Retrospectiva

Articolul a fost vizualizat de 655 ori

 

Paradox hunedorean pe piaţa forţei de muncă. Hunedorenii se plâng de lipsa locurilor de muncă, iar unii patroni reclamă dezinteresul pentru joburile oferite

Ajutoarele de la stat încurajează ne-munca. Cel puţin asta reiese din faptul că în majoritatea oraşelor din judeţul Hunedoara, pe orice stâlp, avizier, staţie de autobuz, apar, zilnic, anunţuri de angajare în diferite domenii. Cu toate acestea, rata şomajului este într-o continuă creştere în judeţ, iar angajatorii sunt disperaţi că nu găsesc personalul de care au nevoie.

Câteva sute de locuri de muncă îi aşteaptă pe şomerii hunedoreni, dar aceştia se pare că refuză să lucreze. Deşi nu au experienţa necesară, majoritatea persoanelor în căutarea unui loc de muncă fac diferite „nazuri” la oferta de angajare şi mai rău, refuză să lucreze pe un salariu relativ decent. Disperaţi de situaţie, angajatorii din judeţul Hunedoara afişează zilnic, în diverse locuri, anunţuri de angajare în speranţa că necesarul de personal să fie refăcut. În plus, şi rubricile de mică publicitate din ziarele locale sunt „invadate” de astfel de anunţuri, dar şomerii, şi în special tinerii, preferă să obţină un ajutor financiar de la stat decât să muncească.

Criză în restaurante

Constrânşi de lipsa de personal, patronii de restaurante, baruri sau cafenele sunt dispuşi să „pluseze” în ceea ce priveşte valoarea remuneraţiilor şi a facilităţilor oferite. Aceştia susţin că oferă şi salarii de peste 1.200 lei unui ospătar, iar pe lângă acesta, „ciubucul” este al lor. „De câteva luni am dat anunţuri de angajare în ziare, am postat pe un site de socializare şi am lipit un afiş chiar pe uşa de la intrare a restaurantului, dar până acum nimeni nu m-a sunat sau nu a fost interesat de job. Am ajuns la concluzia că există foarte mulţi tineri în special, care deşi nu ştiu să facă nimic şi nu au experienţă nu sunt interesaţi nici să înveţe, dar nici să lucreze. Pur şi simplu nu ştiu ce să mai fac să găsesc personal capabil să muncească şi să fie serios. Îmi vin ospătari, bucătari sau cameriste la angajare, învaţă meserie, iar după o lună pleacă, iar mie îmi revine să plătesc impozite la stat după ei. Este o situaţie critică din punct de vedere al forţei de muncă, în condiţiile în care rata şomajului creşte lunar, iar noi, angajatorii, nu avem cui să-i oferim un post bine plătit”, a precizat administratorul unui restaurant din judeţ, Bogdan Felea.

Nici posturile de inginer nu prezintă interes

Cu toate că cei mai mulţi şomeri îşi doresc să găsească un loc de muncă de director sau să fie cât mai bine plătiţi şi să nu facă mai nimic, posturie de inginer, care în urmă cu câţiva ani erau cele mai căutate, nu mai reprezintă un interes pentru hunedoreni. Spre exemplu, în centrul Devei câteva anunţuri de genul „angajăm inginer de autovehicule rutiere” sau „angajăm subinginer mecanic autovehicule” stau de luni bune pe geamurile unui magazin, dar nimeni nu s-a sinchisit să întrebe ce presupune jobul, cu atât mai puţin să sune la numărul afişat.

Zeci de hunedoreni şi-au găsit un loc de muncă la Bursă

Bursa locurilor de muncă de săptămâna trecută s-a încheiat cu succes pentru câteva zeci de persoane. Acestea şi-au găsit loc de muncă în cadrul ultimului eveniment de profil organizat la nivelul judeţului Hunedoara. Oferta de locuri de muncă a numărat 520 de posturi, cele mai multe în Deva (130), Hunedoara (115) şi Petroşani (80). Cei mai mulţi şomeri care au reuşit să-şi găsească un loc de muncă au fost în Deva (35), Petroşani (27) şi Hunedoara (24). „Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara a organizat joi, 23 iunie 2016, Bursa Locurilor de Muncă în Deva, Hunedoara, Petroşani, Orăştie, Haţeg, Brad, Călan, Simeria, Lupeni, Vulcan. Au fost contactaţi un număr de 150 angajatori în vederea participării la bursă şi au participat efectiv un număr de 56 agenţi economici. La bursă au participat 717 hunedoreni dornici să îşi găsească un loc de muncă, dintre care 230 au fost selectaţi în vederea încadrării. 128 de persoane au şi fost încadrate în muncă. Agenţia va monitoriza după un interval de 30 de zile câte dintre persoanele selectate au fost încadrate în muncă”, a precizat directorul executiv al AJOFM Hunedoara, Nicolae Fara

