Povestea dramatică a poliţistului Traian Berbeceanu

Articolul a fost vizualizat de 1,120 ori

MAIN Traian Berbeceanu a învins şi se bucură de recunoaşterea comunităţiiTraian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, a fost achitat în dosarul penal în care a fost judecat pentru favorizarea unor grupări infracţionale, iar procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare. O întrebare dificilă, la care doar timpul va oferi un răspuns clar, este ce va face poliţistul, dornic să se întoarcă în structurile Brigăzii pe care a condus-o timp de opt ani.
Traian Berbeceanu a avut de aşteptat aproape trei ani pentru ca Justiţia să îi dea dreptate în faţa acuzatorilor săi. Comisarul şef care a condus Brigada de Combatere a Cri­minalităţii Organizate Alba opt ani, în cea mai prolifică perioadă a acesteia, a fost găsit nevinovat în faţa acuzaţiilor aduse de procurorii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorism.
Poliţistul a primit vestea zilele trecute, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a pronunţat sentinţa în dosarul în care Berbeceanu a fost judecat alături de anchetatorii săi de la DIICOT, fostul procuror şef Ioan Mureşan, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean. „Instan­ţa achită pe inculpatul Berbeceanu Traian pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, sprijinire a unui grup infracţional organizat, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fals în declaraţii”, a informat ICCJ. În schimb, Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare. Sentinţa nu este definitivă, iar Traian Berbeceanu şi apropiaţii săi aşteaptă ca soluţia instanţei să fie menţinută la judecarea apelului, pentru ca apoi, susţine el, să îşi poată îndeplini obiectivul de a se întoarce în BCCO. Dacă decizia va fi menţinută, după finalizarea definitivă a procesului, cel mai probabil în toamna acestui an, Traian Berbeceanu va trebui să primească peste 100.000 de euro, daune morale şi materia­le de la foştii săi anchetatori.
În octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. „Este o mârşăvie”, le-a declarat Ber­beceanu celor care au asistat la ridicarea sa din apartamentul familiei sale din Deva. „Stau după gratii în baza unui dosar “fabricat”, în baza unor vinovăţii inventate! Sunt luat de lângă familia mea minu­nată, pentru simplul fapt că nu am acceptat să tac, că nu am vrut să fiu unul de-al lor!”, afirma Traian Berbeceanu, într-o scrisoare trimisă în 4 noiembrie 2013, din arestul IPJ Alba. Poliţistul din Deva a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu. Potrivit DNA, fostul şef al
DIICOT Alba şi cei doi complici ai săi au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu, încercând să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. Ioan Mureşan a fost suspendat din funcţia de procuror şi înlocuit de la conducerea DIICOT Alba Iulia.
Traian Berbeceanu a condus Brigada de Combatere a Cri­minalităţii Organizate Alba Iulia între anii 2005 şi 2013, până la punerea sa sub învinuire. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea mafiei fierului vechi din Hunedoara, în dosarul denumit „Hidra”. Aproape 50 de persoane au fost atunci trimise în judecată pentru activităţi de furt de fier vechi în valoare de milioane de euro din zona industrială a municipiului Hunedoara. Procesul este judecat şi în prezent la Tribunalul Bistriţa Năsăud.

About Daniel Guta