Cod portocaliu pe hidro
Ploile care au căzut de câteva zile au dus la umflarea văilor care s-au revărsat şi au inundat sute de gospodării, locuinţe şi hectare de teren în întreg judeţul. Cele mai afectate au fost localităţile de pe valea Crişului Alb unde zeci de pârâuri şi-au mărit debitele din cauza torentelor venite de pe versanţi. În unele locuri au fost blocate drumurile şi a fost nevoie de construirea unor diguri pentru protejarea locuinţelor.
„Ploile torenţiale au generat scurgeri pe versanţi care au afectat aproximativ 150 de gospodării din 17 localităţi situate în centrul şi nordul judeţului. O situaţie deosebită a fost în localitatea Bucureşci unde, ca urmare a avertizării cod portocaliu hidro, nivelul Crişului Alb a crescut cu aproximativ zece centimetri peste cota de inundaţie. Mai bine de 100 de pompieri, jandarmi, militari, angajaţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi voluntari din zonă au construit un dig de protecţie cu saci de nisip, care a reuşit să protejeze locuinţele de ape. În total, în operaţiunile de evacuare a apei din curţi au fost implicaţi peste 200 de pompieri şi jandarmi şi reprezentanţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. În plus, inspectoral general al IGSU a dispus ca, din judeţele învecinate, pompierii să fie pregătiţi în permanenţă care să intervină în sprijinul nostru. Deocamdată ne-au ajutat cei de la ISU Alba”, spune maior Anemona Doda, de la ISU Hunedoara. Au fost inundaţii şi în mai multe localităţi de pe marginea DN76 , între Deva şi Brad. Apele venite de pe versanţi au intrat în gospodăriile oamenilor, au rupt poduri şi podeţe. Oamenii cred că totul li trage de la lucrările de reabilitare a drumului care, în doi ani, au creat numai probleme localnicilor. Albia pârâului Vălişoara ar fi fost ridicată aproape de nivelul drumului, mai sus chiar de unele locuinţe asa că la orice ploaie mai serioasă se produc revărsări de ape.
Şi la Cristur, zeci de gospodării au ajuns sub apă din cauza torenţilor strânşi de pe versanţi. Localnicii s-au trezit direct cu necazul peste ei. Şuvoaiele au năvălit peste sat, au inundat uliţele şi apoi au umplut curţile, grădinile şi au intrat în case. Oamenii nu au avut cum să se pună în calea torenţilor. Pur şi simplu, au privit neputincioşi cum le intră apa în gospodării. „A început totul pe la cinci noaptea, am luat câinii, i-am dus în casă, am mutat puii cu coşul ca să-i salvez. Beciul nici nu se mai vede de sub apă, fântâna e plină şi grădina e distrusă”, explică un localnic. În unele cazuri, apa strânsă prin curţi depăşeşte un metru şi maşinile de-abia se mai zăresc din cauza nivelului ridicat al şuvoaielor. Mai multe echipaje de pompieri au ajuns în zonă, dar intervenţia lor a fost zădărnicită de apa care continu să se strângă de pe versanţi în urma ploii. Oamenii spun că nu îşi amintesc ca să fi avut vreodată în sat inundaţii de o asemenea amploare. Mai multe societăţi comerciale din zonă sunt şi ele afectate din cauza inundaţiilor. Cele mai multe au sediile pe marginea drumului judeţean care leagă Deva de Hunedoara, drum care nu are şanţuri de scurgere.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.