Saptamana economica

Articolul a fost vizualizat de 1,259 ori

CREDITE PE MINUS.   Soldul creditului acordat firmelor şi populaţiei a scăzut cu 0,1% în iunie faţă de luna precedentă şi a crescut cu 1,2% comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi lună din 2015, până la 217,59 mi­liarde de lei, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR)..
ANAF.   Inspectorii antifraudă au înaintat organelor de urmă­rire penală, în perioada ianuarie – iunie 2016, un număr de 441 de acte de sesizare, prejudiciul estimat adus bugetului de stat însumând 1.870.765.728 de lei (echivalentul a 421,3 de mi­lioane de euro), din care 60% reprezintă TVA, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
STUDII.     Doar 19,2% din populaţia ocupată a ţării (formată din totalul celor 8,2 mi­lioane de persoane care au venituri din muncă) are studii superioare, România înre­gistrând cea mai scăzută pondere a licenţiaţilor din câmpului muncii din rândul statelor din Uniunea Europeană. În topul ţărilor cu cele mai mici ponderi ale absolvenţilor de studii superioare cuprinşi pe piaţa muncii se mai află, pe lângă România, state precum Italia (unde 20,3% din populaţia ocupată are facultate), Slovacia (22%), Cehia (22,8%) şi Portugalia (25%).
DULCIURI       O persoană a consumat lunar, în medie, 157 de grame de ciocolată, bomboane, rahat şi alte produse zaharoase, pe care a cheltuit 3,17 lei, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). Cel mai mare consum a fost realizat de salariaţi, respectiv 175 de grame lunar, iar cel mai mic la şomeri — 106 grame. În ceea ce priveşte consumul de dulceaţă, gem, compot, jeleuri, datele INS arată că o persoană a consumat, în medie, 20 de grame lunar. Potrivit Institutului, lunar, un român a consumat, în medie, 61 de grame de îngheţată.
PRODUCTIVITATE        Productivitatea muncii din industrie a scăzut în primul trimestru din acest an cu 1,9%, comparativ cu perioada similară din 2015, iar faţă de trimestrul anterior cu 3,8%, se arată într-o publicaţie a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). În ceea ce priveşte preţurile producţiei industriale, se remarcă o scădere de 1,44% în primul trimestru al anului 2016 faţă de trimestrul anterior (redu­cerea componentei interne fiind de 1,54%, în timp ce preţurile de producţie pe piaţa externă au scăzut cu doar 1,23%).

Tags: ,

About Administrator