Administraţie 100% la Hunedoara: 10.000 de vizitatori la Castel

Articolul a fost vizualizat de 1,336 ori

FOTO 1 Mare

Străduţele din zona fostului sit industrial al Combinatului Siderurgic, care se învecinează cu Castelul, au fost ocupate pe ambele părţi de maşini parcate inclusiv pe trotuar, iar vizitatorii au curs în valuri spre castel, după ce administraţia a anunţat o serie întreagă de evenimente şi un mega-spectacol de lumini, proiectate chiar pe zidurile grandiosului monument. La ediţia numărul unu pragul Castelului Corvinilor a fost trecut de numai 300 de hunedoreni şi turişti, crescând an de an: mai întâi la 1.000, apoi la 1.500, 2.500, până la recordul actual, estimat de organizatori la 10.000 de vizitatori.
Noaptea celor două muzee de la Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor şi Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie, a fost o seară incredibilă: un spectacol de dans medieval, susţinut de fetele din Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, un spectacol de muzică instrumentală susţinut de Nicolae Szekely şi Nistor Purcariu, dar şi atracţia numărul unu a serii: spectacolul gigant de culoare, oferit de cele 135 de proiectoare LED şi zece tunuri de lumină. Directorul Muzeului Castelul Corvinilor a fost pictat pe faţă şugubăţ de cercetaşi, purtându-şi toată seara colţii şi cearcănele de vampir nedormit, în timp ce tinerii au aprins mii de lampioane (gulguţe), care au completat spectacolul de lumină şi culoare făcut de luminile electrice.

Castelul, vedetă din Anglia, în Peninsula Iberică

„A fost Noaptea Muzeelor la noi acasă. Castelul Corvinilor: spectacol de lumini, urmat de inimioare!”,  spunea încântată, într-o postare pe Facebook, Liliana, o hunedoreancă stabilită de ceva vreme în Marea Britanie. „Ea precioso castillo de mi ciudad!” („E splendid castelul din oraşul meu!”), scria în spaniolă Ioana, o altă hunedoreancă, stabilită în Peninsula Iberică. Laudele au curs şi pe reţelele de socializare, unde aproape toţi hunedorenii păreau că abia acum descoperă splendoarea celui mai mare castel medieval din sud-estul Europei. De altfel, aproape fie­care dintre localnici a distribuit online cel puţin o fotografie sau un video cu splendidul monument istoric. „Ştiam de Castel, vroiam să venim… Anul trecut am fost la Noaptea Muzeelor din Bucureşti, ne-a plăcut, iar anul ăsta am venit aici. E super! Cu siguranţă ne vom întoarce la Hunedoara!”, a declarat Laurenţiu, venit pentru Noaptea Muzeelor tocmai de la Făgăraş. „Nu am mai fost niciodată la Noaptea Muzeelor. Noi suntem hunedorence şi locuim foarte aproape de Castel. Am aflat de eveniment de la prietena mea şi am zis să venim şi noi. Deocamdată nu am intrat în curtea interioară, am urmărit de aici spectacolul de lumini, care a fost excelent. Am văzut că au fost foarte mulţi vizitatori, nu ştiu dacă turişti sau localnici, însă, în orice caz, foarte mulţi! Un eveniment foarte bun pentru Hunedoara. Ar trebui să se repete cât mai des!”, spuneau Maria Ciocan şi Eva Bende.

Grădina Castelului, pa­radisul arheologilor

În timp ce Castelul Corvinilor era scăldat de muzică, lumină şi culoare, în clădirea anexă era deschisă expoziţia „Preistoria și Protoistoria Hunedoarei (Neoliticul și eneo­liticul)”. „Este o avanpremieră a expoziţiei de bază a Muzeului. Expoziţia deschi­să în seara asta acoperă doar epoca pietrei şi este a doua expoziţie vernisată de Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie, urmaşul a ceea ce era Muzeul „Castelul Cor­vinilor”. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să putem ilustra şi epoca bronzului, dar şi prima şi a doua epocă a fierului, în alte două încăperi. Intenţio­năm să reconstituim o locuinţă de epoca bronzului, cercetată de noi aici, pe stra­da Pomilor, la fel, să ilustrăm vestigii de Hallstatt, iar în o a treia încăpere să ilustrăm perioada dacilor. E esenţial ca hunedorenii să ştie că cele mai vechi descoperiri din zonă datează din timpul omului de Neanderthal, vorbim de paleolitic. Le avem la Cioclovina, Nandru, dar şi în grădina Castelului Corvinilor, un loc fascinant pentru orice arheolog din lume, care poate găsi aici vestigii din paleolitic şi până în perioada contemporană”, a declarat reprezentantul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara, Sorin Tincu.

Magazie, transformată în muzeu

„Am auzit că e Festivalul Luminii şi de asta am venit la Castel. Aici, la Muzeul de Arheologie intru pentru prima oară. Urmează să văd ce se află înăuntru. Oricum, sunt impresionat. Am văzut că au venit foarte mulţi oameni din toate părţile. Nu doar din cartierele oraşului, ci din toată ţara. Am văzut şi din Craiova şi din Bucureşti. Un lucru foarte bun pentru oraş”, a declarat Radu Bănceanu, un hunedorean venit la Noaptea Muzeelor. Expoziţia „Preistoria și Protoistoria Hunedoarei (Neoliticul și e­neoliticul)” a fost inaugurată într-o încăpere din clădirea anexă a Castelului Corvinilor, un imobil administrativ, de secol XVII. Spaţiul în care a fost vernisată rămăsese, până acum, nepus în valoare şi era folosit ca magazie de depozitare de către membrii Ordinului Cavalerilor de Hunedoara. Clădirile admi­nistrative din vecinătatea Castelului au funcţionat ca imobile disparate, iar „unirea” lor s-a făcut abia în secolul XX. Expoziţia a fost amenajată cu finanţare de la Pri­măria Hunedoara, şi a costat 8.500 de lei, proiectul fiind depus de Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Castelului Corvinilor, cu ajutorul voluntarilor. Reprezentanţii Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara spun că doresc să reia şi simpozioanele organizate odinioară la Castel, dar şi să resusciteze revista „Corvi­niana”.

About Ada Beraru