Adriana Vlad
Astmul bronșic este o boalã care chinuie omenirea de mii de ani. Eforturile medicilor pentru a o eredica în diferitele epoci au fost inutile. Totuși, deși medicul nu o poate suprima, existã tratamente care permit reducerea supãrãrilor pe care le implicã. Sã nu ne descurajãm la ideea cã astmul bronșic este o boalã incurabilã. În multe cazuri, dispare spontan datoritã efortului curativ al organismului, când acesta este stimulat printr-un tratament depurativ adecvat. Astmul bronșic se prezintã ca o senzație de sufocare însoțitã de tuse convulsivã, în general sub formã de crize.
Mecanismele fizice ale astmului sunt în principal douã:
n spasmul bronșic. Dupã cum aratã și numele, este o contracție spasticã a bronhiilor, care împiedicã sau îngreuneazã trecerea aerului prin ele. Spasmul bronșic este cauza șuierãturilor care se aud în timpul unei crize de astm. Aceste sunete, a cãror denumire medicalã este suflu, se produc ca niște șuierãturi: îngustarea canalului prin care circulã aerul face ca viteza lui sã creascã și sã producã acest sunet caracteristic;
n secreția. În timpul crizei de astm, glandele bronșice secretã un mucus extrem de vâscos, foarte greu de eliminat. Medical, aceastã screție se numește sputã perlatã, datoritã culorii și vâscozitãții sale. Prezența acestui mucus vâscos în bronhii îngreuneazã și mai mult trecerea aerului.
Este clar dovedit cã astmul bronșic este o boala alergicã. Dintr-o perspectivã naturistã, alergia reprezintã un efort depurativ al organismului, exagerat și disproporționat pânã într-un asemenea grad încât, în cazuri extreme, poate afecta integritatea persoanei care suferã de ea. Alergia trebuie înțeleasã ca un mecanism de eliminare a substanțelor strãine din organism.
Deși existã excepții, cum este cazul astmului la copii, trebuie sã considerãm aceastã afecțiune drept o boalã cronicã cu caracter acut și subacut, rezultat al altor afecțiuni mai puțin importante. Nu putem separa bronșita astmaticã de restul patologiilor alergice (dermatita, coriza, febra fânului, sinuzita, conjunctivita, etc.); dacã se face conștiincios anamneza unui astmatic, cu siguranța se descoperã cã a suferit anterior de o tulburare de acest tip. În general, procesul începe în copilãrie cu patologii alergice acute, precum dermatita, conjunctivita, coriza sau diaree greu de catalogat (din cauza unei alergii la gluten sau la alte componente ale alimentelor). Dacã organismul nu rezolvã cu succes acest prim pas sau dacã simptomele sunt suprimate cu medicamente anti (sunt cele care acționeazã producând mecanismul contrar simptomului; de exemplu, antituse – contra tusei, antitermice – contra febrei), se deschide un drum cãtre afecțiunile de tip subacut, mai greu de vindecat (sinuzita, febra fânului, etc.) care pot conduce la afecțiuni cronice (sinuzita cronicã, bronșita astmaticã stabilizatã etc.). Tratamentul natural încearcã, printre altele, sã oblige acest proces evolutiv sã revinã pe drumul normal. În acest scop, încearcã sã transforme afecțiunile cronice în afecțiuni subacute și pe acestea în acute, înainte de vindecarea definitivã. De obicei, este un tratament îndelungat și neplãcut pentru pacient, dar pe termen lung este unicul care poate duce la vindecare.
Cum putem observa, cazurile de astm la copii sau la tineri nu intrã în aceastã clasificare evolutivã, pentru cã se poate întâmpla sã nu fi apãrut încã simptomele menționate. În aceste cazuri, se înțelege cã materia de eliminat era deja prezentã în momentul nașterii; este vorba deci de o supraîncãrcare toxicã congenitalã, moștenitã de la pãrinți și chiar de la bunici, pe lângã tendința ereditarã menționatã mai sus. Se întâmplã foarte frecvent ca la copii astmul sã disparã atunci când ajung la pubertate. În toate cazurile, chiar dacã cedeazã sau nu boala, trecerea la pubertate presupune o schimbare importantã în evoluția acestei afecțiuni.
Regimul alimentar este de maximã importanțã în tratamentul multor tipuri de astm. Cum, în general, este vorba de un fenomen alergic, se crede cã alergiile la alimente au o responsabilitate importantã în producerea crizelor astmatice. Alimentele care produc cu mai mare probabilitate o reacție astmaticã sunt, în ordinea importanței, urmãtoarele: ouã, pește, fructe de mare, lapte, ciocolatã, grâu, citrice, coloranți alimentari, banane, cereale cu gluten, soia. Alergia alimentarã este frecventã mai ales în astmul la copii. Dietele de eliminare, în care se restrâng sau se eliminã aceste alimente, și-au dovedit utilitatea în tratamentul complementar al astmului. De asemenea, este util sã se adopte, pentru câteva zile, un regim vegetarian, fiind interzise carnea, peștele, ouãle, laptele, cafeaua, ceaiul, ciocolata, zahãrul și sarea. Se recomandã zarzavaturi și legume, precum anghinare, țelinã, broccoli, dovlecei, ceapã, varzã, conopidã, lãptucã, leguminoase (cu excepția soiei), castraveți, napi, sfeclã și morcov, precum și fructe (afine, cireșe, prune, mere, mure, pere și struguri). În privința cerealelor, se recomandã cele fãrã gluten, mai ales orez.
Unul dintre aspectele cele mai importante al controlului nutrițional al astmului este reducerea sau eliminarea aditivilor alimentari. Coloranții sintetici sunt larg utilizați în alimente, bãuturi și medicamente. Tartracina (colorant galben), sulfiții (prezenți în vinuri, bere și fructe uscate), benzoatul de sodiu, glutamatul (agent aromatizant) sau sãrurile nitrificante sunt unele dintre cele mai rãspândite și posibil cauza multor crize astmatice. Din acest motiv, se recomandã sã se citeascã etichetele produselor și sã se respingã produsele cu aditivi.
Alte remedii de tip nutrițional sunt:
Magneziul. Doza obișnuitã este de 1-3 comprimate pe zi, pe toata durata crizei de astm bronșic;
Vitamina C. Doza de 1 gr pe zi s-a dovedit a fi beneficã, deși nu și curativã;
Vitamina E. Inhibã unele procese care declanșeazã criza de astm.
Ca tratament, este recomandat sã administrați Bettarax, ou de prepelițã japonezã, Trei frați pãtați, Coryzalia, Tonic imunitar “E-lite”, Tonic antitum “E-lite”.
Tonicul imunitar “E-lite” conține miere, propolis, polen, lãptișor de matcã, tincturi de muguri de plop, echinacea, ridiche neagrã, salcie și soc, uleiuri esențiale de pin, salvie, ienupãr, fenicul, cimbrișor de câmp, muguri de brad, mentã și geraniu.
Produsul are efect antiiflamator, antiinfecțios, antipiretic, antigripal, antitusiv, decongestionant, secretolitic, tonic imunitar. Este recomandat persoanelor care suferã de bronșite alergice și infecțioase, amigdalite acute și cronice, gripã, febrã, imunitate scãzutã, infecții virale și microbiene (stafilococi, streptococi, candida etc.).
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.