- Servus Hunedoara le spune cititorilor săi că: “În Petroşani sunt doar şase oameni care au motocoase şi se ocupă de cosmetizarea zonelor cu iarbă. Suprafaţa, însă, este imensă, spun autorităţile locale, iar oamenii sunt îndemnaţi să îşi ia măsuri, acolo unde încă nu s-a ajuns cu cositul.” De unde criza asta de motocoase? Şi de unde se ştie că doar şase oameni din Petroşani au motocoase, se face vreun recensământ periodic al acestora? Ceva mai în faţă, în acelaşi articol, se spunea că la Primăria din Petroşani sunt doar şase persoane care se ocupă cu tunsul ierbii. Totuşi, de aici până la a afirma că doar şase oameni din Petroşani deţin motocoase este cam exagerat, nu?
- Gazeta de Dimineaţă oferă o informaţie deosebită: “Directorul general al CEH, Cosmin Chiuzan, a declarat, vineri, pentru GDD, că nu a fost întocmit de modul în care a fost întocmit raportul”.
- În Ziarul Hunedoreanului, într-un articol despre obiceiuri de sărbători de la începutul verii, citim că: “În zona Orăştie, ca şi la pădureni, femeile aveau interdicţie ca tors, cusut şi ţesut, ca să nu li se „suce gâtu’ şi mânurile”. Mă gândesc că uneori jurnaliştilor li se cere să „uite cuvinte” din texte, pentru a vedea dacă cititorii reuşesc să înţeleagă şi fraze „cu sens ascuns”.
- Glasul Hunedoarei informează că: „Anchetatorii vizează o grupare care fura utilaje agricole din Franţa, ştergeau seriile originale şi le înlocuiau cu altele de la acelaşi tip de echipamente.” Înţeleg că „o grupare” fura utilajele, dar cine „ştergeau” şi „înlocuiau”. Corect era: „Anchetatorii vizează o grupare care fura utilaje agricole din Franţa, ştergea seriile originale şi le înlocuia cu altele de la acelaşi tip de echipamente.”
- Din păcate, nici săptămâna aceasta virgulele nu au vrut să se aşeze la locul lor, iar în redacţia cotidianului Ziarul Hunedoreanului chiar şi-au făcut de cap; de exemplu: „Practic, apostolul lui Hristos, a fost convertit, în credinţa populară, într-un sfânt al ogoarelor, al grânelor, dar şi al belşugului venit de la animalele gospodăriei.” (corect era: „Practic, apostolul lui Hristos a fost convertit, în credinţa populară, într-un sfânt al ogoarelor…”), sau: „Obiectivul cu istorie şi poveste din comuna Ribiţa, rămâne, totuşi, prea puţin cunoscut şi pus în valoare, aşteptându-şi oaspeţii pitit modest între colinele şi pădurile zărăndene.” (corect era: „Obiectivul cu istorie şi poveste din comuna Ribiţa rămâne, totuşi, prea puţin cunoscut şi pus în valoare…”).
- În Mesagerul Hunedorean se găseşte o interesantă propunere de prescurtare: „Comitetul Executiv Naţional al PSD a stabilit ca eu să fiu desemnat preşedinte al CJ (CJ) Hunedoara.” Sper că s-a înţeles: „CJ” se va prescurta „CJ”.
- Servus Hunedoara redă, cum crede de cuviinţă, o declaraţie: „Comitetul Executiv Naţional m-a desemnat oficial preşedinte al CJ Hunedoara, iar noi vom avea întânire cu Biroul Judeţean şi vom stabili cei doi preşedinţi. Într-un procent micuţ, de 99 la sută, unul dintre cei doi vicepreşedinţi va fi Adrian Vasilescu.” Un preşedinte, încă doi preşedinţi… că doar nu dau jurnaliştii de la ei. Pentru partea de „un procent micuţ, de 99 la sută” pot să bănuiesc o ironie, aşa că nu o comentez.
