Închirierile de birouri aduc zeci de mii de euro şi în criză

Articolul a fost vizualizat de 2,727 ori

Deşi, per global, sectorul imobiliar este aproape blocat, există nişe pe care recesiunea nu le-a afectat semnificativ. Este şi cazul închirierilor de spaţii pentru firme. Clasicii acestui tip de afacere sunt, la Deva, companiile Cepromin şi IPH.

Scădere de 20 la sută

Potrivit lui Valeriu Holdean, administratorul clădirii Cepromin, anul trecut activitatea de închiriere spaţii a adus un venit de circa 80.000 de euro. Compania deţine un spaţiu de închiriat în suprafaţă de circa 3500 de metri pătraţi. “Veniturile din 2011 sunt doar cu 20 la sută mai mici decât ceea ce încasam în cel mai bun al an nostru, care a fost 2008”, spune sursa amintită.
Acest tip de afacere rămâne extrem de rentabilă în orice vremuri. Din veniturile încasate, doar 30 la sută reprezintă cheltuieli obligatorii cu întreţinerea clădirii, diferenţa putând fi considerată profit.

Situaţia este asemănătoare şi la IPH, care are, faţă de Cepromin, avantajul unei suprafeţe mai mari de închiriat, care trece de 4000 de metri pătraţi.

Preţurile, de la dolar, prin euro, la leu

Una din ciudăţeniile închirierilor de spaţii pentru firme este modul de tarifare a acestora şi evoluţia lui în timp.
Tradiţional, cel mai ieftin metru pătrat de spaţiu închiriat este la ultimul etaj al clădirii. Valeriu Holdean îşi aminteşte: ”Începutul a fost extrem de modest. Tarifam metrul pătrat cu un dolar. Asta era prin 2002. Până în 2008, preţul mediu a ajuns la 3,5 – 4 euro pe metru pătrat. Fluctuaţia raportului leu-euro, a făcut ca să trecem în final pe tarife în lei. Preţurile s-au stabilizat atunci între 12 şi 18 lei pe metru pătrat”, spune angajatul Cepromin.

La IPH, tariful a fost puţin mai mare. “La parterul clădirii se plătea şase euro pe metrul pătrat. Se primeau uşor aceşti bani. Cerinţa era aşa de mare prin 2008 încât firmele făceau coadă să-şi poată închiria un birou la noi”, spune Rodica Mureşan, director IPH Deva. Ambele companii ţin la preţ în ciuda crizei. Tarifele în această perioadă sunt cu maxim 15 la sută mai mici decât cele din perioada de avânt economic.

Grad de acoperire în scădere

Scăderea veniturilor a fost proporţională cu diminuarea cererii şi apariţia primelor “spaţii goale” care nu şi-au mai găsit chiriaşi.
La Cepromin, gradul de acoperire a scăzut de la 100 la sută, la circa 85 la sută, în timp ce la IPH, procentul acesta bate spre 80 la sută. O altă problemă adusă de criză sunt chiriaşii-problemă. “Odată cu criza au început procesele şi chiriaşii ţepari. Am avut un chiriaş care a plecat fără să plătească după ce i se acumulase chiria neplătită pe mai mult de un an de zile. Şi acum, ne judecăm pentru recuperarea banilor”, spune administratorul de la Cepromin.

Tags:

About Adrian Sălăgean