O declaratie cât un autodenunt

Articolul a fost vizualizat de 1,370 ori

 

Pe undeva avem şi un mic avantaj că PSD-ul a câştigat localele. Victoria, la fel ca vinul, desface gurile unor lideri social-democraţi şi astfel putem afla de ce niciodată în 26 de ani triumful PSD-ului nu a fost deopotrivă şi triumful României.

Discursul ţinut de Liviu Dragnea pe treptele DNA-ului în data de 13 iunie 2016, într-o zi de luni, nu e discursul unui lider politic. Sunt mai degrabă cuvintele unui NAŞ care îşi avertizează supuşii că trebuie să aleagă între două sisteme: unul al bunăstării şi corupţiei, iar celălalt al înapoierii şi domniei legii. În civilizaţia de tip Liviu Dragnea, LEGEA şi BUNĂSTAREA nu pot coexista. E stupefiant, dar chiar asta spune liderul PSD: „ Românii la un moment dat trebuie să se hotărască dacă în loc de o alimentare cu apă preferă un denunţ, dacă în loc de o şcoală preferă un dosar, dacă în loc de o pâine mai bună preferă nişte cătuşe. Cred că până la urmă românii sunt cei care vor decide; nu o luptă împotriva justiţiei, dar o luptă pentru adevăr şi pentru bunăstare, asta ne interesează”.

Păi dacă ar fi să decid eu, că sunt român, aş spune că faţă de ce spune domnul Dragnea aici, adevărul e chiar pe dos. Cuplajul e viceversa. Merg adică foarte bine împreună corupţia cu înapoierea şi, separat,  legea cu bunăstarea.  Ştie deja asta şi un elev de liceu. E o tematică de seminar sau chiar de predică la Biserică, dacă popii ar găsi util să le spună enoriaşilor că hoţia şi corupţia sunt cele care, dacă nu-i omoară, îi lasă fără medicamente la spital, le sabotează autostrăzile, le lasă copiii fără abecedare în şcoli şi că votatul de penali e până la urmă o îndeletnicire din registrul lui Bată-l Toaca.

Ceea ce sună realmente odios în cuvintele domnului Dragnea e însă şantajul. Pentru că asta face întâiul pesedist al ţării atunci când lasă să se înţeleagă că orice ales merită, din valoarea de deviz,  o sfântă zeciuială liberă de DNA, dacă comunităţile mai vor apă curentă, canalizări, şcoli sau generica pâine. Iar dacă asta nu se poate şi denunţurile, dosarele penale şi cătuşele pentru corupţi vor continua, atunci, ne transmite domnul Dragnea, poporul ales pesedist, va bloca totul. Sau dacă nu chiar tot, mai mult ca de obicei, înţeleg!

În memorabilul discurs există însă partea aceea care nu se potriveşte deloc în context în care domnul Dragnea spune că nu are în vedere o luptă împotriva Justiţiei.  Am înţeles mai târziu că nu are cum să se refere la Justiţia actuală mai marele pesedist. Domnul Dragnea poate însă să se raporteze prietenos la o altfel de Justiţie, una având abuzul în serviciu la fel de penal ca abuzul de alcool şi în care DNA-ul a fost reeducat să facă doar „aport” la comandă politică.

Un primar fără pic de jenică

Primarul reales al Devei, domnul Mircia Muntean, a primit o nouă condamnare pentru conducerea unui automobil pe drumurile publice sub influenţa alcoolului. De data asta pedeapsa, cumulată, e cu o executare care l-ar ţine după gratii pe domnul Muntean aproape un mandat jumate de primar.  Domnia sa încearcă acum pe toate căile legale să întoarcă această decizie a magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. E dreptul domniei sale!  Ce m-a frapat la primarul recent reales a fost apetitul josnic de a-şi băga din nou la apă fostul şofer, Ioan Apopei, zis Jenică. În ciuda tuturor martorilor, a filmărilor existente şi, până la urmă, a evidenţei,  după aflarea noii condamnări, Mircia Muntean şi-a acuzat din nou şoferul ca fiind vinovat de evenimentul rutier produs în 2014.  O variantă de apărare neinteligentă, chiar prostească,  care nu face decât să confirme slaba calitate umană a unui om lipsit de orice responsabilitate, remuşcare sau ruşine faţă de propriile fapte penale şi faţă de semeni. Ce poate fi mai mârşav şi mai descalificant pentru un şef decât să încerce să-şi înfunde propriul şofer ca să scape el de puşcărie. Măcar domnul Oancea şi-a trimis omul la şcoală.

După cum se vede corupţia moare, dar moare greu şi urât!

Tags: ,

About Adrian Sălăgean