EVAZIUNE. Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a declarat recent că prejudiciul identificat din evaziunea fiscală în România, în primele patru luni din acest an se ridică la circa trei miliarde de lei, circa 670 milioane de euro. Oficialul a mai precizat că sectoarele de activitate unde are loc cea mai mare parte a evaziunii fiscale sunt “cele trei sectoare clasice, tutun, alcool şi petrol”.
RECUL. Piaţa IT din România (camere foto, televizoare, smartphone, calculatoare) a scăzut cu peste 10% în primul trimestru din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 98 milioane euro, se arată într-un raport al GFK Temax.
AVERTISMENT. Potrivit CE, România a avut un plan de gestionare a deşeurilor pentru perioada 2003-2013, dar acesta nu a fost revizuit, prelungit sau înlocuit pentru perioada următoare. De asemenea, România a rămas în urma în ceea ce priveşte prevenirea generării de deşeuri: încă din decembrie 2013, ar fi trebuit adoptate planuri privind reducerea deşeurilor generate la sursă prin tehnici ameliorate de fabricaţie sau prin eforturi de stimulare a cererii de produse mai ecologice, cu mai puţine ambalaje. Prin urmare, Comisia trimite un aviz motivat. “Dacă România nu ia măsuri în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a UE cu privire la aceasta cauză”, avertizează executivul comunitar.
PETROL. Barilul Brent a revenit peste pragul simbolic de 50 de dolari pentru prima oară din 4 noiembrie 2015. Cotaţia s-a apreciat după ce atinsese în ianuarie minimul ultimilor 13 ani, sub 30 de dolari pe baril, afectată de o ofertă puternic excedentară. Cu toate acestea, ne aflăm încă departe de cotaţia din iunie 2014, când barilul se tranzacţiona la 100 de dolari.
SUBSCRIPŢIE. Ministerul Finanţelor Publice marchează Centenarul Unirii printr-o emisiune specială de titluri de stat care va avea scadenţa în anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Orice persoană fizică, de peste 18 ani, poate participa la această emisiune jubiliară prin cumpărarea de titluri de stat cu o valoare nominală de 100 de lei. Cum pot fi achizitionate titlurile de stat? 1. Cumpărătorii se prezintă la una din băncile care distribuie emisiunea de titluri de stat şi precizează numărul de titluri de stat pe care le doreşte să le cumpere. Prezintă ofiţerului bancar documentele de identificare (carte de identitate, paşaport, etc) şi dovada plăţii titlurilor de stat (în cazul în care plata s-a facut printr-o altă bancă); 2. La subscriere, cumpărătorii sunt obligaţi să ofere datele contului bancar personal sau, în cazul în care nu au un cont bancar deschis, să deschidă unul la oricare bancă; 3. După realizarea subscrierii, ofiţerul bancar va înmâna investitorului două exemplare ale formularului de subscriere; 4. Cumpărătorul va verifica datele preluate în formularul de subscriere: datele de identificare, numărul de titluri subscrise şi contul bancar în care se vor efectua plăţile de principal şi dobânda aferente titlurilor deţinute.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.