Jurnal de pescar: Retrospectiva anului 2011 (III)

Articolul a fost vizualizat de 2,053 ori

Preţ de două săptămâni am făcut o scurtă trecere în revistă a celor mai importante competiţii de pescuit din ţară şi străinătate, a celor mai elocvente reprezentări peste hotare, dar şi a competiţiilor interne la care au participat hunedoreni. Rând pe rând, am aflat despre competiţiile de crap, spinning şi staţionar. A fost multă informaţie, motiv pentru care am ales să sparg materialul în trei părţi, în care am vorbit despre principalele competiţii de crap şi spinning, apoi despre competiţiile de talie la staţionar – Campionatul Mondial din Italia şi cel al cluburilor din Serbia, unde hunedoreanul Radu Prisăcariu a reprezentat judeţul nostru într-o întrecere de un înalt nivel, dar cu un interes scăzut din partea participanţilor din cauză că s-a pescuit la guvid. În ultima parte a articolului destinat impresiilor retrospective ale anului trecut, am ales să vorbesc despre concursurile de staţionar din judeţul nostru.

Colaborare româno-maghiară

Cele mai importante competiţii hunedorene din 2011 au fost organizate pe balta Ben de către Adi Sebeşten şi Radu Prisăcariu

Am rămas dator totuşi cu anumite informaţii şi anume că, în anul precedent, campion naţional la staţionar în cadrul diviziei A a ieşit Benzar Zsolt, după o evoluţie formidabilă pe pista de la Ciuşlea de lângă Focşani, judeţul Vrancea. Acolo s-a întâlnit elita pescuitului staţionar din ţară, mai exact 30 dintre cei mai buni pescari, într-un concurs care nu s-a arătat deloc uşor pentru cei mai mulţi. La finala pe echipe de la Vârşolţ s-a impus din nou echipa Energoteam, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, în frunte cu acelaşi Benzar Zsolt, urmată în clasament de echipa Trabucco şi de echipa Sibiului – ultima înregistrând o performanţă notabilă ca debutanţi. În judeţul Hunedoara şi în anul ce a trecut, cele mai importante competiţii au avut loc pe balta Ben. Spuneam că a dispărut o competiţie de anvergură – Cupa Maros Mix, care reuşea să angreneze pescari cu greutate atât din ţara noastră cât şi din Ungaria. Aşa am avut ocazia şi eu să particip la două ediţii, dintre care la una am pescuit alături de campionul Ungariei – Ambrus Tibor, iar a doua ediţie am făcut chiar cel mai bun rezultat personal – circa 25 de kg într-o manşă, reuşind să câştig şi sectorul.

Anul trecut n-a mai fost Cupa Maros Mix, însă hunedorenii s-au gândit la altceva şi anume la o competiţie intitulată „Cupa Prieteniei”, care să pună faţă în faţă pe cei mai buni dintre pescarii hunedoreni şi pe unii dintre cei mai redutabili pescari din Ungaria. Împreună cu APS Aqua Crisius din Oradea, care a participat cu patru pescari, hunedorenii au concurat la o competiţie ce a presupus două etape – una pe balta Ben, desfăşurată în luna mai, iar returul pe o baltă din Ungaria. Din echipa Hunedoarei au făcut parte Adi Sebeşten, Marcel Necreală, Costache Lucescu, Nicu Stanca şi Radu Prisăcariu. Aceştia împreună cu alţi patru pescari ai asociaţiei orădene au dat piept cu echipa a treia a Ungariei, respectiv echipa Triana K.F.E.SZ, echipă medaliată cu bronz la campionatul naţional pe echipe al Ungariei în 2009, aşadar o echipă valoroasă cu rezultate foarte bune. În turul competiţiei, desfăşurat pe balta Ben, la individual s-a impus Costache Lucescu cu 29,100 kg de crap şi caras, urmat în clasament de Szilvasi Szilard din echipa Triana şi de Gabriel Bela din echipa APS Aqua Crisius. Pe echipe, clasamentul a fost dominat de echipa Ungariei cu 42 de puncte cumulate la o diferenţă de doar şase puncte de echipa României.

Returul competiţiei a însemnat un eşec pentru pescarii români, mai cu seamă că balta pe care s-a pescuit n-a fost nici pe departe la înălţimea pistei Ben. Deşi partenerii noştri au anunţat că pe baltă se va prinde crap şi caras, în realitate competiţia s-a dat pentru somn pitic, nu mai mare decât o ţigară, şi oblete, pe o apă ce nu depăşea 30 de cm – concurs care a fost dominat în totalitate de către maghiari. Românii au fost luaţi pe nepregătite, pentru că majoritatea au venit pregătiţi pentru un pescuit la crap, cu linii de crap şi nadă aferentă. Într-un final, maghiarii şi-au cerut scuze pentru condiţiile de pescuit şi au promis că anul acesta vor pune la bătaie o pistă serioasă.

Tot mai interesaţi de balta Ben

Celebra baltă Ben a devenit ţinta celor mai importanţi pescari de staţionar de la noi. Aici au fost organizate de-a lungul timpului competiţii care au avut ca protagonişti nume grele din elita pescuitului românesc, dar şi din Ungaria. Deşi este considerată o baltă inegală, cu adâncimi variabile, unde norocul la tragerea la sorţi este un factor decisiv, atracţia pescarilor a fost dintotdeauna buna reprezentare a peştelui în sectoare, atât caras cât şi ciortan, crap mare sau amuri uriaşi. Dacă balta de la Corneşti, judeţul Timiş, a încetat să mai ofere plăcerea unor partide de neuitat, aşa cum se întâmpla în urmă cu câţiva ani, iată că şi arădenii sau timişorenii vin din ce în ce mai mult la Hunedoara pentru mirajul bălţii Ben. În 2011 au avut loc aici fel de fel de competiţii cu caracter privat, dar poate că cele mai importante au fost cele organizate de către Adi Sebeşten şi Radu Prisăcariu – respectiv cea de-a 16-a ediţie a Cupei Adiseb Pescom, Tandemul Adiseb Pescom şi amicalul Alba-Hunedoara, ajuns deja la a treia ediţie.

La cea de-a 16-a ediţie a Cupei Adiseb Pescom s-a impus Ştefan Tăutu, urmat în clasament de petroşăneanul Paul Ispas şi de hunedoreanul Costache Lucescu. Tandemul s-a desfăşurat pe 30 octombrie şi a fost adjudecat de către echipa Tudor Bodocan şi Ghiţă Sofonea, urmaţi în clasament de Alin Bărăştean şi Andrei Bucur (care au reuşit şi captura ediţiei, un crap de 11,620 kg) şi de Florin Cojocaru şi Cozmin Darie. Confruntarea dintre albanezi şi hunedoreni de anul trecut a fost câştigată din nou de către albanezi, pentru a treia oară consecutiv, de data aceasta la doar un punct diferenţă. Vom urmări în continuare cu interes competiţiile din judeţul nostru, mai cu seamă că în acest an se anunţă concursuri din ce în ce mai interesante şi cu concurenţi veritabili.

Tags:

About Bogdan Leu