Hunedoara a intrat în Europa la gestiunea deşeurilor

Articolul a fost vizualizat de 1,036 ori

deponeu ecologic

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a finalizat proiectul de management integrat al deşeurilor din judeţul Hunedoara, urmând ca de anul viitor gunoiul colectat în toate localităţile să fie depozitat într-o groapă ecologică, în paralel cu reciclarea materialelor principale: hârtie, plastic şi metal, a anunţat miercuri preşedintele instituţiei, Adrian David.

Potrivit acestuia, autorităţile se află în procedura de licitaţie pentru desemnarea a patru operatori de colectare a gunoiului din tot atâtea zone ale judeţului, precum şi a unei firme care se va ocupa de procesarea deşeurilor în cadrul unui centru de management integrat ce va funcţiona în localitatea Bârcea Mare, locul unde se află şi depozitul ecologic.

În contextul în care gropile de gunoi din judeţ au fost închise operaţional, preşedintele CJ Hunedoara a precizat că nu vor fi probleme cu depozitarea deşeurilor, acestea urmând să fie amplasate pe o platformă temporară din Deva, iar la nevoie chiar pe deponeul (n. r. – depozit ecologic de deşeuri) din localitatea Bârcea Mare, acesta fiind deja finalizat.

‘În viitor se poate desemna un operator temporar care să respecte condiţiile caietului de sarcini, astfel încât sistemul să devină operaţional. Atât timp cât avem investiţia finalizată (la Bârcea Mare, n.r.), nu văd de ce nu s-ar folosi, dacă judeţul are nevoie. Deci, nu vor exista momente de criză, tensiune, vom avea tot timpul un operator de deşeuri, vom avea unde să ducem gunoiul’, a explicat preşedintele CJ Hunedoara.

Proiectul denumit ‘Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara’ a avut o valoare de 186,28 milioane lei, din care contribuţia Uniunii Europene s-a ridicat la 144,3 milioane lei, iar restul au fost cofinanţări locale.

În cadrul acestuia au fost construite două staţii de sortare a deşeurilor la Petroşani şi Bârcea Mare, o staţie de tratare a gunoiului pentru valorificarea prin compostare a deşeurilor biodegradabile şi construirea unui depozit ecologic cu o capacitate de 111.200 de tone de gunoi pe an.

Proiectul s-a derulat în perioada 2014-2016, interval în care au fost închise şi ecologizate nouă gropi de gunoi din judeţul Hunedoara, care nu respectau normele de mediu.

About Administrator