Potrivit ultimelor date statistice ale APS Deva, reiese că în 2011 asociaţia de pescari depăşea 2400 de membri, situaţie care îi îndreptăţeşte pe cei de la conducere să spere că vor atinge target-ul de 3000 de membri în noul an. De aici şi până la a declara asociaţia deveană drept cea mai puternică din judeţ n-a fost decât un pas pentru secretarul asociaţiei, Ionică Şimon. E drept că devenii au fost ambiţioşi dintotdeauna şi au reuşit să realizeze anumite obiective la care alte asociaţii nici măcar nu au putut spera. Şi poate credibilitatea pe care şi-au construit-o în ultimii ani, face ca tot mai mulţi hunedoreni să-şi vizeze permisul de pescuit la Deva.
Tarife pentru anul în curs
Acum devenii sunt preocupaţi de întocmirea rapoartelor care să le ofere garanţia că vor obţine din nou autorizaţiile de pescuit pentru tronsonul de Mureş cuprins între barajul de la Mintia şi limita de judeţ, localitatea Zam. „Cred că suntem din nou îndreptăţiţi să primim aceste autorizaţii de pescuit şi le garantăm pescarilor care vizează la noi că vor putea pescui în tot judeţul, în baza protocoalelor de reciprocitate pe care le-am încheiat cu restul asociaţiilor independente din judeţ. De asemenea, avem protocoale de reciprocitate cu asociaţii din judeţul Arad, aşa că membrii APS Deva vor putea pescui pe Mureş şi în judeţul Arad” spune Iacob Rusu, preşedintele APS Deva. De la începutul anului şi până în prezent, circa 600 de pescari şi-au vizat permisele la Deva. Taxa pentru adulţi pentru anul în curs este de 70 de lei, iar pentru pensionari este de 50 de lei, la care se adaugă, opţional, taxa pentru balta Populata, de 50 de lei pe an.Concursuri cu premii substanţiale
Deşi nu au o miză concretă în competiţiile de anvergură de talie naţională, concursurile organizate de către APS Deva au oferit mereu recompense consistente participanţilor. Anul trecut APS Deva a organizat pe balta Populata trei concursuri pentru seniori şi unul pentru juniori. „De menţionat că unul dintre concursurile pentru seniori s-a bucurat de o participare uriaşă, 58 de participanţi. Am avut ca sponsori şase mari firme producătoare de echipamente şi accesorii de pescuit care ne-au sprijinit în organizarea competiţiei, astfel că premiile puse în joc au depăşit 15.000 de lei”, spune Ionică Şimon, secretarul APS Deva. De când se bucură de existenţa unui club profesionist de pescuit la crap – CS. Free Carp, asociaţia deveană sprijină pe cât poate participarea lotului reprezentativ al oraşului la C.N de Crap. „Anul trecut am sponsorizat lotul clubului de crăpari cu o contribuţie binevenită, iar anul acesta ne propunem să le achităm taxa de participare de pe lacul Corbul, judeţul Constanţa, taxă care este de 600 de euro. Cred că este un lucru foarte important să putem să sprijinim o echipă reprezentativă a judeţului nostru într-o competiţie de o asemenea anvergură”, adaugă Ionică Şimon.
Populata, perla coroanei
Amenajarea bălţii Populata reprezintă poate cea mai importantă realizare a asociaţiei devene, în primul rând pentru că oferă condiţii de pescuit decente celor împătimiţi. „Ne concentrăm toate eforturile pentru a oferi condiţii bune de pescuit pe Populata. Aşa că am repopulat şi anul trecut cu cinci tone de crap, iar anul acesta am reuşit să repopulăm cu trei tone de caras. Noi facem două repopulări pe an, una de primăvară când introducem caras şi una de toamnă când introducem crap şi amur. Este foarte mult peşte în baltă şi vă pot spune că sunt zile în care pescarii prind şi câte 20-30 de crapi de persoană. Desigur, nu-i lăsăm să reţină decât un crap, pentru că altfel am rămâne fără peşte într-un timp foarte scurt”, mai spune Ionică Şimon. Anul trecut asociaţia a reuşit prin diverse parteneriate cu firme de construcţii să îmbunătăţească starea drumului care face legătura dintre municipiul Deva şi balta Populata. Astfel, asociaţia nu a trebuit să achite decât costul carburanţilor.
APS Deva se laudă că a făcut şi acţiuni de ecologizare în 2011, două la număr, una pe Mureş iar alta pe balta Populata. „Avem filmate acţiunile de ecologizare la care au participat voluntari ai asociaţiei. Numai pe Mureş am strâns într-o zi peste 300 de saci de deşeuri. Pentru cei care ne ajută ca voluntari la acţiunile noastre le oferim gratuit un abonament de pescuit pentru un an de zile pe balta Populata”, conchide Ionică Şimon.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.