Vremea ne-a sabotat producţia de grâu, dar ne face campioni la floarea soarelui

Articolul a fost vizualizat de 746 ori

greu cu graul ok cu fl soarelui

 

Cu un randament estimat de 4 tone de grâu la hectar, fermierii români ar fi putut bate anul acesta un nou record la producţie, anunţau specialiştii Comisiei Europene în raportul lor privind producţia agricolă a UE din luna aprilie. Noile estimări readuc însă producţia de grâu sub pragul de 4 tone la hectar, deşi culturile arată încă foarte bine. România este al cincilea producător de grâu la nivel european, în funcţie de suprafaţa cultivată şi producţia din 2015, potrivit INS

În schimb, veştile sunt mult mai bune pentru floarea soarelui. Potrivit ultimei prognoze, producţia ar putea urca anul acesta la 1,79 de tone la hectar, cu 32,2% mai mult decât anul trecut. Ar fi cea mai mare creştere de randament la hectar pentru un stat membru, înaintea Austriei pentru care se prognozează un plus de 30,5% şi a Bulgariei (plus 21,9%).

 

Avem pământ, dar nu avem randament

 

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică aferente anului trecut, România este statul european cu cea mai mare suprafaţă de teren cultivată cu porumb (1 milion de hectare),  aproximativ o pătrime din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui aparţinând ţării noastre. Are, de asemenea, cea mai mare producţie totală (23% din total, adică în jur de 1.7 milioane de tone). Urmează Bulgaria, Estonia, Franţa şi Ungaria.

Cu toate acestea, la randament suntem penultimii între cele cinci state state care produc 91,5% din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui în UE.

Conform estimărilor Comisiei Europene aferente anului agricol 2015/2016, cel mai mare randament îl are Ungaria cu 2,55 de tone la hectar, urmată de Bulgaria cu 2,46 tone la hectar şi Franţa cu 2,27 de tone la hectar. Media UE ar putea fi de 2,01 tone la hectar, adică tot peste cea a României (1,79 de tone la hectar). În 2015, din datele INS, România a avut o producţie medie de 1,77 de tone la hectar.

Tags:

About Administrator