Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 778 ori
Glasul Hunedoarei
Raluca Stroia
Tabere gratuite pentru preșcolarii și elevii cu handicap
 Preșcolarii și elevii cu handicap, dar și elevii proveniți din familii cu o situație materială precară au ocazia să meargă în tabere gratuite. Taberele vor avea loc în centrele de agrement/ bazele turistice aflate în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului prin Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara organizează tabere sociale pentru elevii proveniți din familii al căror venit mediu lunar nu depășește 50 la sută din salariul minim brut pe economie și tabere gratuite pentru preșcolarii și elevii cu handicap de gradul I, II și III împreună cu asistenții personali și asistenții personali profesioniști.  Pentru elevii cu dizabilități sunt alocate 32 de locuri, iar cei care doresc să se înscrie trebuie să depună o cerere însoțită de o copie după documentul care atestă gradul de handicap și o adeverință emisă de unitatea de învățământ de care aparține. Cererea poate fi depusă atât de părintele/ reprezentantul legal al persoanei cu handicap, cât și de către un reprezentant al unității de învățământ, la sediul DJTS Hunedoara, până la data de 1 iulie 2016. „Preşcolarii şi elevii cu handicap care nu au mai beneficiat de un astfel de program vor avea prioritate la selecţie. Ministerul Tineretului şi Sportului suportă cheltuielile de cazare şi masă ale elevilor beneficiari şi ale însoţitorilor”, susțin reprezentanții DJST Hunedoara.
Tabără socială, în stațiunea 2 Mai
Ministrul Tineretului și Sportului a aprobat un număr de 46 de locuri în tabăra socială pentru elevii proveniți din familii al căror venit mediu lunar nu depășește 50 la sută din salariul minim brut pe economie și 5 locuri pentru cadrele didactice însoțitoare. Tabăra va fi organizată la Centrul de Agrement 2 Mai al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, în perioada 21-26 iulie. Plecarea din municipiul Deva va avea loc miercuri, 20 iulie, iar sosirea în seara zilei de marți, 26 iulie. „Școlile vor centraliza dosarele care vor fi depuse apoi spre avizare la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara până cel târziu luni, 27 iunie 2016, ora 14.00. Participanții la tabere vor fi selectați în ordinea descrescătoare a mediilor generale din ultimul an școlar încheiat, performanțele sportive și artistice. Ministerul Tineretului și Sportului va suporta cheltuielile de cazare, masă și transport ale elevilor beneficiari și ale însoțitorilor”, se arată într-un document al DJST Hunedoara.
Mesagerul Hunedorean
Natalia Bumbac
Cristian Litera a scăpat de pedeapsa de 10 ani închisoare
 Astăzi, Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentinţa definitivă în dosarul în care Cristian Litera, Ionuţ Crişan, Ionuţ Bălan şi Ilie Daniel Măturar au fost judecaţi pentru înşelăciune. Dacă în prima instanţă, Tribunalul Hunedoara, cunoscutul interlop a primit o pedeapsă de 10 ani de puşcărie, după judecarea apelului acesta a fost absolvit de pedeapsa cu închisoarea.
A plătit prejudiciul
Din datele de pe portalul instanţei, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat încetarea procesului penal pornit împotriva lui Cristian Litera, acesta fiind acuzat de complicitate la înşelăciune şi emitere de cecuri fără acoperire. Deveanul a scăpat de pedeapsa cu închisoarea pentru că pe parcursul judecării procesului a intrat în vigoare Noul Cod Penal, Litera fiind judecat pe legea mai favorabilă. În noua lege, în cazul infracţiunilor de înşelăciune este posibilă împăcarea părţilor, punându-se accent pe recuperarea prejudiciului decât pe răspunderea penală, respectiv pedepsirea făptaşului cu închisoarea. Astfel, Cristian Litera, acuzat de 15 fapte de înşelăciune, a reuşit, pe perioada în care dosarul s-a aflat la Curtea de Apel Alba Iulia, să achite sumele de bani pretinse de firmele de construcţii pe care le-a înşelat. Prin urmare, instanţa a constatat că părţile s-au împăcat şi a dispus încetarea procesului penal faţă de Litera, aşa cum am menţionat mai sus.
