Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 1,259 ori

 

  1. Servus Hunedoara ne informează că: „Ilie Păducel a fost marea surpriză din campania electorală din 5 iunie, iar faptul că a pierdut alegerile l-a determinat pe unul dintre susţinătorii săi să demisioneze.” După ştiinţa mea, în 5 iunie nu mai era campanie electorală, dimpotrivă, era interzis a se face campanie electorală. 5 iunie a fost ziua votului, iar campania electorală se terminase cu ceva timp înainte. Şi, oricum, fraza este prea puţin clară (ca să formulez cum le place unor jurnalişti…winking.
  2. Cei din redacţia cotidianului Gazeta de Dimineaţă au uitat din nou că substantivele se declină, astfel că au scris: „Gimnasta Denisa Golgotă, pregătită la CNS Cetate Deva, a obţinut, duminică, la Campionatele Europene dedicate junioarele titlul continental la sol şi cel de vicecampioană europeană la sărituri.” Corect era: „… la Campionatele Europene dedicate junioarelor titlul continental”.
  3. Servus Hunedoara ne oferă o informaţie neaşteptată: există o singură firmă spaniolă şi aceasta se numeşte Copisa. De unde am ajuns la concluzia asta? Asta rezultă din fraza următoare: „Lucrările din Defileul Jiului sunt executate de firma spaniolă, Copisa, iar proiectul are o valoare de 185 de milioane de lei.”
  4. Glasul Hunedoarei, într-un articol cu titlul „Ploile au făcut dezastru în localitatea Săcămaş şi pe DN 7”, ne spune că: „O ploaie torenţială, care a durat patru ore, a făcut prăpăd în localitatea Săcămaş. 25 de gospodării a fost inundate de scurgerile de pe versanţi, iar drumul comunal a fost afectat, mai multe podeţe fiind distruse.” Din moment ce „gospodării” este la plural, la fel trebuia să fie şi verbul, adică: „25 de gospodării au fost inundate”. Iar pentru titlu cred că se putea găsi o formulare mai bună, în loc de „ploile au făcut dezastru…”, de tipul: „ploile au provocat dezastru/ au dus la dezastru” etc.

5. Servus Hunedoara informează încă din titlu că „Păducel, singurul primar în funcţie, care a fost detronat”, venind şi cu următoarele explicaţii în articol: „Alegerile din 5 iunie i-au pus în fruntea comunităţilor pe primarii care au fost aleşi de aproximativ jumătate dintre cei care ar fi putut să iasă la vot. Şi astfel, cu o singură excepţie, primăriile au fost recucerite de aceea şi primari. Excepţia vine de la Petrila.” Nu se precizează niciunde zona despre care se vorbeşte, astfel că tot ce se spune este neadevărat. Zona din judeţ pentru care ar fi valabilă afirmaţia de mai sus este Depresiunea Petroşani, dar nu strica să se precizeze  undeva prin text.

Pe lângă această eroare, e greu şi cu gramatica: „aceeaşi primari”; o fi având „aceeaşi” litera „i” la plural, dar asta nu înseamnă automat că este forma de masculin, plural al pronumelui demonstrativ (respectiv, a adjectivului pronominal demonstrativ). De reţinut: acelaşi – singular, masculin; aceeaşi – singular, feminin; aceiaşi – plural, masculin; aceleaşi – plural feminin; prin urmare, corect era: „aceiaşi primari”.

  1. În Mesagerul Hunedorean se pot citi câteva informaţii despre biserica nouă din satul Ponor: „Ridicarea ei a însemnat un efort financiar susţinut de biserică, administraţie locală, enoriaşi şi oameni de bine.” De ce „enoriaşi şi oameni de bine”, enoriaşii nu sunt şi ei „oameni de bine”?

