Furtuna care a măturat judeţul la începutul săptămânii a făcut victime după ce un fulger a lovit doi turişti germani în Masivul Retezat. Recuperaţi de salvamontişti de pe munte, au fost preluaţi de echipajele medicale. La Spitalul din Haţeg, s-a constatat că femeia are marca de intrare a fulgerului chiar la nivelul capului.
O furtună violentă a lovit luni, la prânz, mare parte din judeţ. Fulgerele au împânzit cerul. Un bărbat şi o femeie care au urcat pe vârful Retezat au fost surprinşi de vremea rea. Cei doi turişti au început să coboare când au văzut că se apropie furtuna. La un moment dat, un fulger a lovit direct în femeie. Incidentul a fost anunţat la numărul de urgenţă 112 de un grup de turişti din Ungaria. Echipele Salvamont din Râuşor, Pietrele şi Hunedoara au intervenit pentru salvarea victimelor. „Luni am avut o acţiune destul de dificilă – am fost anunţaţi prin 112 despre o persoană – în prima fază -, care era lovită de fulger. Iniţial, s-au deplasat două echipe – cea care face permanenţă la Pietrele şi cea care face permanenţă în Râuşor, pe ambii versanţi. Informaţia a fost că persoana lovită se afla pe traseul cu dungă galbenă dinspre Lolaia înspre Retezat. După asta a plecat şi echipa suport din Hunedoara. Erau, în total, 12 salvatori, inclusiv un medic, care au acţionat, până la urmă, la recuperarea a două persoane lovite de fulger. Era vorba de o femeie şi un bărbat, ambii de 49 de ani. Femeia era mai grav afectată – avea arsuri în zona feţei, îi era afectat piciorul drept şi mâna stângă, după ce a fost lovită în cutia craniană. Bărbatul era în stare de şoc, dar şi el era lovit undeva lângă abdomen. Salvatorii au observat urme clare şi specifice loviturii de fulger. Ei au fost transportaţi de echipele Salvamont până în locul unde au putut fi preluaţi de ambulanţă, care i-a transportat la Spitalul din Haţeg pentru investigaţii”, spune Ovidiu Bodean, şef Serviciu Public Judeţean Salvamont Hunedoara.
Au scăpat cu viaţă
Salvamontiştii i-au coborât pe cei doi nemţi la baza Salvamont de la Râuşor. De aici au ajuns la Spitalul din Haţeg, apoi la Timişoara. „Am fost solicitaţi pentru doi pacienţi – soţ/ soţie – cetăţeni germani care au fost preluaţi de un echipaj SMURD şi duşi la Spitalul Haţeg. Acolo au fost evaluaţi şi s-a decis transportarea lor la Spitalul Judeţean din Timişoara, unde au ajuns cu două echipaje de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Starea lor a fost bună şi ambele persoane erau stabile. Femeia prezenta o arsură la nivelul scalpului, dar era o arsură de gradul I, în rest, ea nu a pus probleme pe durata transportului. Bărbatul a suferit arsuri minore, tot de gradul I, pe abdomen, membrele inferioare şi braţul drept. Era stabil hemodinamic”, explică dr. Călin Dumitrescu de la Serviciu Judeţean de Ambulanţă. Salvamontiştii spun că cei doi nemţi au avut norocul vieţii lor: „Au avut un foarte mare noroc! Chiar am povestit cu bărbatul care a venit aici din Germania şi el zicea că e cel mai cumplit concediu din viaţa lui. Eu i-am spus că nu, e, de fapt, cel mai fericit concediu pe care l-a avut, pentru că poate să considere că s-a născut a doua oară”, crede şeful Salvamont Hunedoara. Medicii spun că, în cazul în care cineva este martor la un astfel de eveniment, este indicat să alerteze cât mai repede autorităţile pe numărul de urgenţă 112, apoi să evalueze starea victimei şi, dacă este cazul şi ştie, să acorde primul ajutor. Salvamontiştii spun că, din păcate, asemenea cazuri cu persoane lovite de fulger sunt din ce în ce mai dese: „Acum vreo trei ani am avut un cioban fulgerat pe culmea Slăveiului, chiar la el în stână, al doilea, pentru că era afară, nu a păţit nimic. Cel din stână a murit, la fel şi 20-30 de oi care era în apropiere. Anul trecut am avut o turistă care a fost fulgerată lângă zona de campare, către care se îndrepta. Ea a supravieţuit. La ea a fost ciudat că toate hainele din „plastic” cu care era îmbrăcată pur si simplu au fost spulberate”, povesteşte Ovidiu Bodean.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.