Duel în Justiţie pe programul de disponibilizare la CEH

Articolul a fost vizualizat de 1,005 ori

CEH

Disponibilizările din Complexul Energetic Hunedoara prevăd că, nu mai puţin de 840 de oameni să plece din sistem. În mare parte sunt energeticieni (591 din totalul celor disponibilizaţi), pentru că, spun autorităţile, de mineri este nevoie, însă, energeticienii se plâng că abia mai fac faţă acum, după ce oamenii au plecat şi au lăsat posturi-cheie neacoperite. De aceea, au anunţat încă de acum două-trei săptămâni că vor cere echitate în instanţă.
Lucru care s-a şi întâmplat. Planul de disponibilizare aprobat de Consiliul de Administraţie (CA) şi de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a fost contestat la ITM, de Sindicatul Muntele, structura reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
“Chiar dacă poate să fie unul necesar, programul de concedieri colective nu ne-a convins în primul rând pentru că cei care vor fi concediaţi nu au asigurată o protecţie socială suficientă, iar în al doilea rând programul (de disponibilizare – n.n.) nu a îndeplinit condiţiile obligatorii minime legale în ceea ce priveşte informarea şi consultarea noastră, motiv pentru care am sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara”, a declarat pentru mass-media, Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Disponibilizarea se va face pe mai multe criterii unul fiind legat de îndeplinirea vârstei de pensionare şi aportul adus în cadrul societăţii. Acolo unde nu se aplică criteriul vârstei de pensionare, iar posturile trebuie reduse, se organizează concurs.
Din minerit se vor reduce 291 de posturi, urmând a pleca efectiv 222 de persoane.
La acest moment, angajaţii CEH care urmează să fie disponibilizaţi vor beneficia numai de ajutor de şomaj şi venit în completare, contractul colectiv de muncă fiind denunţat, încă din luna martie,  de administratorul judiciar al companiei.

Negociere pe salariile compensatorii

Sindicaliştii spun că la negocieriile pentru viitorul Contract Colectiv de Munca vor încerca să cuprindă şi bani pentru concedierile colective.
Potrivit lui Nica, pentru ca disponibilizările vor avea oricum loc după data de 1 august, dată la care expiră actualul contract colectiv de muncă, contract nerespectat de către administraţie, sindicatele constituite la nivelul CEH face o comisie de negociere din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor sindicatelor. Se va negocia noul contract colectiv de munca, document în care sindicaliştii speră să poată impune păstrarea a cât mai multe din drepturile pierdute de salariaţi prin denunţarea ilegală a CCM-ului. Unul dintre reprezintă salariile compensatorii.Înființat în anul 2013, complexul a acumulat până acum datorii de 1,2 miliarde de lei. Compus din 2 termocentrale și 4 exploatări miniere, CEH are în jur de 6500 de salariați. CEH se află în prezent în insolvenţă.

Tags: , ,

About Administrator