RECOM SID, o carte de vizită prestigioasă semnată la marea meserie

Articolul a fost vizualizat de 1,456 ori

FOTO 1 Mare

 

 

Toţi oamenii RECOM SID-ului. Ei sunt dovada care demonstrează că dispariţia marii industrii la Hunedoara nu a fost ghinion, nici o năpastă obiectiv determinată, ci, mai degrabă, rezultatul unei lipse de viziuni pe care s-a grefat cancerul unui jaf programatic. RECOM SID nu a mers pe drumul acesta. După privatizarea fostei secţii a combinatului, în echipă, patronatul şi managementul de la RECOM SID au decis că e o idee  bună să dezvolte afacerea prin creşterea gradului de calificare al oamenilor, impunerea unei discipline de producţie strânse, creşterea productivităţii prin valuri succesive de retehnologizare şi răsplata unor salarii decente plătite la timp. S-a dovedit formula succesului. Astăzi, semnătura pusă de oamenii RECOM SID-ului pe produsele companiei a devenit brand recunoscut. Şi cum ar putea fi altfel, când sudorul Monica Pană, unul din oamenii RECOM SID-ului,  poate face asta, la propriu, prin incredibila ei abilitate de a transforma aparatul de sudură într-un condei de foc.

 

Profesionism plus disciplină, singurul model viabil

 

Silueta halelor de producţie a RECOM SID-ului, forfota metalică care răzbate dinăuntru,  par neverosimile în pustiul răvăşit de urmele fostei civilizaţii industriale ale siderurgiei hunedorene. Şi totuşi oaza aceasta industrială a răzbit, s-a consolidat şi prosperă sfidând deprimarea economică din jur. Cum a fost posibil?

“Nu vreau să folosesc prilejul pentru a ne umfla în pene, dar chiar aşa stau lucrurile. Am avut norocul unui patronat vizionar în afaceri care în 2002 a înţeles că singura şansă pentru a avea succes este de a fi profesionişti până în cele mai mici detalii, iar asta presupune un cost. Familia Hărău a acceptat să plătească acest cost”, explică Ion Giurgiu, managerul de la RECOM SID.  Pornind ca firmă privată acum aproape 15 ani, RECOM SID a trecut printr-un proces amplu de modernizare tehnologică care, a presupus alocări de circa 3 milioane de euro. Firma investeşte anual peste 10.000 de euro pe an pentru cursurile de înaltă calificare ale muncitorilor şi implementarea standardelor şi normelor privitoare la managementul calităţii, mediu, sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor. După ce managementul s-a asigurat că oamenii sunt calificaţi şi dispun de mijloace tehnologice de top, disciplina de producţie impusă a definitivat parametrii afacerii de succes care este de mai bine de un deceniu RECOM SID.

Câteva cifre prezentate de managerul Ion Giurgiu relevă, sintetic, povestea acestei dezvoltări economice între momentul privatizării şi cel de acum:

 

 

Parametru Anul 2002 Anul 2015
Producţie 30 tone pe lună 400 tone pe lună
Număr salariaţi 156 255
Cifră de afaceri 800.000 euro 8.000.000 euro

Cum poţi creşte o afacere cu 31 la sută într-un singur an?

Pe o piaţă internă aflată în declin, succesul unei afaceri de tip RECOM SID a impus permanent căutarea de beneficiari în afara ţării. La ora actuală, compania hunedoreană a executat lucrări şi are ca parteneri consacraţi 13 (cu noroc!) companii din întreaga Europă   Printre acestea, se poate enumera, Alstom Power Systems GmbH,  ArcelorMittal,  Hitachi Power Europe GmbH, Novoferm Group, sau TMK Resiţa. În procent de 60 la sută, producţia companiei este dedicată platformelor, care sunt nişte ansamblări articulate hidraulic folosite ca mijloace de acces în toate centrele logistice şi supermarketurile din Europa. În paralel, în portofoliul de producţie al companiei hunedorene se regăsesc în prezent subansamble folosite în instalaţii dedicate producerii de energie prin cogenerare. “Livrăm aceste produse unor parteneri de afaceri din Finlanda şi Germania, parteneri deveniţi beneficiari tradiţionali ai produselor noastre”, spune Ion Giurgiu.

