Sănătate: Aspecte legate de cancerul de colon

Articolul a fost vizualizat de 892 ori

cancer-de-colon1

Definiţie şi cauze

Cancerul de colon este o afecţiune tumoralã a ­colonului (intestinului gros). Cancerul rectal afecteazã ultimii centimetri ai colonului, astfel încât împreunã cele doua afecţiuni poartã ­denumirea de cancere ­colorectale. Majoritatea ­cancerelor de colon debuteazã ca şi proliferãri benigne de celule, sub forma polipilor colonici. În timp, unii dintre aceşti polipi se pot transforma malign în cancer de colon.

Se pare cã nu existã o ­singurã cauzã care duce la apariţia cancerului de colon. Cel mai probabil este vorba de o combinaţie de câţiva factori nocivi (nefavorabili), mai importanţi fiind dieta, factorii mediului ambiant, bolile cronice ale colonului şi ereditatea.

Rolul alimentaţiei în apariţia cancerului colorectal se aflã în centrul atenţiei mai multor savanţi şi studii medicale. Cancerul colorectal se întâlneşte mai des în ­regiunile unde în alimentaţie predominã carnea şi sunt reduse alimentele vegetale. Dieta bogatã în carne duce la creşterea concentraţiei de acizi graşi, care în procesul digestiei se transformã în agenţi cancerigeni. Rata scãzutã a cancerului ­colorectal în regiunile cu diete tradiţional vegetale (India, Africa Centralã) demonstreazã importanţa alimentaţiei bogate în fibre vegetale în profilaxia ­cancerului de colon. Cantitatea crescutã de fibre vegetale mãreşte volumul maselor fecale, dilueazã şi leagã diferiţi agenţi ­cancerigeni, scurteazã ­timpul tranzitului prin colon, micşorând astfel timpul de expunere a mucoasei colonului la acţiunea metaboliţilor cancerigeni.

Un alt factor citat în apariţia cancerului de colon îl reprezintã polipii colonici, ce cresc riscul apariţiei tumorilor maligne. Indexul de ­malignizare al polipilor colonici solitari este de 2-4%, pe când pentru cei multipli (mai mult de doi) este de 20%, iar la polipii viloşi – pânã la 40%. Polipii colonici se întâlnesc relativ rar la persoanele tinere şi cu mult mai des la persoanele mai în vârstã.

La pacienţii cu boli ­inflamatorii colonice cronice, îndeosebi cu rectocolita ulcerohemoragicã, incidenţa cancerului de colon este mult mai mare ca la restul populaţiei. Gradul de risc este influenţat de durata şi de evoluţia clinicã a bolii, cu cât esta mai veche suferinţa cu atât mai mare este riscul de cancer. În boala Crohn riscul de a dezvolta cancer de colon este mãrit, dar este mai mic ca în ­rectocolita ­ulcerohemoragicã.

Nu în ultimul rând, în ­patogenia cancerului de colon, un rol important îl joacã ereditatea. Persoanele cu rude de gradul întâi depistate cu tumori maligne de colon au gradul de risc crescut.

Alimentaţie

Dintre alimentele ce se impun a fii consumate în vederea impiedicãrii apariţiei cancerului de colon, se numãrã:

– usturoiul: conţine ­antioxidanţi, care previn îmbãtrânirea prematurã şi inhibã dezvoltarea celulelor canceroase. Ajutã la ­eliminarea substanţelor nocive din organism şi stimuleazã sistemul ­imunitar.

– broccoli face parte din familia de legume ­crucifere, alãturi de varza de Bruxelles, conopida, gulia şi hreanul. Eliminã substanţele carcinogene din organism şi conţine substanţe naturale extrem de puternice. Broccoli este bogat şi în fibre, vitaminele A, E şi K, care stimuleazã sistemul digestiv şi ­imunitar.

– soia conţine molecule ­naturale de grãsime care sunt toxice pentru celulele cancerigene, ajutând astfel la eliminarea acestora din organism.

– laptele este o sursã importantã de calciu. Consumul regulat de lapte ajutã la dezvoltarea sistemului osos. Laptele eliminã ­substanţele nocive din organism şi inhibã ­dezvoltarea celulelor şi tumorilor canceroase.

– portocalele conţin cantitãţi importante de acid folic, care ajutã la sintetizarea şi refacerea ADN-ului.

– tonul este bogat în ­seleniu, un mineral care detoxificã organismului. Conţine şi acizi graşi omega 3 şi omega 6, care previn toate tipurile de ­cancer şi reduc riscul mutaţiilor celulare.

În concluzie, nu evitaţi sã consumaţi cât mai des ­posibil alimentele enumerate mai sus.

About Administrator