Dacă aveţi rable, pregătiţi-vă! Începe Programul Rabla 2016

Articolul a fost vizualizat de 1,261 ori

MAIN rabla

Adrian Sălăgean
Chiar dacă cu întârziere, autorităţile demarează şi în acest an deja tradiţionalul “Program RABLA”.
Programul Rabla va începe târziu anul acesta, persoanele fizice urmând să se poată înscrie în cel mai bun caz pe 6 iunie pentru a-şi lua maşini noi, a declarat, la începutul acestei săptămâni, Istvan Jakab, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Buget şi pentru automobile electrice şi “electrificabile”

Programul va avea un buget total de 220 milioane lei, din care 75 milioane vor fi alocate pentru un sub-program de subvenţionare a maşinilor electrice şi de instalare a unor prize pentru acestea. Ministerul Mediului ar vrea ca Rabla să fie organizat şi în următorii cinci ani, a spus şeful AFM.

Rabla Plus

Programul ‘Rabla” 2016 se va numi „Rabla plus” şi va avea două componente: „Rabla” clasic, varianta cunoscută din anii anteriori, şi „Rabla plus”, acesta din urmă având în vedere stimularea de achiziţii de maşini electrice, dar şi stimularea construirii unei infrastructuri electrice.

Cine beneficiază de programul Rabla

Voucherele obţinute prin Programul Rabla 2016 vor putea fi utilizate drept avans pentru achiziţionarea unui autotu­rism nou prin Programul “Prima maşină“. Poate partici­pa la Programul Rabla orice posesor al unui autovehicul uzat, a cărui primă înmatriculare în România a avut loc anterior datei de 31 decembrie 2006. Beneficiarul trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:    are domiciliul sau reşedinţa în România; nu are obligaţii de plată la bugetul local; s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând nota de înscriere;    a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distru­gere; a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere; a prezentat producătorului validat dovada distru­gerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat; a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
Prima de casare

Proprietarul beneficiază de prima de casare la achizi­ţionarea unui autovehicul  nou, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.
Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei, la care se adaugă câte un eco-bonus în valoare de 1500 lei, dar nu mai mult de două eco-bonusuri cumulate, pentru fiecare dintre următoarele caracteristici: la achiziţio­narea unui autovehicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6; la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km; la achiziţio­narea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid. Proprietarul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, benefi­ciind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare.

About Administrator