- Site-ul Hunedoaraplus.ro ne mai prezintă o mostră din rubrica „cititorul alege varianta corectă”: „Parcarea de pe Aleea Pescarilor în zona blocului K4 a fost notată ca prioritară alături de alte două parcări, deja reamenajate, parcarea de pe din zona Crucea Roşie şi parcărea de pe Aleea Transilvaniei.”
- Servus Hunedoara oferă câteva interesante date privind situaţia turismului în judeţul Hunedoara: „Astfel, se pot constata creşteri de înoptări la hoteluri şi pensiuni urbane şi rurale, dar şi scăderi la moteluri şi, mai ales, la vile şi cabane. Dacă se face, însă, comparaţia cu aceeaşi perioadă a anului trecut se observă o scădere a gradului de ocupare cu 3.7 procente, chiar dacă au fost creşteri speculoase la pensiunile rurale şi relativ modeste la hoteluri şi moteluri, acestea fiind estompate de diminuările consistente întâlnite la vile şi, în special, la cabane şi pensiuni urbane.” Probabil că viteza a înghiţit cu „n” din cuvântul „înoptări” (corect era: „înnoptare”), dar viteza trebuie să fi fost destul de mare pentru a duce la termenul „speculoase”…
- Gazeta de Dimineaţă informează că: „Polile din ultimele 24 de ore au afectat zeci de gospodării din 14 localităţi hunedorene, fiind inundate curţi, beciuri şi fântâni.”
- Din Servus Hunedoara aflăm că: „Obiectivele realizate în cadrul proiectului „Creşterea calităţii serviciilor turistice în cadrul Arsenal Park prin crearea unei infrastructuri de agrement specifice” sunt centrul SPA, sală multifuncţională, patinoar, skate park…” Interesant, dar articolul se încheie astfel: „Astăzi se va tăia panglica şi se vor deschide, oficial, obiectivele realizate în cadrul acestui proiect, respectiv centrul SPA, care este un impresionant loc de relaxare şi well-being.” Ciudată exprimare, având în vedere că la început se spune că „centrul SPA” este unul dintre multele obiective din cadrul proiectului realizat la Arsenal Park. Dar aşa se întâmplă când ziariştii se chinuie să umple pagina şi trebuie să învârtă aceeaşi informaţie… o învârt până ameţeşte şi nu mai are sens.
- Pe site-ul avantulliber.ro scrie că: „Incendiul a fost stins vecini şi de pompierii sosiţi la locul intervenţiei, pagubele materiale urmând a fi evaluate.” Dacă nu e la îndemână un covrig, un biscuit, se pot mâncă şi litere, cuvinte.
- Servus Hunedoara citează următoarea declaraţie (nu se ştie cât de fidel): „Dincolo de orice speculă post electorală, nu vom face opoziţie, doar de dragul opoziţiei.” Nu ştiu dacă această „speculă” are vreo legătură cu „speculoasele” de mai sus, dar oricum este greu de înţeles sensul acestei propoziţii, deoarece, conform „DEX”: speculă – comerţ ilicit care constă în vinderea sau revinderea, cu preţuri exagerate, a unor mărfuri; tranzacţie de bursă care constă în cumpărarea (şi vânzarea) valorilor, cu scopul de a obţine câştiguri din diferenţa de curs. (puţin mai sus în dicţionar se află un termen care, probabil, s-ar fi potrivit mai bine: speculaţie – studiu, cercetare abstractă, consideraţie pur teoretică asupra unei probleme).
16. Pe site-ul Hunedoaraplus.ro am găsit un articol cu titlul: „De Înălţarea Domnului la Vulcan / Ziua Eroilor, organizată ca la carte” – totul bine şi frumos, dar poza care se află sub titlu este din altă localitate şi, cred, din alt an.
- Ziarul Văii Jiului ne oferă o mostră de formulare la seria „aşa nu”: „La Lupeni există o mare problemă, vânătorii şi cei care au acolo locaţii în Straja susţin că câinii s-au format în haite şi s-au sălbăticit şi sunt mai răi ca lupii, punând în pericol fauna existentă şi, de ce nu, turiştii, sau pe cei care merg singuri după bureţi, sau fructe de pădure.”
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.