Componenta locală a conductei internaționale care va conecta sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei (BRUA), în lungime de 528 kilometri, care va traversa 10 județe și va avea costuri totale estimate la 560 de milioane de euro, va trece la o distanță de doar 400 de metri de vestigiile daco-romane aflate în localitatea Sarmizegetusa din județul Hunedoara, potrivit raportului privind impactul proiectului asupra mediului.
Concluzia este însă că BRUA va avea un impact de mediu scăzut, situat în limite admisibile, sub toate aspectele analizate. Pentru realizarea BRUA vor fi realizate defrișări pe suprafețe totalizând aproximativ 35 de kilometri, potrivit sursei citate.
“Din zona de influență a proiectului lipsesc puncte majore de atracție turistică sau alte elemente (târguri tradiționale, festivaluri majore etc) în măsură a atrage un număr mare de vizitatori, cu excepția localității Sarmizegetusa, care, în ultimii ani, ca urmare a unor investiții importante în infrastructura de vizitare, a reușit de la un an la altul să atragă un număr în creștere de vizitatori. Cu toate acestea, ca urmare a lipsei serviciilor de bază (în special serviciile de cazare – în Sarmizegetusa există funcționale un număr de 6 pensiuni), afluxul de vizitatori rămâne redus, perioada de ședere limitându-se la cele câteva ore necesare vizitării vestigiilor daco-romane”, se afirmă în documentul citat.
În raportul de mediu este precizat că, prin certificatele de urbanism care au reglementat procedura tehnico-administrativă, pentru proiectul BRUA nu au fost solicitate lucrări de descărcare de sarcină arheologică. “În cazul în care vor apărea pe parcursul construcției unele semne ale unor posibile vestigii, perimetrul urmează a fi izolat și întreaga activitate în imediata vecinătate a acestuia va înceta. Vor fi informate autoritățiile și instituțiile abilitate în vederea realizării descărcării de sarcină arheologică, urmând a se stabili ulterior perimetrele la nivelul cărora proiectul BRUA poate continua. În etapele subsecvente se va realiza descărcarea de sarcină arheologică acolo unde astfel de elemente de patrimoniu arheologic au fost depistate”, se spune în document.
Pe de altă parte, Sarmizegetusa este una dintre cele 21 de localități în care dezvoltatorul componentei locale a proiectului BRUA, Transgaz, organizează, în perioada 24 august – 1 septembrie, dezbateri publice pe marginea raportului de mediu. Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) este cea care va lua decizia finală, de emitere sau de respingere a acordului de mediu pentru proiect.
În raportul de mediu este menționat că lucrările la BRUA vor afecta suprafețe de teren în lungime de 476 metri în intravilanul Sarmizegetusei și de 11,5 kilometri în extravilanul localității. Sarmizegetusa are circa 1.200 de locuitori.
Documentul mai arată că traseul conductei BRUA se va intersecta cu Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”, lungimea tronsonului suprapus fiind de aproape 52 de kilometri.
Conductă internaţională de gaze la 400 de metri de Sarmizegetusa
Posted in: economie, showroom economic
Articolul a fost vizualizat de 1,444 ori
– 10 August, 2016
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.