Hunedoara se întoarce la Epoca Năstase

Articolul a fost vizualizat de 1,364 ori

Radiografii electorale

MAIN alegeri cardinale

Judeţul a redevenit roşu ca pe vremea lui Mihail Rudeanu, cea mai slabă administraţie judeţeană pe care a avut-o Hunedoara de la Revoluţie încoace. Fostul „locotenent” al baronului „Mişu de Cinciş”, Laurenţiu Nistor, este favoritul lui Dragnea pentru şefia judeţului. De partea cealaltă, liberalii au luat cea mai usturătoare bătaie de după 2000. Au pierdut în toate municipiile, afară de Petroşani. Aveau 42 de primari înainte de alegeri şi au rămas cu 32, doi la primării de oraş (Călan şi Haţeg), restul la comune. Strategia preşedintelui Bogdan Ţîmpău s-a dovedit falimentară. O improvizaţie lungă şi neinspirată la fel ca interimatul său la cârma PNL Hunedoara. Dacă liberali nu-şi revin din buimăceală, au toate şansele să treacă-n adormire ca ţărăniştii

 

 

Bogdan Ţîmpău, şeful liberalilor hunedoreni, a luat câteva decizii controversate (chiar proaste) pe care şi le-a asumat personal la vremea respectivă. Cooptarea în partid a fostului prim-secretar PCR Ilie Păducel a provocat deranj mare printre liberali şi a dinamitat imaginea partidului. Interimarul Ţîmpău a spart codul de onoare al PNL cu teoria că voturile lui Păducel vor astupa gura contestatarilor. Cu o întârziere de un sfert de veac, revoluţia a ajuns la Petrila şi s-au dus pe copcă voturile fostului prim-secretar PCR. Apoi a urmat radierea în prag de campanie a unor lideri PNL cu notorietate care au îngroşat rândurile ALDE, partid care a rupt aproape zece mii de voturi de la electoratul tradiţional de dreapta. Prestaţia arogantă şi dispreţuitoare a fostului primar al Devei, Petru Mărginean, a torpilat imaginea partidului în tot judeţul. (Bogdan Ţîmpău era conştient că e riscant să meargă pe mâna lui Petru Mărginean la Deva. Într-un moment de sinceritate dezarmantă, Ţîmpău mărturisea că nu are soluţii alternative pentru Deva, doar dacă întră el la bătaie şi asta nu era cu putinţă fiindcă şi-a ordonat viaţa pe alte coordonate.) Fostul primar al Devei a tras toate sforile doar în interes personal. A pus televiziunea familiei la dispoziţia PSD. Blatul era evident. La finalul campaniei, Adrian David era de părere că soarta consiliului judeţean se joacă la Deva. Spera ca devenii „supăraţi” pe Mărginean să voteze cu PNL la buletinele cu liste. N-a fost să fie.

În puţinele cuvinte rostite după 5 iunie, Bogdan Ţîmpău a pus eşecul pe seama absenteismului. O scuză neserioasă. Liderii partidului tac şi sunt de înţeles un timp, cât să-şi „lingă rănile”. Dar dacă stăruie prea mult în muţenie, vor compromite şi alegerile generale de la toamnă. Cu un Guvern PSD condus de „penalul” Liviu Dragnea şi o administraţie judeţeană „butonată” de Laurenţiu Nistor, Hunedoara se întoarce la Epoca Năstase, poate chiar mai rău.

 

Pesediştii împart ciolanul ei de ei, frăţeşte

 

