Cancerul pancreatic este o afecţiune cu evoluţie aproape totdeauna fatală – peste 98 la sută dintre pacienţii afectaţi nu vor supravieţui bolii.
Factori de risc
- singurul dovedit prin studii aprofundate este fumatul;
- regimul alimentar bogat în grăsimi;
- cafeaua;
- pancreatita cronică;
- diabetul zaharat.
Este o afecţiune cu o frecvenţă destul de mare, constituind circa două procente din totalitatea cancerelor viscerale. În apariţia lui au fost considerate, ca factori favorizanţi, leziunile cronice ale pancreasului. Apare cu predilecţie între 50 şi 70 de ani. Interesează ambele sexe aproape în aceeaşi măsură, existând o uşoară predominanţă la bărbaţi.
Cancerul pancreasului se prezintă cel mai frecvent sub forma unui adenocarcinom, cu punct de plecare din celulele canaliculelor sau din acinii glandulari. Mai rar poate fi un sarcom. Localizarea cea mai obişnuită este capul pancreasului, urmând în ordinea frecvenţei corpul şi coada. Marea majoritate a pacienţilor au un istoric al bolii mai scurt de patru luni.
Simptome
Simptomele sunt variate, în funcţie de localizarea şi stadiul în care se găseşte cancerul. În stadiul incipient, indiferent de localizare, se manifestă sindromul dispeptic, pe primul plan fiind anorexia progresivă; mai pot apărea: meteorism abdominal, constipaţie alternând cu diaree, mai rar dureri epigastrice “în bară”. Concomitent cu sindromul dispeptic, încep să se evidenţieze şi semnele de “impregnaţie canceroasă”: scădere ponderală, indispoziţie, astenie, paliditate. În stadiul manifest se accentuează sindromul dispeptic şi simptomatologia generală şi apar semnele determinate de localizarea tumorii canceroase: în cazul localizării la capul pancreasului, se instalează un icter progresiv, având caracter mecanic, însoţit de dureri în crize localizate epigastric şi iradiind în regiunea dorsală sau în umărul drept; în cazul localizării la corpul pancreasului, datorită compresiunii plexului solar, apare sindromul pancreatico-solar, manifestat prin dureri violente (în crize sau continue), iradiate în spate şi însoţite de sughiţ şi nevoia imperioasa de scaun.
Într-un stadiu avansat, simptomatologia cancerului pancreatic este caracterizată prin fenomenele clinice provocate de metastaze sau de infecţii secundare. Durerea epigastrică cronică, icterul obstructiv şi pierderea în greutate, sunt simptomele majore. La acestea se adaugă: tulburările de tranzit, greţurile şi vărsăturile, febra şi tulburările psihice (stări depresive, astenie, anxietate, insomnie etc), hepatomegalia (datorită obstrucţiei căilor biliare), splenomegalia (datorită invaziei canceroase), tumora abdominală (tot prin invazie) şi tromboflebita, sunt semne tardive.
Diagnostic şi tratament
Diagnosticul se stabileşte de către medic după examenul de laborator, cel radiologic, ecografia, scintigrafia, examenul computer tomograf. Evoluţia cancerului de pancreas durează de la 6 luni până la 3 ani; moartea este provocată de complicaţii sau de apariţia unei boli intercurente.
Prognosticul este grav. Tratamentul este chirurgical. Intervenţia – făcută într-un stadiu nu prea avansat şi când poate fi radicală – permite uneori supravieţuiri. Tratamentul medical este simptomatic. Chimioterapia şi radioterapia nu au dat rezultate.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.