Guvernul României a avizat în ultima săptămână cadrul legal ce permite înfiinţarea unei bănci-punte, care va prelua activele şi pasivele unei instituţii de credit ameninţată de faliment. Avizul reprezintă un semnal clar că autorităţile române se aşteaptă la o creştere a riscului de bancrută în sistemul bancar local.
Care este avantajul băncii-punte?
Practic, viteza de reacţie în momentul în care o bancă are probleme de lichidităţi. Până acum, BNR trebuia să aştepte săptămâni sau, în unele cazuri, chiar luni, până erau parcuse procedurile impuse de legislaţia aferentă falimentului. În contextul de acum, timpul este limitat. Implementând instituţia băncii-punte, aceasta va fi abilitată să preia rapid, într-un week-end, depozitele şi creditele unei bănci care nu se mai descurcă pe piaţă. Banca-punte va asigura continuitatea activităţii fără nicio întrerupere a programului normal de funcţionare.
Cum se finanţează banca-punte?
Fondul de Garantare a Depozitelor ar urma să constituie banca-punte. Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, entitatea care trebuie să despăgubească deponenţii unei bănci care a intrat în faliment până la suma maximă de 100.000 de euro de fiecare deponent, a fost înfiinţat în 1996. De-a lungul timpului, a despăgubit deponenţi ai unor bănci precum Bankcoop, Banca Internaţională a Religiilor, Banca Turco-Română sau Banca Columna.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.