La Deva, Carmen Avram a intrat în galeria „Premianţilor fără premii”. Omul de televiziune a primit tricolorul şi însemnele campaniei în aplauzele devenilor care au venit să o cunoască şi să-i vorbească femeii care îndrăzneşte să facă un altfel de presă. Emoţionată şi cu privirea plină de lacrimi, Carmen Avram a mulţumit echipei sale de la emisiunea „În premieră”, telespectatorilor, dar şi celor care, de-a lungul anilor, i-au ajutat să prezinte România aşa cum e ea.
Acum, Carmen Avram are o diplomă care dovedeşte că românii o apreciază şi o includ printre oamenii valoroşi ai ţării. Iar ea şi-a cucerit din nou publicul cu prezenţa, emoţiile şi graiul ardelenesc, care au apropiat-o de oamenii din public. “Deva mi-e foarte dragă. Am avut o colegă care a lucrat la “În premieră” patru ani, care era din Deva: Romana Puiuleţ, o fată absolut extraordinară, foarte inteligentă, cu o coloană vertebrală aşa cum numai în zona asta a Ardealului poţi să vezi, o fată cu o structură de oţel”, le-a povestit Carmen Avram celor care au venit să o aplaude. Printre ei şi campionul mondial şi pianistul Mihăiţă Perţ Alexandrescu: “Fiecare emisiune are ceva – o emisiune are un bun prezentator, altele au invitaţi speciali, dar emisiunea ei le are pe toate: şi invitaţii şi prezentatorul”, crede băieţelul de nouă ani, el însuşi “premiant”. Mesajul publicului a fost clar: televiziunile au nevoie de oameni precum Carmen Avram. Un mesaj pe care realizatoarea l-a receptat : “A fost copleşitor, mai frumos decât mă aşteptam, cu mai multă căldură de la suflete decât credeam că se poate. Mi-a picat atât de bine, demult nu am mai fost atât de plină de energie şi optimism. A fost atât de frumos că, dacă mă invitaţi şi sâmbăta viitoare, s-ar putea să vin.” Echipa ei a realizat de-a lungul timpului mai multe subiecte în judeţ, iar cel mai apreciat a fost cel legat de închiderea minelor de aur din Munţii Apuseni. “E un material de care oamenii mă întreabă tot timpul, cu care am şi început sezonul I. Când construim un reportaj, una dintre reguli este să nu ţii omul în aceeaşi stare tot timpul – omul are nevoie să sufere, are nevoie de respiro, apoi să se înalţe, să respire, iar să sufere. România e o ţară foarte grea, e ca o cursă cu obstacole, jonglezi cu tot felul de lucruri care îţi apar în cale şi peste care trebuie să treci ca să supravieţuieşti. Noi ne-am numit “echipa ultimei şanse” pentru că, în ziua în care am venit eu la televiziune, şi am primit acest proiect, nu aveam o echipă şi nu ştiam de unde s-o iau. Au început să se adune oameni, mulţi dintre ei fiind pe punctul de a renunţa la presă. Au aflat de proiect şi au rămas. Nu a fost uşor – nu ne cunoşteam, nu ştiam ce vrea publicul să vadă, iar în primul sezon am avut câteva materiale care nu au mers deloc, deşi am investit mult emoţional şi financiar. Erau materiale filmate în alte ţări şi când am văzut audienţele am realizat că nu asta e calea – calea spre sufletul românului e să-i arăţi povestea din ţara lui. Am avut o revelaţie şi, din sezonul doi, am înţeles că povestea trebuie să vină mai aproape de inima românului, care trebuie să înţeleagă ţara în care trăieşte. De atunci, am înţeles ce vrea publicul şi a mers foarte bine. Şi asta ne-a unit.”
Poveştile din ţara ta
Carmen Avram nu este primul jurnalist premiat la Deva, dar cu siguranţă a fost cel mai aplaudat. “A dovedit că, într-o presă în care predomină suspiciunile de politizare, de partizanat, se poate face jurnalism, se poate face un lucru frumos, un lucru curat. S-a pus cu întreaga echipă în slujba românilor, a promovat România şi oamenii valoroşi. Cred că poate să fie un om căruia să-i spunem: “mulţumesc”, iar prezenţa oamenilor dovedeşte că am avut dreptate. Carmen Avram e un reper în Cetatea Românească”, spune iniţiatorul campaniei, Dan Terteci. Carmen Avram le-a vorbit oamenilor despre cât de frumoasă este meseria de jurnalist, cât de greu este până ajungi să construieşti ceva bun şi cât de mulţumitor este să îţi faci treaba aşa cum trebuie. Să lucrezi în presă nu este uşor şi e dificil să te confrunţi cu anumite subiecte care îţi schimbă viaţa. Iar echipa ei de la emisiunea „În premieră”, cei 20 de oameni care lucrează cu drag de meserie, ştiu foarte bine asta. “Pot să vă spun că toţi avem bioritmul complet schimbat, noi funcţionăm noaptea, dar nu prea lucrăm până la prânz. E o meserie care îţi mănâncă foarte mult timp, îţi înghite mult din viaţa personală, te consumă foarte, foarte mult, te şi frustrează foarte mult, pentru că adevărul e foarte greu de aflat şi, chiar şi când dăm pe post un reportaj, ne întrebăm dacă mai are o frântură de adevăr care trebuia spusă. Însă există o foarte mare rezistenţă la adevăr, în general, şi ai nevoie de armate ca să ajungi până la el. E frumos de lucrat, dar foarte greu”, explică omul de televiziune. Campania „Premianţii fără premii” aduce în faţa oamenilor semeni de-ai lor care au reuşit să se ridice mult deasupra mediei prin munca şi realizările lor. De-a lungul timpului au fost premiaţi la Deva: Tudor Gheorghe, Raed Arafat, Dumitru Fărcaş, Gheorghe Zamfir, Mihai Leu ori Tomi Coconea.
Carmen Avram şi echipa ultimei şanse
Posted in: comunitate
Articolul a fost vizualizat de 1,157 ori
– 20 July, 2016
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.