Crişan merge la închisoare
Nu în aceeaşi situaţie se află deveanul Ionuţ Crişan, care a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel Alba Iulia la patru ani de închisoare cu executare, fiind singurul din dosar care va merge la puşcărie. Acesta a fost acuzat de înşelăciune, emitere de cecuri fără acoperire şi evaziune fiscală, fiind condamnat şi în prima instanţă la o pedeapsă de patru ani şi două luni de închisoare. Ilie Daniel Măturar a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, având termen de încercare de patru ani şi şase luni. În cazul lui Daniel Măturar, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat încetarea procesului penal pornit împotriva sa, acesta beneficiind, ca şi Litera, de aplicarea legii mai favorabile.
Reamintim că Litera şi ceilalţi trei bărbaţi au fost trimişi în judecată în 2009 pentru că, din datele anchetatorilor, ar fi înşelat peste 20 de firme din judeţ care activau în domeniul construcţiilor, creând un prejudiciu de peste 500.000 de lei.

 

Servus Hunedoara
Ramona Ştefan
Un elev din Deva, câștigător al concursului „Shakespeare School Essay Competition”
Bogdan – Adrian Bujoran, elev la Colegiul Național„Decebal” din Deva, a obținut locul întâi la o competiție națională de eseuri în limba engleză. Intitulat Shakespeare School Essay Competition”, concursul a reunit un număr mare de tineri, din toată țara, însă juriul a selectat și premiat doar 30 dintre ei. Printre câștigători s-a numărat și elevul devean, acesta urmând să plece într-o tabără internațională, de limba engleză, în Marea Britanie, în valoare de peste 1.500 de lire.
Peste 3.700 de tineri, din toate județele țării, au participat la ediția din acest an, a opta, a competiției „Shakespeare School Essay Competition”. A fost vorba despre elevi, cu vârsta curpinsă între 14 şi 20 de ani, reprezentanţi ai Generaţiei Z, care învaţă, gândesc şi percep lucrurile diferit şi vor să îşi facă vocea auzită. În final, juriul a ales pentru a fi premiate cele mai bune 30 de eseuri, semnate de tineri dornici să îşi exprime liber ideile, aceștia reușind să demonstreze că au talent la scris, dar și un nivel excelent al limbii engleze.
Eseul scris de “decebalistul” Bogdan-Adrian Bujoran a convins juriul competiției prin creativitate și originalitate, acuratețe a limbii, vocabular, organizare și coerență. Astfel, elevul devean a obținut locul întâi la acest concurs, fiind premiat cu o tabără de limba engleză în Marea Britanie. El va sta două săptămâni într-un campus din Anglia, timp în care va avea oportunitatea de a studia limba engleză “la ea acasă”.
Concursul, la finalul căruia a fost premiat elevul din Deva, cu participare gratuită, este organizat anual de Asociația “Shakespeare School pentru Educație” și se adresează elevilor între 11 și 20 ani de la școlile și liceele din toată țara.
Ziarul Văii Jiului
Corneliu Bran
Oare vor ajunge cu adevărat la un numitor comun? / S-au întâlnit ieri şi au încercat să găsească puncte comune pentru stoparea declinului Văii Jiului!
 
O întâlnire a oamenilor de afaceri din Valea Jiului cu reprezentanţi de la vârful administraţiilor publi­ce locale, dar şi cu profesori din mediul universitar şi studenţi a fost pusă în practică joi, 16 iunie, de către conducerea Universităţii din Petroşani. 
Sală de conferinţe plină, semn bun că există interes general pentru astfel de acţiuni
Începând cu orele 12:00, câteva zeci de reprezentanţi ai mediului de afaceri privat, trei primari, respectiv Tiberiu Iacob-Ridzi, Dănuţ Buhăescu şi primarul Petrilei, precum şi mai mulţi profesori universitari, printre care şi doi dintre iniţiatorii acţiunii, rectorul Radu Sorin, prorectorul Eduard Edelhauser şi noul colaborator – din câte am înţeles, directorul din universitate care va ţine legătura dintre mediul de afaceri şi universitate – petroşeneanul Lucian Lupu de la Centrul de Calcul Info `98 SA (un al treilea iniţiator al acţiunii) s-au reunit în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Petroşani pentru o discuţie legată de revigorarea Văii Jiului în plan economic şi social.
