Administrare specială pentru Valea Jiului

Articolul a fost vizualizat de 930 ori

Vicepremierul Vasile Dâncu a fost vineri – 15 iulie 2016 – în Valea Jiului şi a propus administraţiei locale să înfiinţeze un „laborator” pentru strategiile de dezvoltare ale zonei, unde să implice mediul academic şi primarii, iar de la guvern să vină partea de susţinere financiară.
Vasile Dâncu susţine că, până în toamnă, e necesar să se finalizeze un program de dezvoltare zonală şi a promis să revină în Valea Jiului împreună cu premierul Dacian Cioloş şi cu miniştri ai Guvernului Tehnocrat.

Parcuri industriale

„Nu cred că putem face proiectele pentru Valea Jiului de la Bucureşti. Putem să venim cu fonduri de la Bucureşti, cu programe, dar proiectele trebuie făcute aici”, a spus vicepremierul. „Sper ca administraţia locală să se mişte foarte repede şi să facă măcar două parcuri industria­le în această zonă. Nu ajunge să spui că Valea Jiului e frumoasă, că are resurse, forţă de muncă, trebuie să faci un loc unde să poată veni investitorii. Dacă se poate să construim, cu ajutorul unor programe naţionale şi cu participarea administra­ţiei locale, de exemplu, nişte hale în parcul industrial, care să poată fi închiriate, se dezvoltă foarte repede Valea Jiului. Ştiu exemplele altor oraşe, unde, după ce ai construit un parc industrial, se umple imediat”, a adăugat Vasile Dîncu.

„Să vină un proiect dinăuntru”

Vicepremierul a promis să direcţioneze fonduri speciale pentru relansarea economică a Văii Jiului. „Încercăm să găsim formule speciale. Banii europeni să nu îi dăm în modul în care i-am dat până acum. Trebuie să vedem meseriile noi care ar trebui şi tipul de identitate, pentru că, de exemplu, aici, în Valea Jiu­lui, oamenilor le este ruşine să recunoască faptul că sunt săraci. E o identitate care vine din familii demult. Atunci trebuie să găseşti formula în care să îi activezi pe oameni să îşi rezolve singuri situaţia până la urmă. E chestiunea cu peştele şi undiţa”, este de părere Vasile Dâncu. „S-au făcut tot felul de experimente aici şi oamenii nu mai au încredere nici în stat, nici în primărie, nici în Consiliul Judeţean. Trebuie găsite alte meca­nisme de solidaritate. Prin nişte programe europene trebuie să stimulăm oamenii, să vedem ce gândesc ei, ce gândeşte administraţia, tinerii şi, după aceea, să vedem în anii viitori ce proiecte s-ar putea face, de tipul vine statul şi dă o parte, dar sunteţi obligaţi şi voi să contribuiţi. Nu ai bani, munceşti pentru asta. Asta e singura modalitate prin care cred că se poate face ceva în Valea Jiului, să vină un proiect dinăuntru”, a declarat vicepremierul României la Petroşani.

About Marcel Bot