La sediul judeţean al PSD Hunedoara, pesediştii au sărbătorit victoria până la spartul zorilor. Laurenţiu Nistor şi Mircea Bobora au plecat printre ultimii, iar Daniel Andronache s-a retras pe la trei dimineaţa. Social-democraţii sunt stăpânii absoluţi ai judeţului. Nistor a anunţat că e dispus să preia şefia Consiliului Judeţean, dacă partidul i-o cere şi partidul i-a cerut-o cu vocea lui Dragnea. Neajunsul e că va pierde postul de preşedinte al partidului, potrivit statutului, ceea ce îi poate crea unele vulnerabilităţi. Posturile de vice ar putea fi ocupate de fostul prefect Sorin Adrian Vasilescu şi Daniel Andronache. Numele lui Mircea Bobora este vehiculat ca viitor administrator public al judeţului, post pe care îl ocupă acum Dan Stoian, fost coleg cu Bobora la Casial. E de aşteptat ca pesediştii să vânture toţi directorii de deconcentrate numiţi de PNL. Aşa se întâmplă de fiecare dată după alegeri. Spre deosebire de alte dăţi, când negocierile pentru ciolan făceau deliciul presei, pesediştii împart totul între ei, frăţeşte.

 

Deva e trasă pe stânga

 

Primarul cu cazier, Mircia Muntean are de ales la Deva între PNL şi PSD pentru a-şi asigura o maşină de vot disciplinată în consiliul local. Foarte probabil, va alege să meargă cu pesediştii de care s-a despărţit fără prea mult tămbălău. Mircia a tras după el şase consilieri locali. Neaşteptat de mult. Răzvan Mareş, preşedintele PSRO Hunedoara, va fi unul dintre viceprimari. Cu puţin noroc, Ovidiu Moş ar putea prinde încă o dată postul de vice. (Liberalii au pierdut voturi şi pentru că Mărginean l-a ţinut pe „Tati” vice, nesocotind dispoziţia Alinei Gorghiu şi a lui Vasile Blaga de a-şi lua un secund liberal.)

 

Primari de cinci mandate trimişi la plimbare

 

Câţiva primari pironiţi în fotolii pe la comune au ieşit din peisajul politic. Liberalul Miron Ticula de la Cerbăl a cedat locul contra-candidatului Mircea Costa, fost liberal trecut la PSD cu câteva zile înainte de campanie. Un alt „străvechi”, primarul comunei Baia de Criş, Romeo Fărcaş a fost surclasat de pesedistul Mihai Liviu Gorcea. Apoi, Mihai Todoni (PNL) de la Sarmizegetusa a fost înlocuit de Adrian Cordoş (PSD). Toţi „foştii” au câştigat alegerile din 2012 cu mai mult de 70 la sută din voturi.

De cealaltă parte, Octavina Tămaş, primarul pesedist de la Tomeşti a fost înlocuit de Adrian Vasiu (PNL), iar la Boşorod, Ioan Grecu (PSD) a fost schimbat cu Tiberiu Cacuci (PNL).

 

Contestaţii

Trei contestaţii după aflarea rezultatului

 

După aflarea rezultatelor au fost trei contestaţii. Cea mai năstruşnică poveste s-a derulat la Vaţa de Jos. Iniţial fusese declarat câştigător Milu Folescu, primarul liberal în funcţie care a trecut la PSD pentru că şefii de la judeţ (prim-vicele Dorin Gligor, mai precis) nu l-au lăsat să candideze pentru un nou mandat. Liviu Linţă (PNL) a contestat alegerile şi  apăruse informaţia că Linţă e primar cu două voturi peste Folescu. Marţi spre seară BEJ Hunedoara a respins contestaţia şi a fost reconfirmat Milu Folescu, câştigător cu nouă voturi mai mult ca adversarul.

ALDE Hunedoara a cerut să fie renumărate buletinele pentru consiliul judeţean. Ziceau că e posibil să fie voturi valide printre „nule” fiindcă în secţiile de votare s-a cam orbecăit. Şi această cerere a fost respinsă ca nefondată.

Cea de a treia contestaţie a fost făcută de Viorel Arion care a pierdut la o diferenţă de 500 de voturi în faţa lui Dan Bobouţanu. „Plângerea a fost înregistrată în cursul zilei de luni (6 iunie) şi va fi soluţionată. Deocamdată încă ne aflăm în proces de numărare a voturilor”, a informat Maria Silvăşan, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie. Până la închiderea ediţiei, contestaţia lui Arion nu primise un răspuns.

About Marcel Bot