Alegeri locale 2016. Nu există în judeţul Hunedoara contracandidat atât de bun şi primar pe funcţie atât de rău încât un scrutin într-un singur tur să ducă la schimbare. Dacă vor fi excepţii, acestea nu vor face decât să întărească această regulă impusă de logică.
Deva, două opţiuni reale: cu cazier, sau fără cazier
Plecând de aici, nu este greu de intuit că la Deva, în capitala judeţului, Petru Mărginean merge la pas spre un nou mandat de primar. Stau alături de primarul în funcţie investiţiile în urbanism făcute la Deva în timpul mandatului său. Petru Mărginean a fost destul de inteligent să folosească „moştenirea grea” şi să asigure continuitate în implementarea proiectelor amorsate, dar niciodată terminate, de predecesorul său. Fireşte, nu poate băga nimeni mâna în foc pentru onestitatea unui policitian, dar dacă DNA-ul şi mascaţii nu s-au prezentat încă la uşa lui Mărginean cu mandat de percheziţie, înseamnă că toate scandalurile din media care îl au ca protagonist, practic, nu există la acest moment. Iar aroganţa primarului Mărginean nu e faptă penală! Îl poate costa cel mult câteva voturi. Contracandidatul cel mai cunoscut a lui Mărginean este domnul Mircia Muntean! Foarte popular, domnul Muntean decontează negativ acum tocmai această popularitate. Toată lumea ştie astăzi că fostul edil al Devei este un condamnat definitiv pentru corupţie, toată lumea ştie că domnul Muntean dă cu subsemnatul şi acum pe la instanţe ca inculpat într-un alt proces care, în caz de condamnare, îl aruncă pe fostul edil ani de zile după gratii. Ca şi când asta nu ar fi destul, nici amintirea realizărilor edilitare ale fostului primar nu sunt motiv de mare făloşenie. Deva, sub mandatele Mircia Muntean, a lăsat tot timpul impresia unui oraş administrat „după ureche”, fără o minimă viziune urbanistică, apropiaţii vorbind despre un primar cu apetit prea mare spre forţarea legilor pentru a-şi satisface propriul interes. E destul să ne amintim doar că sub mandatul de primar al domnului Mircia Muntean, Deva, capitala judeţului Hunedoara, a rămas fără acces direct la autostradă. Din această perspectivă, dacă aruncăm o privire obiectivă asupra Devei de astăzi, se relevă că Petru Mărginean a făcut într-un singur mandat mai multe pentru Deva şi deveni, decât a putut să facă Mircia Muntean în patru mandate.
Hunedoara, umbra penală a lui Dragnea peste contracandidat
Dacă la Deva problemele contracandidatului ţin de petele din cazier şi de viziunea sa edilitară de tip artizanat, la Hunedoara avem o cu totul altă situaţie care face să fie de preferat status-quo-ul. Schimbarea lui Viorel Arion cu Dan Bobouţanu este, de fapt, un non-sens. Pentru că domnul Dan Bobouţanu, este, practic, o creaţie a echipei lui Viorel Arion. A votat ani de zile proiectele acestuia, a tăiat din aceleaşi panglici inaugurale, a mâncat la aceleaşi mese festive şi a împărţit acelaşi aparat administrativ cu primarul Arion. Domnul Bobouţanu, dacă a învăţat ceva administraţie, a prins meserie tot de la domnul primar Arion al cărui „ucenic” a fost până de curând. Niciodată, într-un mandat întreg, domnul Bobouţanu nu s-a remarcat cu vreo iniţiativă edilitară notabilă care să-l poată consacra ca alternativă la actualul şef din primărie. Cu tot respectul, dat fiind rolul său de simplu executant timp de un mandat întreg, îmi e uşor să-mi imaginez că o pălărie de primar pusă pe capul domnului Bobouţanu i-ar ascunde domniei sale faţa cu totul. Sunt aproape sigur că Dan Bobouţanu nici n-ar fi dorit să iasă din zona sa de confort ca să intre într-o luptă electorală atât de inegală, dacă partidul domniei sale, PSD, nu i-ar fi cerut-o imperativ. Poate că domnul Bobouţanu, în demersul său electoral, nu a înţeles nici acum de ce partidul i-a cerut să lupte pentru scaunul de primar la Hunedoara. Pentru că, fiţi siguri, e scump să satisfaci ca primar cerinţele unui partid al cărui preşedinte este condamnat pentru corupţie. Nu din prima zi şi nu tot timpul, dar atunci când cuţitul o să fie la os, fiecare primar social-democrat va trebui să fie un Dragnea acolo unde partidul i-o va cere. Or asta înseamnă, ca regulă, dosar penal. E pregătit, spre exemplu, domnul Bobouţanu, la nevoie, să aducă morţii Hunedoarei la urnă?
Petroşani, contracandidaţi de iarmaroc
În fine, la Petroşani, al treilea oraş ca importanţă în judeţul Hunedoara, Tiberiu – Iacob Ridzi are toate recomandările să adauge la CV-ul domniei sale încă un mandat de primar. Ridzi este perceput ca un primar echilibrat, competent, fără implicaţii penale, care, paradoxal, a dobândit şi mai multă simpatie în electorat după încarcerarea soţiei sale într-un dosar de corupţie. Am căutat să găsesc un contracandidat cât de cât viabil răsărit pe lângă statura impunătoare a popularităţii primarului Petroşaniului dar nu am găsit. Oferta merge de la penibil la „ferească Dumnezeu!”
Soluţiile neo-imorale trebuie lăsate la vatră
Pe lângă bătălia dusă pentru fotoliul de primar la municipii, mai există în judeţ o bătălie electorală de maximă importanţă, cea pentru Consiliul judeţean Hunedoara. Dacă m-ar întreba cineva ce cred, aş spune că aici aş merge pe ideea că răul cel mai mic ar fi ca puterea în viitorul consiliu judeţean să fie împărţită, „bara-bara”, între PNL şi PSD. De ce ar fi ăsta un lucru bun? Pentru că în această structură, nici unul din partidele mici cu sigle noi nu va avea privilegiul de a juca la şantaj votul majoritar în consiliu. Natura toxică a acestor aliaţi ai PSD-ului se relevă la fiecare gest politic al lor. De exemplu, o recentă statistică a Biroului Electoral Central arată că, deşi mici, ALDE şi UNPR sunt partidele cu cei mai mulţi candidaţi ilegali înscrişi pe liste, mult peste cifra celor de la PSD şi PNL. Situaţia nu e surprinzătoare, atâta timp cât domnii Tăriceanu şi Oprea au transferat în partidele lor tot ce politica românească a avut mai penal, mai nedemocratic sau mai rusofil. ALDE şi UNPR-ul sunt înfiinţate ca batalioane disciplinare ale politicii româneşti, unde respectul pentru lege, principiile democratice şi statul de drept sunt opţionale funcţie de interesele de grup organizat. Aşa se face că venalitatea suverană de la vârful acestor soluţii politice „neo-imorale” se conectează perfect la interesul ocult al baronilor de la vârful PSD ca să împlinească o agendă comună ce are un singur punct pe ordinea de zi cu zi: restauraţia corupţiei şi abuzului fără griji.
Măcar pentru că şefii lor de partid au condamnări şi dosare penale pe rol, orice candidat de la PSD, ALDE, UNPR ar fi trebuit, prin lege, să poarte un semn distinctiv în aceste alegeri.
O batistă vărgată la rever ar fi fost, cred, ceva potrivit.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.