 

http://glasul-hd.ro/paradox-hunedorean-pe-piata-fortei-de-munca-hunedorenii-se-plang-de-lipsa-locurilor-de-munca-iar-unii-patroni-reclama-dezinteresul-pentru-joburile-oferite/

 

Petrila / Important susţinător al campaniei PSD, condamnat pentru contrabandă cu ţigări

De curând a devenit disponibilă Sentinţa penală nr. 137/2016 a Judecătoriei Petroşani, document prin care, în primă instanţă, omul de afaceri petrilean Florin Aurel Ţurcaş a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de contrabandă.

 

Personaj pitoresc, Florin Aurel Turcaş a fost unul dintre susţinătorii echipei Jurca – Curtean pentru primăria localităţii, mai cu seamă că fiica sa, Anca, s-a şi aflat pe lista candidaţilor PSD pentru Consiliul Local al oraşului Petrila.

Prin Rechizitoriul nr. 4718/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, Florin Aurel Ţurcaş a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false.

La data de 30.10.2015, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la magazinul alimentar situat la parterul unui bloc din Petrila, administrat de Ţurcaş, se comercializau ţigarete fără a fi marcate conform dispoziţiilor legale.

Au fost identificate în încăperea destinată comerţului, în sertarul tejghelei, 10 pachete de ţigări marca Rothmans, de culoare albastră, cu timbru de Ucraina.

În cea de-a doua încăpere a magazinului, utilizată ca magazie de depozitare a mărfurilor, au fost identificate 145 pachete de ţigări marca Rothmans (cu timbru de Ucraina, în pachete de culoare albastră), 490 pachete de ţigări marca Jin Ling (cu timbru de Duty Free, în pachete de culoare galbenă), 50 pachete de ţigări marca Marble (fără timbru, de culoare vişinie), 90 pachete de ţigări marca Compliment Slims (cu timbru de Duty Free, în pachete de culoare alb/ roşu). În total, în magazin au fost identificate 15.700 ţigarete fără timbru fiscal legal.

Cu privire la ţigaretele găsite în urma controlului menţionat, s-a stabilit că acestea au fost achiziţionate de către Ţurcaş din Lugoj, de la o persoană cu privire la care a arătat că nu poate furniza date de natură să conducă la stabilirea identităţii ei, la preţuri cuprinse între 6 şi 6,5 lei pachetul, în funcţie de marcă, iar acestea urmau să fie comercializate, în cadrul magazinului, la preţuri cuprinse între 8 şi 9 lei.

Valoarea prejudiciului cauzat prin neplata drepturilor cuvenite la bugetul de stat, reprezentând taxe vamale, accize şi TVA – este de 9.955 lei, fiind compus din taxe vamale, accize şi TVA, acesta fiind achitat integral în cursul procesului penal.

La individualizarea pedepsei, instanţa a reţinut că Ţurcaş a acoperit integral prejudiciul material cauzat prin infracţiune până la primul termen de judecată şi nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anteriori comiterii faptei, precum şi faptul că nu are antecedente penale, dar a mai fost cercetat pentru fapte similare fiind dispuse soluţii de netrimitere în judecată faţă de acesta, este o persoană integrată din punct de vedere social, are studii medii, este căsătorit, are trei copii minori şi are ocupaţie, astfel că i s-a aplicat pedeapsa închisorii,  pe o durată de 1 an şi 4 luni, cu suspendare, instanţa apreciind că această pedeapsă corespunde exigenţelor de reeducare a lui Ţurcaş şi de restabilire a ordinii sociale, lezată prin faptele acestuia. S-a dedus din pedeapsa aplicată măsura reţinerii preventive, pe o durată de 24 de ore, de la data de 30.10.2015, ora 16:52, până la 31.10.2015, ora 16:52.

Judecătoria Petroşani a dispus suspendarea executării pedepsei aplicate sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, care se va calcula de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, pe durata termenului de supraveghere, printre altele, Turcaş trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei oraşului Petrila sau al Primăriei municipiului Petroşani.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani a apelat deja Sentinţa penală nr. 137/2016 a Judecătoriei Petroşani, dosarul fiind deja înregistrat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.