Faptul că RECOM SID face profit în Hunedoara, ar putea fi o invitaţie pentru mulţi investitori care nu cred în potenţialul acestei zone. Şi când spunem că face profit ne temperăm voit entuziasmul. Pentru că rezultatele economice ale RECOM SID-ului sunt uluitoare în contextul dat. Într-un singur an, 2014-2015,  afacerea a crescut cu 31 la sută.

Ion Giurgiu, manager RECOM SID SA Hunedoara

Statul român, un beneficiar nefrecventabil

 

Potrivit managerului Ion Giurgiu, în portofoliul de contracte ale RECOM SID nu există nici unul care să fie semnat cu entităţi economice sau administrative ale statului român. “Ne adresăm în principal unor sectoare economice care de ani buni au trecut din proprietatea statului în cea privată. Nu avem şi nu căutăm să facem afaceri cu statul pentru că pe de-o parte suntem permanent în termene foarte strânse de predare cu partenerii străini, iar pe de altă parte pentru că există o cronică a neîmplinirilor privitor la  tot ce înseamnă astăzi afaceri cu statul, în primul rând financiar, dar şi de imagine”, precizează Ion Giurgiu.

 

O nouă comandă mamut bate la uşă

 

RECOM SID de pregăteşte în această perioadă pentru semnarea unui nou contract cu unul din partenerii săi din Germania. Acesta este principalul pion într-un proiect uriaş demarat de statul german pentru retehnologizarea termocentralelor pe cărbune din ţară. “Au nevoie de 2288 de tone de structuri metalice de la noi care reprezintă o fracţie din necesarul care va fi folosit la modernizarea centralelor termice din Germania. Comanda este importantă şi va duce RECOM SID-ul pe alt palier ca avergură”, precizează managerul.  Pentru onorarea acestei comenzi, cei de la RECOM  SID se pregătesc să facă o nouă investiţie în tehnologie. “Este vorba de o instalaţie de sudură automată cu două capete care are un preţ de catalog de circa 120.000 de euro pe care va trebui să o achiziţionăm”, explică managerul. Şi astfel, ciclul investiţie-comandă-producţie-livrare se închide din nou la RECOM SID ducând afacerea înainte.

poza grup

Firma care are la orice oră 30 de joburi disponibile

 

“Noi la RECOM SID avem permanent 30 de locuri de muncă disponibile”, spune Ion Giurgiu. Declaraţia pare la prima vedere surprinzătoare, dată fiind percepţia generală privitoare la lipsa locurilor de muncă în fosta cetate siderurgică. Aşa că întrebarea este de ce nu se ocupă mâine aceste locuri de muncă? “Pentru că există un deficit de forţă de muncă calificată la nivelul pe care îl reclamă acele joburi. Sunt posturi care cer muncitori excepţional de bine pregătiţi date fiind rigoriile de calitate şi complexitatea lucrărilor pe care ni le impun beneficiarii. Dacă am găsi oamenii de care avem nevoie, mâine i-am angaja, dar, din păcate, am constatat că întâlnirea cu astfel de calificări nu e un lucru tocmai la-ndemână”, explică managerul.

 

Pepiniera de la RECOM SID

 

Şi pentru că au o abordare pro-activă, indiferent de provocare, cei de la RECOM SID caută să-şi formeze ei o pepinieră de muncitori cu înalte calităţi profesionale. “Avem un protocol semnat cu Liceul Tehnologic “Constantin Bursan” din Hunedoara prin care 15 elevi, timp de trei ani de zile, pot face practică la noi în companie. Învaţă practic să lucreze, iar pentru efortul lor primesc o mică bursă. Cei mai buni dintre ei, funcţie de rezultate, sunt încurajaţi după abolvire să vină să lucreze la RECOM SID”, spune Ion Giurgiu.

 

Casetă

Miniportrete RECOM SID

 

Are la activ 330 de kilometri de linie de sudură

 

O medie de 50 de metri pe zi de linie de sudură! 261 de zile pe an! 25 de ani! Calculăm şi ajungem la un total de aproximativ 330 de kilometri de linie de sudură. Adică dacă toate sudurile făcute din 1991 până acum de Monica Pană ar fi puse cap la cap, s-ar ajunge la situaţia de a uni prin sudură Hunedoara cu să zicem, Ploieştiul. Şi contorul se roteşte în continuare. Monica Pană este unul din angajaţii “vechi” ai RECOM SID-ului. Este înalt calificată în sudură electrică, autogen, WIG (wolfram inert gaz). Consideră un avantaj faptul că e femeie în munca sa de sudor. “Cred că suntem mai meticuloase decât bărbaţii şi nu am avut niciodată prejudecata că industria grea nu e pentru femei. Statutul meu de angajat la RECOM SID îmi oferă siguranţă, m-a ajutat să mă dezvolt profesional, lucruri importante pentru care sunt recunoscătoare ”, spune Monica Pană. Şi ca să dovedească că sudura este o calificare de sex feminin, Monica Pană a făcut o demonstraţie, semnându-se, la meserie, pe un careu de tablă, transformând instantaneu aparatul de sudură într-un condei de foc. Chapeau!

