CRIZA DEŞEURILOR. Miza economică îngroapă judeţul în gunoaie

Articolul a fost vizualizat de 1,163 ori

Toate gunoaiele pe care le produc locuitorii judeţului Hunedoara vor fi depozitate în gropi improvizate încă un an. Negocierile de a exporta deşeurile în deponeul de la Sibiu au eşuat. Judeţul are un deponeu ecologic nou-nouţ, dar administraţia judeţeană apelează la bunăvoinţa europenilor să ascundă mizeria, pe stil vechi, la fosta groapă de la Vulcan. Miza economică este enormă. Gunoierii care vor să pună mâna pe afacere contestă atribuirea serviciului din orice poziţie.  

MAIN gunoi nistorSunt vremuri tulburi, gunoaiele au ieşit la suprafaţă… Criza gunoaielor ţine cap de afiş pe agenda publică de câteva luni. Momentul în care locuitorii judeţului vor trece la colectarea selectivă a deşeurilor a fost din nou amânat. Calculele optimiste pun luna noiembrie 2016 ca orizont de timp. Varianta pesimistă împinge cu trei ani termenul de graţie. În Deva – şi în alte câteva municipii din judeţ – containerele inscripţionate pentru hârtie, sticlă şi metal au „îmbătrânit” în inutilitate. Oricum, gunoiul e ridicat la grămadă. Doar plasticul se reciclează cu adevărat. Sunt câţiva ani de când autorităţile simulează colectarea selectivă, dar prea puţini iau în serios corvoada civilizaţiei.

Situaţia este tragică

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a întrerupt concediul medical să dea explicaţii la criza gunoaielor. Suferise o intervenţie chirurgicală la omoplatul drept şi a venit – „puşcat într-o aripă”, cum spune domnia sa – la prima conferinţă de presă din acest mandat. „Situaţia deponeului de la Bârcea este chiar tragică. Faptul în sine că în 17 iulie a expirat şi autorizaţia de funcţionare a deponeului de la Vulcan – timp în care pentru deponeul ecologic de la Bârcea nu a fost obţinută nici autorizaţia integrată de mediu şi a fost contestat caietul de sarcini – ne îngreunează foarte mult şi, ca atare, am fost nevoiţi să luăm nişte măsuri suplimentare, să nu ajungem în situaţia de a pune deşeurile în mijlocul localităţilor, indiferent că este comună, oraş sau municipiu”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Soluţii de avarie

Măsurile sunt provizorii. „Am găsit un loc, proprietate a Consiliului Local, la Petroşani, în suprafaţă de 14 hectare, pe care vom construi un deponeu provizoriu care va deservi zona Văii Jiului. Sper ca în câteva zile să fie gata şi să obţinem şi autori­zaţiile necesare. Pentru restul judeţului am mai suplimentat cu 13.000 de tone, cantitate ce se poate depozita la Salubritatea Deva. Noi sperăm ca într-un timp scurt, aşa spre sfârşitul a­nului, că mai repede nu se poa­­te, să fim în stare să punem în funcţiune deponeul ecologic de la Deva”, a declarat Nistor. Groapa improvizată la marginea Devei a fost autorizată pentru a depozita 22.000 de tone de deşeuri. Au urmat trei rectificări succesive în decurs de doar câteva luni. Mai întâi a fost apreciată o cantitate de 35.000 de tone, apoi 57.000 de tone, iar la sfârşitul lunii iulie cifra s-a rotunjit la 70.000 de tone de gunoi. Deşeurile colectate aici urmează să fie preluate gratuit de gunoierii care vor administra centrul de depozitare ecologică a deşeurilor de la Bârcea Mare. La fel se va întâmpla şi cu gunoaiele aruncate pe cele 14 hectare de teren de la Petroşani, doar că populaţia va suporta costurile de transport. Au fost şi unele încercări de evitare a improvizaţiilor. Exportul deşeurilor la deponeul din Sibiu era o va­riantă. Alba şi municipiul Cluj depozitează pe rampa ecologică de la Cristian – Sibiu. Hunedoara nu a primit „undă verde”. „Am negociat această variantă, dar nu am primit acordul şi nu putem să intrăm cu forţa în curtea lor”, spune Nistor.

Gunoierii de stat, măsură anti şantaj

Investiţia de la Bârcea Mare este finalizată, dar inaccesibilă. Nu sunt finalizate procedurile de licitaţie pentru atribuirea activi­tăţii la centrul de depozitare şi la cele patru servicii de colectare şi transport a deşeurilor. Gunoierii care vor să pună mâna pe aceste servicii hărţuiesc autorităţile cu contestaţii. Sunt peste 150 de petiţii care încetinesc procedura. A fost contestat până şi caietul de sarcini, ceea ce este neobişnuit chiar şi pentru experţii în „dinamitarea” licitaţiilor. „Vă daţi seama ce se va întâmpla când va fi licitaţia de atribuire a serviciului. Am avut o discuţie cu contestatarii şi i-am invitat să facem o vizită la deponeul ecologic pentru a-i convinge că nu avem nimic de ascuns”, a spus Nistor. Preşe­dintele Consiliului Judeţean a anunţat şi o măsură extremă. Este dispus să încredinţeze activitatea – evident, tot provizoriu – unei firme de stat, din acelea patronate de primării. La Hunedoara, Haţeg, Petroşani şi Vulcan, primarii au astfel de firme de salubritate. „Este ultima soluţie pe lista noastră, dar o luăm în calcul, dacă nu putem ieşi altfel din jocurile contestata­rilor. Nu ne prea convine să dăm utilajele alea noi pe mâna lor (a gunoierilor de stat, n.red.), dar nici nu vom accepta jocurile şi şantajul”, a mai spus Laurenţiu Nistor.

About Marcel Bot