Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,006 ori

RAPORT. Numărul de pensionari a scăzut în primul trimestru cu 16.000 de persoane, la 5,2 milioane, iar pensia medie s-a cifrat la 942 lei, în creştere cu 5,4% faţă de trimestrul precedent. Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, cu variaţii majore în funcţie de zonă, de la 5 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti la 17 la 10 în judeţul Teleorman. De asemenea, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat semnificativ la nivel regional, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (748 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1179 lei în Municipiul Bucureşti).

IEFTINIRE. Preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea scădea de la 1 iulie cu 1-2%, odată cu reducerea preţului pe piaţa liberă şi cu scăderea tarifului de transport, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, la Forumul Energetic Regional FOREN 2016.

CĂDERE LIBERĂ. Investițiile străine directe au crescut cu 112 milioane de euro în luna aprilie, ajungând la 887 de milioane de euro, însă nivelul lor consemnat după primele patru luni din anul în curs este cu 23,8% mai mic decât valoarea înregistrată în aceeași perioadă din 2015, respectiv 1,164 miliarde de euro, reiese din datele publicate luni de Banca Națională a României.

TERMEN PLĂŢI CĂTRE AGRICULTORI.  Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a confirmat prelungirea termenului până la care statele membre pot efectua plăţi directe, fără reduceri ale ratei de rambursare, astfel că noua dată-limită este 15 octombrie 2016, faţă de 30 iunie 2016, informează un comunicat al Reprezentanţei din România a Comisiei Europene.

PIAŢA ARMELOR. Piaţa mondială a vânzărilor de armamente a înregistrat în 2015 o creştere de 11,3 procente, ajungând de la 58 miliarde de euro în anul precedent la 65 miliarde de euro, fiind stimulată în special de cererea din regiunea Asia-Pacific, conform unui raport publicat luni de institutul britanic specializat IHS Jane’s.

About Administrator