Ministerul Energiei are programe minunate pentru minerit. Falimentul pare a fi unul dintre ele

Articolul a fost vizualizat de 917 ori

 

Ministerul Energiei ne anunţă pe un ton festiv că, în urma muncii laborioase depuse, Comitetul de coordonare pentru activitatea minieră a finalizat raportul privind starea mineritului din România.

 

Bine că măcar ştim că se ştie

 

Marele câştig al acestui raport, în opinia reprezentanţilor ministeriali, este că acum se ştie  la cel mai înalt nivel care-i treaba cu mineritul ăsta românesc.  „Avem astăzi un material foarte bun și, ceea ce este poate cel mai important, complet, care descrie exact așa cum arată în acest moment situația mineritului din România. Apreciez efortul pe care membrii grupurilor de lucru Huilă, Lignit și Uraniu l-au făcut într-un timp atât de scurt. Acest document sinteză va servi ca o bază corectă pentru deciziile care se vor lua  în viitor”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu, care a coordonat activitatea comitetului.

 

Declaraţii evazive

 

Acum că există acest document suntem siguri că informaţia privitoare la agonia Complexului Energetic Hunedoara a ajuns listată pe hârtie şi la Ministerul Energiei.

Referindu-se la CEH, Corina Popescu a făcut precizarea că membrii grupului de lucru Huilă au prezentat scenariul pentru continuarea activităţii la Complex.  Documentul ar releva care este impactul financiar pentru asta şi ce aport trebuie să aibă statul român în susţinerea acestei activităţi industriale în judeţul Hunedoara. Atâta doar că toate aceste planuri şi proiecte trebuiesc discutate cu Comisia Europeană. Nu se ştie când, nu se ştie cu ce şansă de succes.

 

Ce e de făcut nu ştie însă nimeni

MAin faliment reteta de salvare CEH

Din declaraţiile oficialului privitoare la CEH reiese foarte clar că în clipa de faţă cazul Complexului energetic hunedorean este un cartof social fierbinte pe care Ministerul Economiei îl tot aruncă în aer să nu se ardă. Motivul este uşor de intuit: oricum ai tăia CEH pentru eficientizare tot ai de băgat bani în partea aşa-zis viabilă ca să o faci cu adevărat viabilă. Cu nici o lună în urmă Ministerul Energiei prezenta o variantă de chiuretare a CEH, din care să rămână doar două mine (Livezeni şi Vulcan) plus un singur grup energetic la Termocentrala Mintia şi grupul energetic în funcţiune de la Termocentrala Paroşeni. Despre această variantă de lucru nu s-a suflat nici un cuvânt la ieşirea publică a secretarului de stat  Corina Popescu. Şi asta pentru că indiferent de forma pe care o va lua restructurarea energeticii hunedorene, Ministerul Energiei trebuie să se ocupe de două probleme a căror rezolvare  înseamnă în bani circa 60 de milioane de euro. Este vorba de investiţia în instalaţia de desulfurare de la Mintia, strict necesară pentru încadrarea în normele de mediu ale termocentralei şi plata certificatelor de carbon pentru poluarea produsă anul trecut. În plus, va fi greu de convins Uniunea Europeană de nevoia de a subvenţiona producţia  energetică a “noului CEH” până când el va găsi drumul rentabilităţii.

Oricum am întoarce situaţia tot de un zid de netrecut dăm în încercarea de a salva CEH.  Realist privind problema, soluţia unică pe care statul român pare că o pregăteşte poartă numele  de faliment. Nu dintr-o dată, ci în trepte, intrarea în faliment va deveni fapt din secunda doi după ce autorităţile vor găsi o soluţie care să păstreze pacea socială în faţa furiei a 6500 de salariaţi care vor rămâne pe drumuri.

Tags:

About Administrator