Cinci lucruri memorabile după Campionatul European

Articolul a fost vizualizat de 1,015 ori

MAIN euro-2016-memorabil

Euro 2016 s-a încheiat după o lună în care cele mai bune echipe ale continentului s-au luptat în Franţa pentru trofeul suprem. Portugalia e marea câştigătoare, după o finală decisă în prelungiri. E primul titlu major cucerit ce lusitani, care devin astfel a zecea naţiune care câştigă un Campionat European de fotbal.

1.    Portugalia – titlu cu o singură victorie în 90 de minute!

Câştigătorul ia totul, aşa cum e normal, numai că Portugalia e o câştigătoate specială. Ronaldo şi Compania s-au impus în finala cu Franţa de pe Stade de France, scor 1-0, cu un gol marcat în minutul 109 de rezerva Eder. O victorie care a rezumat perfect turneul final al trupei lui Fernando Santos. În cele şapte partide jucate la Euro 2016, Portugalia a obţinut o singură victorie în timpul regulamentar, în semifinala cu Ţara Galilor, scor 2-0. Restul partidelor s-au încheiat la egalitate (trei în faza grupelor) sau au fost decise în prelungiri (optimea cu Croaţia şi finala cu Franţa) sau după executarea loviturilor de departajare (sfertul cu Polonia).
Alte patru echipe au părăsit competiţia neînvinse după 90 de minute, iar dacă s-ar fi rea­lizat un clasament “clasic”, portughezii ar fi avut doar 9 puncte, faţă de 17 ale Franţei, care a jucat un număr egal de partide (7).
Rezultatele după 90 de minute ale echipelor neînvinse la Euro 2016

Portugalia
– 1 victorie, 6 egaluri
0 înfrângeri
Franţa
– 5 victorii, 2 egaluri,
0 înfrângeri
Polonia
– 2 victorii, 3 egaluri,
0 înfrângeri
Croaţia
– 2 victorii, 2 egaluri,
0 înfrângeri
Elveţia – 1 victorie, 3 egaluri, 0 înfrângeri.
2.    Antoine Griezmann – golgheterul Euro 2016
Ştiam cu toţii că Antoine Griezmann e un jucător foarte bun, însă la Euro 2016 francezul de 25 de ani a dovedit că merită oricând să fie pus în galeria celor mai buni atacanţi din lume. Omul care a dus-o pe Atletico Ma­drid până în finala Champions League şi-a demonstrat va­loarea şi în tricoul Franţei şi a devenit golgheterul Euro 2016, cu şase goluri marcate, la mare distanţă de urmăritori. Şi asta după un start fals, fără gol marcat în meciul cu România, care l-a determinat pe
Deschamps să-şi lase vedeta pe banca de rezerve la următoarea partidă.
Griezmann a început să strălucească cu adevărat în fazele eliminatorii, iar cele cinci goluri reuşite de omul care nu a jucat nicio secundă în Franţa de-a lungul carierei i-au împins pe “cocoşi” până în finală. Vara lui 2016 i-ar putea aduce lui Griezmann un transfer stelar, la o echipă unde ar putea să înceapă să strângă şi trofee.

3. Will Grigg’s on fire – adevăratul imn al Euro 2016

“This One’s For You”, melodia cântată de David Guetta şi Zara Larsson a fost imnul oficial al Euro 2016, dar cu siguranţă hit-ul “adus” cu ei de suporterii nord-irlandezi e cel care va rămâne în memoria suporterilor de pretutindeni. Oda închinată de fanii din Belfast atacantului Will Grigg, care în mod paradoxal n-a jucat nici măcar o secundă la Campionatul European, a devenit hit în Franţa şi în multe locuri din Europa.
4.    “Experimentul” UEFA, un succes

În momentul în care UEFA a anunţat un Campionat European cu 24 de echipe, au existat mulţi contestatari, care erau de părere că vom avea parte de o “diluare” a valorilor, iar nivelul turneului final va fi unul scăzut. Totuşi, la Euro 2016 cele cinci debutante au lăsat o impresie foarte bună, patru dintre ele reuşind calificarea în fazele eliminatorii. Mai mult, Ţara Galilor a jucat semifinala, după o victorie memorabilă în sferturi în faţa Belgiei, iar Islanda – cea mai mică naţiune participantă la Euro – a cucerit inimile continentului şi s-a declarat învinsă abia în sferturi, după un meci cu Franţa. Chiar şi Albania, singura debutantă care nu a ieşit din grupe, a lăsat o impresie plăcută şi nu a plecat cu mâna goală acasă. Trupa lui Gianni De Biasi rămâne cu victoria obţinută în faţa României, în ultimul meci al Grupei A.
Dezamăgirile la Euro 2016 au fost produse mai degrabă de prezenţele obişnuite la turneele finale.
Sistemul cu 24 de echipe a oferit şi şansa calificării în optimi de pe locul 3 în grupă, iar decizia pare una excelentă, în condiţiile în care marele trofeu a fost cucerit chiar de Portugalia, după ce a încheiat Grupa F pe locul 3. Dacă era utilizat vechiul sistem, lusitanii ar fi fost acasă înainte ca meciurile tari să înceapă cu adevărat, iar turneul final ar fi arătat cu totul altfel.

5.    Islanda

Dacă tot vorbim de debutante, Islanda merită o menţiune specială, iar prezenţa nordici­lor la Euro 2016 va fi cu siguranţă ţinută minte. O naţiune de 330.000 de locuitori a cucerit întreg continentul în cele cinci meciuri jucate în Franţa, iar strigătul viking făcut cunoscut de fanii nordicilor are toate şansele să de­vină o obişnuinţă pe stadioanele din toată lumea.
Fără nume mari în echipă şi fără o bază largă de selecţie, ca să parafrazăm scuza “stas” folosită în România pentru lipsa de rezultate, dar cu o dăruire incredibilă, islandezii ne-au amintit de ce iubim atât fotbalul şi au produs una dintre cele mai mari surprize din istorie prin eliminarea Angliei în optimi.

6.    Lacrimile lui Buffon

Ce portar, ce caracter, ce le­gendă! La 38 de ani, Gianluigi Buffon a fost omul cheie al Italiei la turneul final, iar fundaşul Giorgio Chiellini i-a făcut caracterizarea perfectă după victoria uriaşă cu Spania, din optimi: “Am suferit în ultimele 15 minute, însă am avut un înger în spatele nostru, care a oprit totul!”. Cu Germania, Buffon a făcut un nou meci mare, dar s-a văzut nevoit să se declare învins după penalty-uri.
SURSA: www.prosport.ro

About Administrator