REVOLUŢIE ÎN PNL HUNEDOARA – Primarii liberali cer capul lui Ţîmpău

Articolul a fost vizualizat de 1,039 ori

Peste 60 de demnitari liberali (primari, viceprimari, consilieri locali) şi preşedinţi de organizaţii locale din judeţul Hunedoara au cerut co-preşedinţilor Alina Gorghiu şi Vasile Blaga demiterea lui Bogdan Ţîmpău, numirea lui Heiuş ca preşe­dinte interimar şi a lui Vasilică Potecă în funcţia de secretar general. În urma discuţiilor purtate de cinci reprezentanţi ai primarilor cu preşedintele Alina Gorghiu s-a stabilit că va fi numit un interimar la şefia organizaţiei judeţene în şedinţa Biroului Politic Naţional din data de 25 iulie, ori cel mai târziu la 1 august.

Main liberali cu jalba
Tensiunile din PNL Hunedoara au explodat. „Din păcate, a fost nevoie de un eşec lamentabil la alegerile locale, pentru ca incapacitatea conducerii organizaţiei judeţene să fie dovedită. În loc să strângem rândurile, să analizăm cauzele eşecului şi să îndreptăm ceea ce a fost greşit, suntem puşi în situaţia de a fi umiliţi efectiv de adversarii politici de la PSD, în lipsa oricărei reacţii a conducerii noastre şi în special a preşedintelui interimar, Bogdan Ţîmpău. De la alegeri până în prezent a fost convocată o singură şedinţă a forurilor de conducere, în care a avut loc o analiză foarte sumară a rezultatelor. În această situaţie, practic partidul nu mai este condus de nimeni. Primarii care au câştigat alegerile au fost lăsaţi fără niciun sprijin politic, la voia conducerii Consiliului Judeţean, care a revenit PSD. Practic, în judeţul Hunedoara, noi, li­be­­ralii, ne-am predat, fără să facem niciun gest de opoziţie şi fără să transmi­tem niciun mesaj electora­tului. Foştii lideri ai PNL migrează către ALDE, fără ca preşedintele Bogdan Ţîmpău să aibă o reacţie publică la acest fenomen. În partid nu există linie clară în ceea ce priveşte atitudinea pe care trebuie să o adopte liberalii aflaţi în opoziţie şi mesajele publi­ce pe care trebuie să le transmită, în lipsa unei coordonări din partea preşedintelui Bogdan Ţîmpău sau a unor persoane desemnate de acesta să se ocupe cu partea de comunicare”, aşa începe scrisoarea semnată de cei peste 60 de demnitari libe­rali care cer demiterea preşedintelui interimar al PNL Hunedoara.

Ultima carte a interimarului Ţîmpău

Ruptura dintre Ţîmpău şi primarii liberali s-a produs încă din timpul campaniei electorale, când eternul interimar a mers pe mâna fostului primar PC-ist al Devei, Petru Mărginean, măsluind sondaje de opinie, doar pentru a-şi conserva sieşi locul întâi pe listă la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor. După aflarea rezultatelor din 5 iunie, Ţîmpău a încercat să ţină batista pe ţambal, invocând unitatea partidului. O vreme strategia sa a funcţionat. Primarii s-au suspectat unii pe alţii că ar face jocurile ALDE şi şi-au autoimpus un fel de tăcere vinovată. În urmă cu două săptămâni, ei i-au cerut lui Bogdan Ţîmpău să-l înlocuiască pe Liviu Antal cu Vasilică Potecă în postul de secretar general al PNL Hunedoara. Era o garanţie că se mişcă ceva în plan organizatoric. Potecă e un liberal incomod, cu gură mare, care spune direct şi tranşant ce are de spus. Ţîmpău a acceptat, formal, oferta, dar nu a convocat şedinţa în care trebuia numit Potecă. Acesta pare să fi fost momentul care a declanşat „revoluţia” în PNL Hunedoara.

Zarurile au fost aruncate…

Cei care au câştigat localele s-au simţit traşi pe sfoară. Bogdan Ţîmpău şi-a jucat ultima carte, încercând să-l promoveze pe Victor Arion pe post de se­cretar general. De aici şi până la demersul comun de îndepărtare a lui Bogdan Ţîmpău n-a mai fost decât o chestiune de timp. „Grupul de primari care formulăm această scrisoare către conducerea centrală a partidului, ne-am săturat de umilinţa pe care o suportăm din partea Partidului Social Democrat în judeţ şi am decis să vă supunem atenţiei propunerea de a schimba actuala conducere a organizaţiei judeţene, asigurată interimar de Bogdan Ţîmpău, precum şi a secretariatului general. Pentru acest fapt venim în faţa dumneavoastră cu propunerea de nominalizare ca preşedinte interimar a domnului Lucian Heiuş şi secretar general a domnului Vasile Potecă”, se arată în scrisoarea celor peste 60 de liberali.

Epilog

Miercuri, 20 iulie 2016, o parte dintre semnatari a mers la Bucureşti să-şi susţină demersul în faţa co-preşedinţilor Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. În spatele lor sunt câteva zeci de mii de voturi liberale pe care conducerea centrală a partidului nu le poate ignora fără să-şi asume un risc enorm pentru alegerile ge­nerale de la sfârşitul a­cestui an.
Bogdan Ţîmpău şi Dorin Gligor au şanse mici să mai joace un rol semnificativ în PNL Hunedoara, dar partidul iese pe plus din zbaterea care a măcinat organizaţia judeţeană în ultimii doi ani. Primarii liberali – cu mici excepţii – au reuşit să-şi depăşească orgoliile şi ambiţiile politice şi să facă împreună o echipă. Cea ce nu-i puţin lucru…

ULTIMA ORĂ. Primarii Mihai Irimie (Şoimuş), Ovidiu Furdui (Crişcior), Marius Omotă (Ilia), Călin Dud (Luncoiu de Jos) şi Victor Stoica (Pui) au avut, miercuri, 20 iulie, la prânz o întrevedere cu preşedintele PNL Alina Gorghiu în care s-a discutat deschis, „pe şleau”. „Am fost primiţi bine. Am avut impresia că doamna preşedinte era surprinsă, că nu avea informaţii despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în judeţul Hunedoara. Cred că în multe privinţe a primit informaţii trunchiate ori denaturate. La un moment dat a mărturisit că nu este la curent”, a declarat Marius Omotă, primarul comunei Ilia, după întâlnirea cu preşedintele Alina Gorghiu. „Primirea a fost extraordinară, iar informaţiile pe care i le-am dat noi au fost total diferite de ce
a transmis Bogdan Ţîmpău conducerii partidului. Pe de altă parte, informaţiile transmi­se de conducerea centrală a partidului nu au ajuns la noi, foarte multe lucruri care pe noi ne interesează, legate de proiecte şi de administraţie, nu au ajuns la noi. Noi nu am vrut să facem valuri, iniţiativa noastră s-a derulat în linişte, lucru apreciat de doamna Alina Gorghiu. Noi am transmis exact situaţia în care ne aflăm: motoarele partidului funcţionează, dar nu sunt puse la treabă”, a declarat Mihai Irimie, primarul comunei Şoimuş.

About Marcel Bot