În acelaşi articol, mai jos, găsim şi un punct de vedere care, din păcate, reflectă foarte bine atitudinea celor responsabili de protejarea monumentelor istorice (respect pentru cei care fac excepţie): „Biserica veche, una de patrimoniu, la care nu putem interveni pentru reparaţii majore decât după parcurgerea unui lung şir de formalităţi birocratice, nu mai satisfăcea cerinţele credincioşilor ortodocşi de aici, şi aşa s-a ajuns la construirea unui lăcaş de cult nou. Cea veche, de lemn, cu hramul «Pogorârea Sfântului Duh», reprezintă o construcţie ce datează din secolul al XVIII-lea. Deci vă daţi seama că e nevoie de restaurare în formă complexă.” Dacă „e nevoie de o restaurare în formă complexă” acum, iar problema este ignorată, nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla pe viitor cu această biserică monument.

  1. În Servus Hunedoara citim că: „Poliţiştii rutieri au surprins în trafic mai multe persoane care conduceau cu peste 100 km/h. Într-unul dintre cazuri este vorba despre o tânără în vârstă de 27 de ani, din Călan, care a fost depistată de poliţişti şi înregistrată cu aparatul radar conducând un autoturism cu viteza de peste 104 km/h, în localitatea Burjuc.” Oare cu cât avea peste 104 km/h? – se calculează oare şi metri şi aceia nu au fost precizaţi? Că 104 nu este tocmai un număr „rotund”, pentru a fi luat ca reper, cum este, de exemplu, 100. (În alt ziar am citit că tânăra se deplasa cu 104 km/h, în localitatea Burjuc; dar uite ce face viteza – de a scrie de data aceasta!)
  2. Nu putea lipsi nici săptămâna aceasta virgula dintre subiect şi predicat, de exemplu, în Gazeta de Dimineaţă citim: „Psihologul Silvana Capriş, vorbeşte despre importanţa pe care o are în viaţa copilului, ca părintele să petreacă timp cu acesta, desfăşurând diverse tipuri de activităţi.” Corect era: „Psihologul Silvana Capriş vorbeşte despre importanţa…”
  3. Gazeta de Dimineaţă ne informeaz că: „Dacă e să recunoaştem, e cel mai bun scor din punct de vedere politic.  PNL nu a avut niciodată un scpor aşa bun, Totdeauna s-a menţinut în cosniliul judeţean formând alianţe. Este cel mai mare socr politic înregistrat până acum.”Propun un joc: câte cuvinte fără greşeli găsiţi în citatul de mai sus?

10. Din Mesagerul Hunedorean aflăm că „Peste 3.000 de elevi de clasa a II-a participă la evaluarea naţională”: „De subliniat este faptul că testele nu sunt obligatorii dar în urma rezultatelor acestora, cadrele didactice vor şti exact la ce nivel de  cunoaştere au ajuns elevii, familiarizându-i astfel cu atmosfera de examen,  pentru evaluarea naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.” Sunt convins că astfel se vor obţine rezultate mult mai bune la evaluarea naţională de la finalul clasei a VIII-a, aici era problema, elevii nu erau „familiarizaţi” din timp cu atmosfera de examen; poate ar fi necesară o evaluare naţională şi la grădiniţă, pentru „familiarizarea cu atmosfera de examen”.

 

  1. În Gazeta de Dimineaţă este citată următoarea declaraţie făcută după aflarea rezultatelor din 5 iunie: ”urmează o perioadă de diseminare a acestor rezultate”, urmând ca mai apoi să fie luate  ”deciziile potrivite pentru ca PNL să rămână o forţă în Hunedoara”. Oricât am încercat, nu am prea înţeles ce a dorit autorul să spună cu „diseminarea rezultatelor”, având în vedere că, conform DEX: diseminare – împrăştiere, răspândire (în toate părţile).

12. Mesagerul Hunedorean informează din titlu că „PRM-ista sexy n-a obţinut mandatul de consilier local”, iar în articol se spune că: „Alina, pe lângă politică, mai este pasionată de sport şi în plan politic n-a avut o ofertă care să capteze atenţia.” Şi care e logica acestei ultime fraze?

 

  1. Şi în acest citat din Ziarul Hunedoreanului sunt cam multe greşeli în atât de puţin text: „Plângerile au fost înregistrate în cursul zilei de luni şi vor fi soluţiionate. Doecamdată încă ne aflăm în proces de numărare a voturilor”.

 

About Chioru' Corectoru'