Cum se impozitează subvenţiile pentru agricultură (I)

Articolul a fost vizualizat de 985 ori

Aflăm de la CECCAR

 

 

Contactat de săptămânalul REPLICA, preşedintele Filialei CECCAR Hunedoara,  Maria Mornea dă o serie de lămuriri asupra modului în care sunt impozitate subvenţiile agricole.

În primul rând trebuie observat că deoarece statele membre UE, în speţă şi România,  plătesc subvenţii agricole la fondul comunitar, acestea le sunt rambursate ulterior de la bugetul UE. În condiţiile în care piaţa internă a Uniunii Europene este o piaţă unică care asigură libera circulaţie a produselor agricole este evident că şi fermierii români primesc o subvenţie ca să poată concura cu ceilalţi agricultori din UE. Deşi subvenţiile de care beneficiază nu sunt la nivelul celor primite de ceilalţi agricultori europeni conform reglementărilor româneşti unele dintre aceste subvenţii sunt impozitate.

Şefa CECCAR Filiala Hunedoara spune că pentru a clarifica aceste aspecte în primul rând trebuie să observăm  că în cazul agriculturii subvenţiile sunt de 2 tipuri:

– subvenţii (fonduri nerambursabile) pentru investiţii în modernizarea agriculturii. Acestea sunt considerate în general ca şi subvenţii aferente activelor achiziţionate (conform prevederilor Ordinului MFP nr. 1802/2014);

– subvenţii pentru activitate (în funcţie de suprafeţele cultivate sau de volumul producţiei).

În cazul investiţiilor subvenţiile aferente activelor sunt condiţionate de cumpărarea, construcţia sau achiziţionarea de active imobilizate. Acest gen de subvenţii se înregistrează în contabilitate ca subvenţii pentru investiţii urmând a fi recunoscute la venituri pe  măsura înregistrării cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.

Subvenţiile pentru activitatea desfăşurată cunoscute şi sub numele de subvenţii de exploatare se acordă de statul român şi de Uniunea Europeană pentru a creşte profitabilitatea anumitor activităţi agricole înregistrându-se în contabilitate fie direct pe seama veniturilor, fie pe seama veniturilor amânate.

Pentru entităţile care desfăşoară activităţi agricole, organizate ca societăţi comerciale sau societăţi cooperative şi beneficiază de subvenţii, impozitarea acestora se face diferenţiat în funcţie de categoria din care fac parte, respectiv:

– entităţi plătitoare de impozit pe profit

– entităţi plătitoare de impozit pe venit

În cazul entităţilor plătitoare de impozit pe profit, veniturile din subvenţii indiferent pentru ce /sau de cine au fost acordate sunt impozabile, întrucât în codul fiscal(Legea 227/2015) la art. 23 – acestea nu sunt venituri neimpozabile.

Deci entităţile plătitoare de impozit pe profit impozitează subvenţiile, însă trebuie să ţinem cont şi de faptul că cheltuielile efectuate în legătură cu aceste venituri, sunt cheltuieli deductibile. Pe cale de consecintă rezultatul care se impoziteaza cu 16% îl reprezintă diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. (va urma)

 

Tags: ,

About Administrator