Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 725 ori

ŢIGĂRI MAI SCUMPE.   Producătorul de ţigarete British American Tobacco (BAT) a scumpit, de luni, cu 50 de bani pe pachet toate ţigaretele pe care le comercializează în România. În urma măsurii, ţigaretele din gama Kent, Rothmans şi Lucky Strike costă acum 16 lei, faţă de 15,5 lei anterior. Un pachet de Dunhill are un preţ de vânzare de 17 lei, faţă de 16,5 lei anterior, iar un pachet de PallMall costă 15 lei, cu 50 de bani mai mult.Creşterile de preţuri au fost aplicate şi la alte două branduri din portofoliul companiei, Viceroy şi Vogue. Ultima scumpire a ţigărilor produse de BAT a fost în 2015.
TURISM.   Românii care au călătorit în străinătate anul trecut au realizat plăţi cu cardul în va­loare de 5,3 miliarde de lei şi au retras de la bancomate peste 3 miliarde de lei, potrivit unui studiu privind tendinţele şi dezvoltarea turismului global.
TOP JOB.     România se situează pe locul 6 în Europa cu peste 12.000 de joburi nou crea­te prin investiţii străine directe (ISD) în 2015, marcând o creştere de 17% faţă de anul anterior. Investiţiile străine directe în Europa au atins un maximum isto­ric, cu 5.083 de proiecte ISD în 2015 (creştere anuală de 14%), generând 217.666 de noi locuri de muncă (o creştere de 17%), conform studiului EY ‘European attractiveness survey 2016’. Europa de Vest continuă să fie cea mai atrăgătoare destinaţie pentru investiţii străine directe din Europa, cumulând 77% din toate proiectele ISD. Marea Britanie, Germania şi Franţa deţin împreună puţin peste jumătate (51%) din proiectele ISD înregistrate în tot spaţiul european. În ceea ce priveşte locurile de muncă nou create, Europa Centrală şi de Est a generat jumătate (50%) din numărul total de joburi, în contextul în care această regiune a atras 69% din proiectele ISD din sectorul de producţie.
PRIMA CASĂ        Ministerul Finanţelor realocă 28 de milioa­ne lei din sumele acordate finanţatorilor în cadrul programului Prima Casă din 2016 către 9 bănci care şi-au terminat deja plafonul sau urmează să îl epuizeze în mai puţin de 10 zile, informează instituţia. Finanţatorii care au primit plafoane sunt: BCR, Leumi, UniCredit, Intesa, OTP, Credit Agricole, BRD, Marfin şi Banca Transilvania.

About Administrator