Sport: Antrenaţi pentru promovare

Articolul a fost vizualizat de 892 ori

După ce fotbaliştii hunedoreni adunaseră deja şapte zile de antrenamente fizice asidue în staţiunea Băile-Herculane, m-am hotărât ca, împreună cu colegul Nicolae Gavrea, să “descindem” în cantonamentul echipei de fotbal FC Hunedoara. Aşa că am plecat cu noaptea în cap de acasă şi, după exact trei ore, am ajuns în faţa hotelului “Roman”, proprietatea finanţatorului echipei din Hunedoara. Cei 23 de fotbalişti terminaseră de servit micul dejun şi se pregăteau de singurul antrenament al zilei.

Fotbaliştii hunedoreni s-au speriat, la început, de “conţinutul” antrenamentelor de iarnă, dar, după câteva zile, au început să se obişnuiască

Doar unul pentru că era duminica, iar afară era ger. Microbuzul i-a dus pe jucători la 9 kilometri distanţă de hotel, pe şoseaua care duce la Tg.Jiu. De acolo, antrenorul principal, Aurel Şunda, şi pofesorul emerit, Ştefan Beregszaszi, care se ocupă de pregătirea fizică, au dat startul. Jucătorii au fost anunţaţi că în pas de voie se vor întoarce pe jos la hotel. Am rămas în urmă cu cei doi, încercând la rândul
nostru să profităm de aerul deosebit de tare din această frumoasă zonă. În acelaşi timp, am încercat să aflăm cât mai multe amănunte despre modul cum s-au desfăşurat pregătirile în aceste prime şapte zile de la sosire. Ştefan Beregszaszi s-a arătat foarte mulţumit de modul cum s-au adaptat la efort cei 23 de jucători, care, zilnic, în cele două şedinţe de antrenament, au parcurs în alergare între 12 şi 14 km. “Pogramul l-am stabilit de comun acord cu antrenorul principal Aurel Şunda, cu care colaborez deosebit de bine. Antrenamentele de pe platoul Coronini au fost deosebit de dure. La început, băieţii s-au cam speriat, dar după câteva zile totul a fost în regulă.

Am urmărit creşterea capacităţii aeobice şi a rezistenţei la efort. Cred că ceea ce am făcut până acum a fost conform cu ceea ce ne-am propus pentru această etapă a pregătirilor”, a mai adăugat profesorul Beregszaszi”. La rândul său, tehnicianul Aurel Şunda a întărit faptul că prima parte a pregătirilor s-a desfăşurat aşa cum şi-a dorit, antrenamentele bazându-se pe alergări de anduranţă şi lucru în sala de forţă a hotelului. “Toţi băieţii s-au comportat foarte bine, iar colaborarea mea cu domnii Beregszaszi şi Steop este deosebită. Vom continua cu partea tehnico-tactică, psihologică şi jocuri de pregătire. Am adus opt jucători noi, valoroşi, dar valoarea trebuie să o arate în jocurile oficiale. Eu sper să se încadereze cât mai repede în lot, un lot care trebuie omogenizat. Ne aşteaptă un retur greu. Aş vrea să remarc sprijinul excepţional pe care ni l-a acordat domnul Silvan Toma, prin cazare, masă şi mijloacele de recuperare pe care ni
le-a pus la dispoziţie”.

După aproape o oră şi jumătate, cei 23 de fotbalişti au ajuns în holul hotelului, unde au fost întâmpinaţi cu un ceai fierbinte. La orele 13, s-a servit prânzul, în care deliciul l-a făcut fasolea cu ciolan, iar la desert papanaşii au fost “vedete”. După-amiaza a fost una liberă, fiecare jucător încercând să-şi petreacă timpul aşa cum a crezut de cuvinţă. Am remarcat însă la toţi dorinţa de a se pregăti cât mai bine, de a prinde un loc în echipă şi de a contribui la promovarea în liga secundă.

Scurt şi la subiect

Unul dintre jucătorii care modifică “garnitura” pentru retur a echipei hunedorene este Samuel Jitaru, întors acasă, după ce a jucat, în ultima perioadă, la FC Timişoara. Samuel ne-a răspuns la câteva întrebări.

Ce înseamnă pentru tine reîntoarcerea la Hunedoara?
Mă întorc cu mare plăcere acasă, mai ales că îl voi avea ca antrenor pe domnul profesor Aurel Şunda.

Are şanse FC Hunedoara să promoveze în liga secundă?
Eu zic că are. De aceea am şi venit aici.

Suporterii hunedoreni te apreciază, chiar dacă în ediţia trecută ai înscris aici, la Hunedoara, două goluri pentru FC Timişoara II.
Sunt fotbalist şi îmi fac datoria acolo unde joc. Sper să îmi fac treaba cât mai bine în faţa concetăţenilor mei, iar prin evoluţiile mele să ajut cât mai mult echipa. Aş vrea să-i încânt şi să dau cât mai multe goluri sau pase de gol.

O altă achiziţie a grupării hunedorene este Ovidiu Istinie, fost jucător la Juventus Bucureşti. Am încercat să începem să-l cunoaştem adresându-i câteva întrebări.

Cu ce gânduri ai venit la Hunedoara, Ovidiu?
În primul rând aş vrea să-i salut pe iubitorii fotalului de pe Cerna. Am venit să ajut echipa să promoveze în liga a doua. Avem o conducere tehnică foarte bună, un lot bun pentru a promova. Rămâne ca noi să ne pregătim cât mai bine, să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a realiza acest obiectiv.

În general, atacanţilor, pregătirea de iarnă nu prea le place. Ei sunt obişnuiţi mai mult cu mingea şi cu golul.
Aşa este, dar fără o pregătire fizcă făcută aşa cum trebuie nu putem duce mai departe ceea ce ne propunem în teren. Noi, atacanţii, am vrea să evităm efortul, dar în jocul de azi, fără o pregătire fizică pe măsură, nu prea găseşti poarta.

Speri să înscrii cât mai mult?
Mi-aş dori, evident, acest lucru, pentru că asta îmi este meseria. Ne-am propus în primul rând să promovăm.

În ce relaţie eşti cu domnul Şunda?
O relaţie normală, de la jucător la antrenor. De aceea am şi venit la Hunedoara, pentru că domnia sa m-a avut elev la Jiul Petroşani şi îmi ştie calităţile. Sper să nu îl dezamăgesc, nici pe dânsul nici suporterii.

About Ion Bădin