Atenţie: intrăm în sezonul şerpilor periculoşi
Hunedorenii plecaţi în drumeţie, dar şi turiştii aflaţi în vizită pe traseele din judeţul Hunedoara se întreabă, adeseori, dacă în mijlocul naturii pot întâlni şerpi veninoşi. Medicii ne reamintesc că acest lucru nu este exclus, în condiţiile în care prezenţa viperei comune, cu un venin puternic, este confirmată în multe zone din judeţul Hunedoara. Este vorba despre vipera „Berus”. „Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în cazul în care cineva este muşcat”, afirmă medicul Cecilia Birău, coordonatoarea activităţilor de promovare şi educaţie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP). Cecilia Birău mai spune că muşcăturile de viperă impun de urgenţă vaccinarea cu ser antiviperin.
Şapte spitale din judeţ au ser antiviperin
Aceşti şerpi surzi şi miopi, dar simt excelent vibraţiile şi atacă doar pentru a se apăra. Perioada când viperele sunt foarte agresive începe din iunie şi durează până în septembrie: riscaţi să le întâlniţi prin pădure, fâneţe sau pe poteci. Din fericire, nici anul acesta, nici anul trecut, nu au fost cazuri ale unor persoane muşcate de şarpe. În 2014, în schimb, cinci persoane au ajuns la Urgenţa spitalului din Deva şi o a şasea, la Petroşani. La noi în judeţ au ser antiviperin spitalele cu secţii sau camere de primire a urgenţelor: Deva, Hunedoara, Petroşani, Haţeg, Orăştie, Lupeni şi Vulcan.
Victima muşcătirii poate muri în 5 ore
„Având în vedere că în ultimele zile, am avut o perioadă ploioasă şi rece, este foarte probabil că, în momentul în care se va încălzi, viperele vor ieşi la soare, pe stâncării, profitând de soare pentru a-şi ridica temperatura corpului”, adaugă doctoriţa Cecilia Birău. Pentru a preveni atacurile viperelor, când plecaţi în drumeţie purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura este ridicată, faceţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi, nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi verificat dedesubt, pentru a vedea dacă sunt şerpi, iar dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor iarba şi tufele cu băţul montaniardului, pentru ca şarpele să vă evite. Persoana muşcată de o viperă poate muri în cinci ore. Din fericire, moartea cauzată de muşcătura unui şarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate”, adică fără inoculare de venin. Imediat după muşcătură victima sau prietenii acesteia trebuie să sune la 112 sau la 0SALVAMONT, dacă sunt pe munte, să aplice un garou deasupra rănii pentru a nu permite toxinelor să ajungă în marea circulaţie, să spele rana şi să apese pielea, dinspre interior, în exterior, pentru a favoriza ieşirea veninului, iar apoi să se îndrepte spre spital sau să aştepte salvatorii, în funcţie de caz.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.