 

Cum se numeşte inversul nepotismului? Unii îi spun meritocraţie

 

Alexandru şi Eugen Szabo, sunt lăcătuşi mecanici şi lucrează în secţia de montaj final al platformelor. Numele loc comun nu e o coincidentă, cei doi sunt tată şi fiu. Alexandru, tatăl, a lucrat pe vremuri în combinatul metalurgic din Călan. De trei ani montează platforme la RECOM SID. Are reputaţia unui specialist de primă mână în angrenaje hidraulice. “Hidraulica îmi place de când mă ştiu. Am studiat toate sistemele şi dispozitivele hidraulice şi pot spune că stăpânesc complet acest domeniu”, spune Alexandru. Fiul său, Eugen, este de părere că RECOM SID-ul i-a oferit şansa să îşi practice meseria şi să fie plătit pentru asta corect şi la timp. Întrebat dacă nu este recunoscător şi tatălui său că l-a ajutat să intre în familia RECOM SID răspunsul lui Eugen Szabo a fost surprinzător: “Tata a fost admis la RECOM SID după mine”! Şi iată cum întrebarea generică “ce a fost întâi oul sau găina?”  îşi găseşte răspunsul fără echivoc în secţia de montaj final platforme de la RECOM SID SA Hunedoara.

CASETĂ

Recom SID SA. – Carte de vizită

 

S.C. RECOM SID S.A. face parte din grupul de firme Micro Mega HD S.A..

DOMENII DE ACTIVITATE:

– execuţia şi montarea construcţiilor metalice şi a părţilor componente;  repararea instalaţiilor şi utilajelor (mecanic şi electric); fabricarea de recipiente, containere, ambalaje şi a altor articole din metal;  fabricarea de părţi componente a utilajelor de ridicat şi manipulat, de ventilare şi conditionare a aerului şi a altor echipamente de utilizare generală;  fabricarea utilajelor pentru metalurgie, construcţii, ind. alimentară;  lucrări de instalaţii electrice;  construirea de imobile civile şi industriale.

 

PERSONAL

S.C. RECOM SID S.A. are un număr de 255 angajaţi, din care 222 muncitori. Datorită complexităţii lucrărilor executate, societatea are 6 sudori calificaţi de către SLV Munchen conform EN 287, 2 sudori calificaţi de către ISIM Timişoara, conform SR EN 287, 8 sudori calificaţi de către RINA SINTEX şi 2 operatori sudură. Întreg personalul din activitatea de sudare este coordonat de 2 ingineri sudori atestaţi ca ingineri sudori europeni de către European Welding Federation (EWF).

 

ACREDITĂRI

 

Recom Sid si-a asumat angajamentul de a promova standardele necesare pentru securitate, sănătate şi protectie a mediului. Prin implementarea şi aplicarea unui sistem de management al calităţii certificat, precum şi a unui întreg şir de alte certificări obţinute, la Recom SID se asigură un mediu de muncă sigur şi sănătos pentru toţi angajaţii, luarea în considerare a pericolelor şi riscurilor potenţiale, adoptarea unei practici preventive de a evita orice accident, creşterea grijei şi implicării personalului pentru aspectele securităţii şi sănătătii muncii prin informare şi instruire.

 

ECHIPAMENTE

Recom Sid dispune de echipamente, maşini unelte şi utilaje de ultim rang tehnologic. Amintim, printre multe altele,  doar maşina de găurit şi debitat profile CNC – Vernet Behringer (productivitate 500 de tone pe lună), robotul de sudură CLOOSE, instalaţia de debitare în coordonate cu flacără oxi-gaz şi cu jet de plasmă CNC şi suita de maşini unelte care cuprinde strunguri, freze universale, raboteze şi maşini de găurit.

Mai multe despre RECOM SID la adresa de site: http://www.recomsid.ro/recomsid/index.php/desprenoi/

 

About Administrator