Mii de oameni sunt aşteptaţi sâmbătă seara la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Monumentul îşi va deschide porţile la Noaptea Muzeelor, iar hunedorenii şi turiştii sunt invitaţi să asiste la spectacole de lumini, expoziţii şi evenimente cu tematică medievală.
Castelul Corvinilor din Hunedoara va fi animat în Noaptea Muzeelor. Evenimentul are loc sâmbătă începând cu ora 21:00, când porţile cetăţii medievale din Hunedoara vor fi deschise pentru turişti. Vizitarea Castelului Corvinilor se va putea face între orele 21:00 şi 1:45. În program a fost inclus spectacolul organizat de membrii Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, atelierele Cercetaşilor, Festivalul Luminii, o expoziţie a Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara, concertul de muzică instrumentală al artistului Miki Szekely şi un spectacol de muzică şi lumină organizat în Curtea Husarilor. Cei care vizitează Castelul Corvinilor sunt invitaţi să intre într-o atmosferă de spectacol, la care vor contribui 135 proiectoare LED, 10 tunuri de lumină, 6000 de lampioane. Accesul va fi liber. Organizatori sunt Primăria municipiului Hunedoara, Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara, Castelul Corvinilor, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara. Anul trecut, peste 5.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor, în Noaptea Muzeelor.
Castelul Corvinilor a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea. De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate la sfârşitul secolului al XIX-lea. Reabilitarea din temelii a avut loc după ce, în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, monumentul istoric se pregăteşte să intre într-o nouă etapă de restaurare, de această dată pe fonduri accesate prin programele Uniunii Europene, potrivit autorităţilor locale.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.