Noua putere locală îşi intră anevoie în pită

Articolul a fost vizualizat de 927 ori

MAIN Alesii jurara (3)

ADMINISTRAŢIE, PE PILOT AUTPOMAT.

Aleşii din 5 iunie 2016 au preluat conducerea administraţiei locale. Ultimi (dar nu şi cei de pe urmă, cum se va vedea) au fost şefii de la judeţ care au depus jurământul în ultima zi permisă de lege, sâmbătă 25 iunie. Şase primari liberali au jurat mai pe urmă, după constituirea consiliilor locale. Târziu, dar legal. Prima săptămână din noul mandat a fost guvernată de negocieri, promisiuni şi planuri de viitor. Urmează concediile, binemeritate după „osteneala” din campanie

 

Administraţia locală e pe pilot automat. Şedinţele festive au trecut, dar noii aleşi nu şi-au intrat încă în „pită” cu adevărat. Acolo unde s-a schimbat garnitura de şefi, „actualii” cer controale (audit), vor să ştie cu ce zestre pleacă la drum, ce au moştenit de la „foştii”.

 

Pesediştii îşi arată muşchii

 

La Consiliul Judeţean Hunedoara, evenimentul s-a desfăşurat sâmbătă, 25 iunie 2016, în sala mare de şedinţe, de faţă cu toţi demnitarii aleşi, directori de instituţii publice, primari, lideri politici şi vlădica Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei. Încă de la început, pesediştii s-au impus, să se ştie că-i şef nou  la judeţ. Deţin controlul şi pot trece tot ce ţine de majoritatea simplă, cum ar fi desemnarea celor cinci membri ai comisiei de validare (care numără voturile pe parcursul celor patru ani de mandat). Aici trebuie spus că, potrivit cutumelor, în comisie trebuie să fie reprezentate toate partidele din componenţa consiliului. Liberalii au cerut două locuri, dar pesediştii le-au dat peste cu o comisie sută la sută PSD. Într-un final, social-democraţii l-au acceptat pe Liviu Antal (PNL) de veghe la urne, în comisia de validare. După acest exerciţiu de forţă, lucrurile au mers şnur.

 

Bate vântul schimbărilor

 

Preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi au fost aleşi prin vot secret. Pentru Laurenţiu Nistor preşedinte au votat cei 18 consilieri judeţeni ai PSD. Mircea Bobora a fost instalat vice cu 19 voturi, un liberal a decis că-l vrea la prezidiu. Celălalt vice, Sorin Vasilescu, a fost în norma celor 18 voturi pesediste. La şedinţa de constituire au depus jurământul toţi cei 33 de consilieri judeţeni aleşi, deşi nu toţi vor rămâne să activeze în „legislativul” administraţiei judeţene. Ioan Demeter (PSD) a jurat de două ori, la Deva şi la judeţ, dar se va retrage din ambele pentru a prelua Spitalul Judeţean de la liberalul Călin Laza. Declaraţiile preşedintelui Laurenţiu Nistor nu lasă loc de îndoieli. „Încetineala cu care merge (managementul la Spital) mie nu-mi place. Un Spital Judeţean nu-l deserveşte pe Nistor, ci pe toată lumea. De aceea trebuie să avem un spital cu care să ne mândrim în regiune. Avem medici foarte buni, dar ceea ce depinde de noi trebuie să facem”, a spus noul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

 

Pesedişti, victimele ale victoriei pesediste

 

Paradoxal, nu doar directorii liberali îşi pierd posturile după preluarea puterii de către PSD. Daniel Andronache are de ales între postul de director la Minvest şi calitatea de consilier judeţean. Social-democratul spune că o să păstreze demnitatea dobândită prin alegeri, nu postul de director. „Mi se pare neserios să rămân director din moment ce am acceptat să candidez. Ar fi un fel de trădare faţă de cei care m-au votat”, spune Andronache. În pauzele provocate de votarea secretă, Liliana Ţolaş, director la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, îşi îmbrăţişa afectuos foştii colegi ajunşi la „butoane” în Consiliul Judeţean. (Ţolaş a demisionat din PSD odată cu „ordonanţa traseiştilor” şi a rămas independent lipită de PNL.) Acum postul de director i se clatină şi e puţin probabil să şi-l salveze cu îmbrăţişări colegiale…

MAIN Alesii jurara (2)

EXTRA

 

Mircia Muntean: „Nu am remuşcări”

 

Mircia Muntean este, începând de vineri 24 iunie 2016, noul primar al Devei. A depus jurământul pentru un nou mandat. Al cincilea. Primarul a vorbit şi despre procesele sale şi a prezentat public un înscris din care reiese că a cerut revizuirea sentinţei în care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Mircia Muntean susţine că fapta reţinută în sarcina sa („exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu”) a fost dezincriminată prin decizia Curţii Constituţionale din 15 iunie 2016, motiv pentru care solicită achitarea. Legat de celălalt dosar, Mircia Muntean continuă să spună că au fost mătrăşite probe video care îl scot din culpă. „Vă spun: nu am remuşcări şi nu am nimic cu nimeni în afară de dorinţa ca cei asupra cărora s-a abătut urgia în noaptea accidentului meu să meargă, să lase frica la o parte. Sunt prietenii noştri (pe) care îi voi ierta. Ei plâng acum şi se zbat. Să meargă şi să ducă Parchetului filmul cu cine era la volan atât în faţa Sălii Sporturilor, la şase şi cinci minute, cât şi la 6:20 în faţă la Biserica Baptistă. Îi rog pe cei trei de serviciu – că eu, în patru zile am depus corect şi cinstit, iar comandantul de atunci nu le-a permis să dea filmul înregistrărilor de pe DN7. Este convingerea mea că o vor face şi că vor fi corecţi”, a spus Mircia Muntean.

 

EXTRA 2

 

Jurăminte cu întârziere

Şase primari liberali nu au depus jurământul dimpreună cu aleşii locali. Conform procedurilor, primarul nu poate depune jurământul până nu „are la mână” o sentinţă judecătorească ce confirmă validarea mandatului său. Magistraţii emit înscrisul doar după ce apare un anunţ publicat în Monitorul Oficial. Mandatarul financiar al PNL de la nivel central a depus documentele cerute de lege la Autoritatea Electorală Permanentă în ultimul moment, pe data de 20 iunie 2016, în zi de duminică. Astfel, numele primarilor liberali aleşi au apărut în Monitorul Oficial abia în data de 21 iunie, când Instituţia Prefectului Hunedoara programase o parte din şedinţele de constituire a consiliilor locale. Aşa au ratat depunerea jurământului la termen Mihai Irimie (Şoimuş), Marius Omotă (Ilia), Petru Cîmpian (Certeju de Sus), Daniela Adam (Cârjiţi), Emil Radu Bureană (Vorţa) şi Sorin Nistor (Zam). Cum toţi şase sunt primari pe funcţie, reconfirmaţi în alegerile din 5 iunie, activitatea administraţiei locale nu a fost dată peste cap de sincopele procedurale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Marcel Bot