Hunedoara este, trei zile, capitala filmului european

Articolul a fost vizualizat de 1,300 ori

festivalul-filmului-european-794x413

Vreme de trei zile, începând de mâine, Hunedoara va fi capitala filmului de pe continent: nouă filme din 15 ţări vor rula, în perioada 27-29 mai, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Filmului European. Proiecțiile vor avea loc în șase orașe din România, printre care și cele patru aflate în cursa pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene 2021: București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Timișoara. Hunedoara a fost, anul trecut, cel mai nou oraş pe harta festivalului, găzduind pentru prima oară o ediţie locală a acestui eveniment de tradiţie.

În fiecare an, de douăzeci de ani, Europa ne invită de ziua ei pe toţi la o mare petrecere, aşa de mare că atinge anvergura unui festival şi tot în luna mai fiecare primim un dar: filme europene. O aventură pornită acum două decenii continuă să pună pe agenda cinefililor din România spectacole de film european, în luna mai, în plin sezon al festiva­lurilor. Iar dacă uneori sunt prea multe petreceri în acelaşi timp şi unii nu ştiu cum să se împartă între Cannes şi România, Liviu Jicman, reprezentantul echipei de organizare, se declară onorat.

Producătorii europeni contracarează Hollywood-ul

„Am vrea să ajungem în fiecare an în locuri mai îndepărtate şi mai aproape de fiecare spectator. Proiectul din 1996 al Delegaţiei din România a Comisiei Europene a fost preluat, din 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, de Institutul Cultural Român. Anul acesta, în perioada 5-29 mai 2016, vă invităm să ne bucurăm împreună de multiculturalitatea europeană, de bogăţia stilistică, de conţinutul şi viziunea cinematografiei europene. Ediţiile organizate sub îndrumarea Institutului Cultural Român au încurajat tinerii regizori români să contribuie la promovarea filmului european în România, ştiut fiind că aparatul de marketing al Hollywood-ului îneacă, de obicei, eforturile de vizibilitate făcute de producătorii europeni, ducând cinematograful european într-un nemeritat con de umbră. Astfel, în fiecare an din ultimul deceniu, câte un regizor român a propus un concept original de promovare, l-a transfor­mat în clip video şi radio şi l-a pus cu generozitate la dispo­ziţia organizatorilor pentru a ajuta festivalul să ajungă la pu­blic. Ei sunt: Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Marian Crişan, Radu Jude, Radu Muntean, Cătălin Mitulescu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu şi Anca Damian – autoarea spotului actualei ediţii”, adaugă Liviu Jicman.

Bucătărie meditera­neană, rafinament franţuzesc

Organizatorii mai spun că Festivalul oferă publicului său filme de tot felul, pentru că varietatea Uniu­nii Europene este cel mai bine ilustrată prin intermediul cine­matografiei europene, diversă, savuroasă şi neaşteptată, asemenea unui bufet suedez cu bucătărie mediteraneană, nordică şi slavă, asamblat cu rafinament franţuzesc, pragmatism german, stil danez şi sobrietate britanică. Selecţia filmelor a fost făcută de organizatori împreună cu Ambasadele Statelor Membre ale Uniunii Europene, cu Institutele şi Centrele Culturale în România şi completată cu producţii aflate în portofoliul distri­buitorilor de filme europene, Independenţa Film şi Transilvania Film.

Ce vom putea să vedem

Vineri, în 27 mai, în curtea Castelului Corvinilor va rula, cu începere de la 21:30 „Dincolo de calea ferată”, un film în regia lui Cătălin Mitulescu, o coproducţie a anului 2016, realizat în parteneriat de echipe din România, Italia şi Suedia. Sâmbătă, în 28 mai, la 21.30 va fi difuzat „Intrusul”, o producţie olandeză din 2014, în regia lui Shariff Korver. Duminică, în 29 mai, tot de la 21.30 şi tot la Castelul Corvinilor, rulează „Banat”, de Adriano Valerio, o coproducţie Italia, Bulgaria, România, Macedonia, a anului 2015. În Aula a Facultății de Inginerie din Hunedoara sâmbătă, în 28 mai, cu începere de la ora 17, va rula Schmitke, de Štěpán Altrichter, o coproducţie Republica Cehă-Germania, din 2014, la ora 19 va fi difuzată pelicula „Ma ma”, de Julio Medem, o coproducţie Spania-Franţa, realizată anul trecut, iar de la ora 21 vom putea vedea „Comunitatea” danezului Thomas Vinterberg, un film chiar lansat anul acesta. Duminică, tot la Facultatea de Inginerie, vor rula, cu începere de la ora 17, „1944 – Elmo Nüganen”, o coproducţie Estonia, Finlanda (2015), de la 19 vom putea să vedem „Mustang”, a cărui regie este semnată de Deniz Gamze Ergüven (coproducţie a anului 2015 – Franța, Germania, Turcia, Qatar), iar festivalul se va închide duminică seara la ora 21, cu „Labirintul minciunilor”, o producţie germană în regia lui Giulio Ricciarelli. Partenerii evenimentului sunt ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, institutele și centrele culturale ale acestora şi Uniunea Cineaștilor din România. La Hunedoara, parteneri locali sunt Muzeul Castelul Corvinilor, Facultatea de Inginerie şi Primăria Municipiului Hunedoara. Accesul este gratuit.

About Ada Beraru