Turcaş nu este singurul susţinător al PSD Petrila care a avut probleme cu legea. Gheorghe Bobar, lider al organizaţiei locale, recent ales pentru un nou mandat în Consiliul Local al oraşului Petrila, a primit la Curtea de Apel Alba Iulia o pedeapsă de 150 de zile amendă, a 30 de lei/ zi, pentru infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice. Bobar s-a îmbătat, s-a urcat la volan şi, pentru că în dreapta volanului i-ar fi picat o sumă de bani, pe care s-ar fi aplecat să o ridice, a ajuns cu bolidul în şanţ. S-a stabilit o îmbibaţie alcoolică de 1,5 la mie, Bobar fiind condamnat în primă instanţă la 8 (opt) luni închisoare cu suspendare, dispunându-se suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicată inculpatului, pe durata unui termen de încercare de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni.

http://www.zvj.ro/articole-40218-Petrila++Important+sus++in++tor+al+campaniei+PSD++condamnat+pentru+contraband+++cu+++ig++ri.html

 

A început Evaluarea Naţională

Luni a început Evaluarea Naţională, cel mai important examen de până acum pentru elevii care au terminat clasa a VIII-a.
În judeţul Hunedoara, dintr-un total de peste 3.500 de elevi care au absolvit cursurile gimnaziale, 3.097 s-au înscris pentru a susţine probele de examen, restul orientându-se spre învăţământul profesional. Elevii care aleg să urmeze cursurile unei şcoli profesionale nu sunt obligaţi să participe la Evaluarea Naţională.
Examenul a început cu proba scrisă la Limba şi literatura română, la care s-au prezentat 2.999 dintre elevii înscrişi, el continuând, azi, cu proba de Limbă şi literatură maternă. Ultimul examen pe care îl vor susţine absolvenţii claselor a VIII-a este, pe data de 29 iunie, cel de la Matematică. După finalizarea probelor scrise, lucrările vor fi trimise în alt judeţ pentru corectare. Rezultatele vor fi afişate în data de 1 iulie, până la ora 16:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20:00.
În judeţ există 16 centre de examen şi un centru zonal de evaluare, toate sălile de clasă fiind dotate cu camere de supraveghere audio-video. Nota obţinută de candidaţi la Evaluarea Naţională are o pondere de 75 la sută din media de admitere la liceu, diferenţa de 25 la sută reprezentând-o media celor patru ani de studii gimnaziale. Indiferent de notele obţinute de candidaţi la probele de examen, aceştia pot intra la unul dintre licee, media cinci nefiind obligatorie. (A. Brandisz)

http://www.mesagerulhunedorean.ro/a-inceput-evaluarea-nationala/

Poliţiştii alergători din Hunedoara, premianţii campionatelor M.A.I.

O delegaţie de poliţişti hunedoreni a participat la etapa finală a Campionatului de Atletism şi Cros organizat de Ministerul Afacerilor Interne, care a avut loc la  Poiana Braşov şi a urcat podiumul competiţiei, la diferite categorii.

 

Peste  200 de sportivi din diferite structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi, pompieri), au participat la la etapa finală a Campionatului de Atletism şi Cros al M.A.I. Mai mulţi poliţişti hunedoreni s-au remarcat printre premianţi. Astfel, la concursul de săritură în lungime, categoria a II-a, locul al II-lea a fost obţinut de Florin Bolosin, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, care a obţinut şi locul al V-lea, la  aceeaşi competiţie, dar la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

 

,,La această etapă am participat pentru a zecea oară, consecutiv, fiind sprijinit de Corpul Naţional al Poliţiştilor Hunedoara. În aceşti 10 ani, am încercat prin multă muncă şi seriozitate să reprezint cu cinste şi demnitate colegii mei din cadrul I.P.J. Hunedoara”, a declarat Florin Bolosin.

 

Un alt reprezentant al poliţiştilor hunedoreni, Dumitru Grosu, a obţinut locul al II-lea, la nivelul Poliţiei Române, la săritura în lungime, categoria a III-a, precum şi locul al V-lea, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Florin Niţă, un poliţist din Lupeni a obţinut locul al III-lea, la nivelul Poliţiei Române,  la crosul de 6000 metri, precum şi locul al IV-lea, la acelaşi concurs, la nivelul Ministerul Afacerilor Interne.

http://zhd.ro/eveniment/politistii-alergatori-din-hunedoara-premiantii-campionatelor-m-a-i/

 

 

 

Tags: , ,

About Administrator