Cafteală în „parlamentul” oraşului Haţeg la şedinţa festivă

Articolul a fost vizualizat de 968 ori

 

ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ FII „ANIMAL POLITIC”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nicolae Timiş, consilier local PSD şi fost primar al oraşului Haţeg, a lovit cu pumnul în gură un spectator la finalul şedinţei de constituire a consiliului local, pentru care faptă pesediştii din Haţeg l-au exclus din partid. Cu ani în urmă, Timiş a părăsit Partidul Umanist Român (PUR, strămoşul PC-ului) după nişte îmbrânceli cu Petru Mărginean. După „cafteala” de acum, mulţi cred că Nicolae Timiş şi-a încheiat cariera politică, dar Timiş este un „animal politic” care nu se dă dus cu una, cu două

 

A fost un spectacol politic demn de lumea a treia. Bătuta s-a produs în sala Casei de Cultură din Haţeg, vineri, 24 iunie 2016, la finalul şedinţei de constituire a consiliului local. Ca de obicei, şedinţa festivă în care depun jurământul demnitarii proaspăt aleşi s-a ţinut pe scena Casei de Cultură, în vreme ce susţinătorii şi curioşii au luat loc în sală.

Nicolae Timiş (PSD) a fost învins (nu putem spune „bătut” în actualele împrejurări) de Marcel Goia (PNL) în lupta pentru fotoliul de primar, dar pesedistul a prins un loc în „parlamentul” local  al oraşului Haţeg.

 

„Hoţule, nu îţi ajunge cât ai furat?”

 

La finalul solemnităţilor, Nicolae Timiş a luat microfonul de la preşedintele de şedinţă şi a adresat câteva cuvinte celor din sală. Martorii spun că gestul a fost provocator, iar discursul ranchiunos. Cel puţin aşa au perceput simpatizanţii învingătorilor care au vociferat în sală.  Puiu Badea, preşedintele PSD Haţeg – coleg cu Nicolae Timiş, spune că un „tinerel” i-ar fi strigat lui Timiş: „Hoţule, nu îţi ajunge cât ai furat?”, după care mesajul s-a amplificat în sală. Gheorghe Răileanu, patronul firmei Geraico, s-a alăturat „corului” de contestatari, iar intervenţia acestuia l-a determinat pe Nicolae Timiş să coboare de pe scenă. „Au continuat schimburi de injurii şi acuze în timp ce Timiş cobora cu telefonul într-o mână. Am impresia ca înregistra discuţia. Când a ajuns în dreptul lui Răileanu acesta l-a împins, iar Nicolae Timiş i-a dat un pumn în gură cu cealaltă mână care era liberă”, relatează Puiu Badea. Preşedintele PSD Haţeg spune că Răileanu s-a dezechilibrat şi era pe punctul să se prăbuşească, situaţie în care ar fi putut să dea cu capul de o muchie ascuţită. El, Puiu Badea, a reuşit să-l prindă înainte să cadă.

 

PSD Haţeg l-a exclus din partid

 

În varianta sa, Nicolae Timiş este pe post de victimă. Consilierul PSD susţine că a vrut să audă explicaţii cu privire la acuzaţia de „hoţ”, dar în loc de asta a primit un pumn în figură care i-a crăpat buza. Povestea lui Nicolae Timiş nu este susţinută nici de colegii săi de partid care îl consideră vinovat de incident. În aceeaşi seară, în jurul orei 20, biroul politic local al organizaţiei PSD Haţeg s-a reunit şi a luat decizia de a-l exclude din partid pe Nicolae Timiş. „Nouă Timiş ne-a cam fost impus de la judeţ, iar ieşirile sale afectează imaginea partidului”, spune Puiu Badea, şeful PSD Haţeg. Decizia organizaţiei locale trebuie să fie validată de biroul politic executiv al organizaţiei judeţene PSD. În cazul în care „judeţul” va menţine decizia pesediştilor din Haţeg, Nicolae Timiş părăseşte postul de consilier local, iar locul său va fi luat de profesorul Flavius Itu.

 

Un „animal politic” greu de bătut

 

Nicolae Timiş a avut o carieră politică agitată, chiar violentă. Actualul consilier PSD a intrat în politică prin PSDR (partidul lui Sergiu Cunescu) şi a prins un post de viceprimar al oraşului Haţeg. Apoi a trecut la Partidul Umanist Român, formaţiune politică din care a plecat în urma unor scandaluri şi îmbrânceli cu Petru Mărginean. În 2004 a câştigat pentru prima dată postul de primar la Haţeg ca umanist şi l-a terminat ca primar PNL. În 2008 a fost reales primar liberal. În 2010 a vrut să facă pasul spre parlament şi a candidat la parţialele din colegiul uninominal nr. 3 pentru Camera Deputaţilor, după o ceartă violentă cu liderii PNL. N-a prins deputăţia, dar a rămas primar PSD, recrutat după o vizită a lui Victor Ponta în judeţul Hunedoara. În 2012 a pierdut prima bătălie în alegeri contra lui Marcel Goia, cel care l-a mai învins o dată în 5 iunie 2016. Pentru Nicolae Timiş, uşile politicii par să se fi închis definitiv odată cu „cafteala” de la şedinţa festivă de vineri 24 iunie. Totuşi, Nicolae Timiş e un „animal politic” imprevizibil greu de pus la pământ şi nu-i exclus să-l revedem pe scena politică în prim-plan.

 

About Marcel Bot