Deşi multă lume îl cunoaşte pe acest personaj ca trădătorul lui Hristos, calendarul satului tradiţional hunedorean celebrează un alt sfânt cu acest nume, chiar în mijlocul verii. Sfântul este considerat susţinătorul unuia dintre stâlpii pământului, fiind sărbătorit şi în calendarul ortodox duminică, în 19 iunie.
Confundat cu vânzătorul şi trădătorului lui Hristos, sfântul Iuda capătă caracteristici malefice, deşi, paradoxal, în unele legende apare legat de axul pământului, apărând lumea de toate calamităţile naturale. Şi tocmai pentru că aceste calităţi protectoare apărau în primul rând holdele şi culturile, el era cinstit mai ales în satele de câmpie. Etnologul Marcel Lapteş, care a şi făcut o descriere a sărbătorii în volumul „Anotimpuri magico-religioase”, spune despre Sfântul Iuda că „aflându-se în miezul verii agrare era firesc ca, în mentalul ţărănesc, să apară contopiri cu divinităţi specifice ale ploilor distructive, ale fulgerelor, trăsnetelor şi chiar ale cutremurelor”. Ţăranii bătrâni din Lunca Mureşului povestesc diferite întâmplări legate de sărbătoarea sfântului Iuda, un sfânt aprig-răzbunător cu cei care nu-i respectă ziua. Ţăranii hunedoreni se fereau să lucreze în ziua sfântului Iuda, de teama grindinei, dar şi a cutremurelor şi alunecărilor de teren. Mai mult, cine lucra în ziua de sfântul Iuda risca să aibă parte de o moarte groaznică, lovit de trăsnet. În Ţara Haţegului, datorită specificului zonei, în care ţăranii erau mai degrabă crescători de animale, decât agricultori, bătrânii ţineau ziua, ca nu cumva să vină fiarele sălbatice şi să le păgubească turmele. În zonele izolate de pe Platoul Luncanilor oamenii erau convinşi să sfântul Iuda cel răzbunător a adus bubele şi vărsatul din iad şi e gata să le reverse asupra celui care nu-i respectă sărbătoarea.
Sfântul Iuda, fratele lui Hristos
Potrivit tradiţiei creştin-ortodoxe Sfântul Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. Sfântul Apostol Iuda se numără între fraţii Domnului nostru Iisus Hristos, adica între fiii dreptului Iosif pe care îi avusese din căsătoria anterioară cu Salomeea. După ce dreptul Iosif a rămas văduv, i-a fost dată în grijă Fecioara Maria. De altfel, sfântul Apostol Iuda este numit în Noul Testament, în evanghelia lui Luca, “Iuda, fratele lui Iacov”. Între cărţile Noului Testament s-a păstrat de la el o epistolă sobornicească, în care sfântul se autoportretizează astfel: “Iuda, rob al lui lisus Hristos şi frate al lui Iacov”, în care sfântul Iuda nu se numeşte frate al lui Hristos. Sfântul Apostol Iuda mai este cunoscut şi ca Levi sau Tadeu. Totuşi, aşa cum nu trebuie confundat cu trădătorul lui Hristos, nu trebuie confundat nici cu celalalt Tadeu, care a facut parte din cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului. Sfântul Apostol Iuda ar fi predicat cuvintele lui Hristos în Iudeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia şi Armenia. Ajungând să ducă Evanghelia în ţinutul Muntelui Ararat, Sfântul Apostol Iuda a fost prins de păgâni, răstignit şi, în cele din urmă, ucis cu săgeţi.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.