Un prorector optimist
Primul care a deschis seria discursurilor a fost prorectorul Eduard Edelhauser. Printre altele, a menţionat faptul că Universitatea din Petroşani va trebui să-şi asume, mai mult decât până acum, rolul de mediator între mediul de afaceri şi administraţiile locale, dar şi rolul de şlefuire a tinerilor ce păşesc în viaţă după ce părăsesc universitatea, în acest sens contând, decisiv, pregătirea lor profesională şi bagajele de cunoştinţe căpătate în anii de studiu pe băncile facultăţilor din cadrul universităţii petroşenene. (…)
Primarul Iacob-Ridzi e de părere că trebuie create condiţii mai bune pentru investitorii locali
A urmat la cuvânt primarul Petroşaniului. Tiberiu Iacob-Ridzi a făcut referire, printre altele, la faptul că în Valea Jiului se tot vorbeşte de atragerea de investitori din alte părţi, dar se cam uită de investitorii locali, cei care au făcut până acum posibil, pe lângă administraţiile locale şi judeţene (câteodată şi centrale dar foarte puţin până acum, din păcate, cu excepţia câtorva miniştri sau ministere), să se dezvolte zona, prin afacerile pe care le derulează.
„(…) În Valea Jiului este adevărat că mediul de afaceri sau investiţiile care sunt în derulare sunt preponderent în servicii şi mai puţin în producţie. Cred că aici trebuie cumva făcut încât să aveţi mai multe oferte şi în zona producţiei (…)”, a mai menţionat primarul Petroşaniului.
Primarul Buhăescu doreşte o relaţie mai strânsă între cele şase administraţii locale din Vale şi mediul de afaceri
Primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, a menţionat că este plăcut impresionat de ceea ce se întâmplă în sală la această acţiune: „(…) Cred că trebuie apăsat mai tare pe mediul de afaceri privat. Nu înseamnă că mineritul nu trebuie să mai existe, dar, din păcate, ştiţi foarte bine că nu noi suntem cei care decidem închiderea lui. E o dispoziţie care vine de undeva de sus, chiar şi peste autorităţile centrale ale României. Aşa că, sincer, eu cred că va trebui să păstrăm din sistemul minier ce mai avem, termocentrala de la Paroşeni, cele două mine de care se spune că vor rămâne, dar tare mi-e teamă că, pas cu pas, cum se spune, şi acestea vor fi sortite închiderii. De aceea, trebuie să avem curajul să abordăm la modul cel mai sincer celelalte oportunităţi pe care le oferă Valea Jiului şi pe care noi le-am identificat. Cred că printr-un parteneriat cu noi, administraţiile, universitatea poate să-şi adapteze şi să-şi diversifice ceea ce înseamnă disciplinele de învăţământ pe care le poate oferi. Noi trebuie să ne bucurăm că avem universitate, iar pe de altă parte să valorificăm potenţialul uman de care dispune această instituţie. Mă bucură şi ideea unui parteneriat al universităţii cu oamenii de afaceri. Trebuie să recunoaştem că, pe lângă toate acestea, dacă nu încercăm să atragem în Vale şi capital străin, nu va fi chiar bine. Noi am sprijinit şi sprijinim, atât cât putem şi ne lasă legea, capitalul autohton. Dar va trebui, cred eu, ca toate administraţiile să tragă într-un sens, nu pe primării în parte, pentru că împreună, cele şase administraţii vor fi mult mai puternice, decât dezbinate (…)”. (…)
Crearea unei baze de date cu informaţii despre obiectivele şi oportunităţile Văii Jiului
O întâlnire am spune noi benefică, însă totul e să nu rămână doar o simplă întâlnire cu multe vorbe spuse şi gânduri mari, cum au mai fost alte întâlniri, una chiar şi anul trecut şi tot la universitate, de-atunci neschimbându-se mare lucru prin Valea noastră. Cum bine spunea omul de afaceri Doru
Tereche, din sală, în cuvântul luat. Care a venit, de altfel, şi cu propunerea ca administraţiile, cu ajutorul universităţii, să înfiinţeze o mare bază de date şi un site în câteva limbi, „care să cuprindă toate obiectivele disponibile în Valea Jiului de la est la vest – există o diversificată bază materială, în diverse stadii de degradare şi dezafectare, terenuri şi aşa mai departe”. Prin această bază de date creată, care s-ar putea apoi trimite ambasadelor şi altor instituţii, vorbitorul crede că s-ar putea afla mai uşor de toţi posibilii investitori din ţară sau din lume, despre oportunităţile de afaceri din Valea Jiului. O idee interesantă, dar să vedem dacă va fi şi acceptată de toată lumea şi apoi dacă va fi pusă în practică.

About Administrator