Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,661 ori

Marţi, 31 ianuarie 2012

S-a limitat consumul industrial de gaze naturale

C.F., CityNews
Ministerul Economiei a dispus limitarea consumului industrial de gaze în România, astfel încât pe perioadă zilelor geroase să nu fie afectat sistemul de alimentare cu gaze naturale. Consumul a crescut cu aproximativ 10 milioane de mc luni, 39 ianuarie, faţă de jumătatea lunii ianuarie. Potrivit preşedintelui Comisiei de coordonare a măsurilor pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, Claudiu Constantin Stafie, în ultimele zile consumul de gaze a fost în creştere. 

“Consumul la nivel naţional a fost, în 29 ianuarie, de 65,6 milioane mc, iar în 30 ianuarie, de 69 milioane mc. Estimăm un consum de aproximativ 70 milioane mc pentru azi şi zilele următoare. Cantitătile sunt asigurate, astăzi vom avea disponibili 72 milioane de metri cubi”, a declarat Claudiu Stafie.

Reprezentantul MECA susţine că presiunea în Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale este menţinută în limite ce permit alimentarea în condiţii de siguranţă, atât consumatorilor industriali, cât şi a populaţiei. Pentru asta, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri “a dispus măsuri în vederea limitării consumurilor industriale”. În urma ultimelor evaluări, preşedintele Comisiei de coordonare a măsurilor pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a dat asigurări că există cantităţile de gaze necesare pentru a trece de perioadă de ger.

“Comisia de Coordonare s-a asigurat că Romgaz SA, OMV Petrom şi distribuitorii privaţi EON şi GDF Suez au la dispoziţie cantităţile necesare pentru a acoperi creşterea medie a consumului de gaze naturale, cu aproximativ 20% în aceste zile”, a mai declarat Stafie.
Dacă în 16 ianuarie 2012, când temperaturile minime au fost de minus 5 grade, consumul României a fost de 57,5 milioane de metri cubi, în în 30 ianuarie a crescut la 69 de milioane de metri cubi.

Marţi, 31 ianuarie 2012

Petroşani: Vânzător la minus 20 de grade Celsius

Diana Mitrache, CityNews

Îndură gerul cumplit ore în şir. Îşi mai pun un carton sub picioare, beau un ceai fierbinte şi stau de dimineaţă până seara la tarabe sub cerul liber la temperaturi extreme. Este vorba despre vânzătorii de ziare, cei din pieţe, ori cei ambulanţi de pe străzile din Petroşani, care marţi dimineaţă se pregăteau de o nouă zi cumplită.

Temperaturile scăzute din ultima vreme le-au creat mari probleme celor care sunt obligaţi să vândă la tonetele de pe stradă. Fie că este vorba despre cei care vând ziare sau reviste, ori despre cei care vând diverse bilete, oamenii s-au plâns că ultimele zile au fost un calvar. Din păcate, cei care stau în aceste zile în ger, la mai puţin de minus 15 grade Celsius, spun că s-au obişnuit şi că se încălzesc cu ceai cald. „Iese soarele şi ne mai încălzim. O să stau de 9, până la 16. Nu am încotro, dar am primit în fiecare zi ceai fierbinte şi ne-am obişnuit şi cu frigul”,spune un vânzător de ziare din Petroşani. „Mai intru aici la un magazin şi mă încălzesc. Acesta e serviciul meu, asta fac”, spune un vânzător de bilete.

În piaţă, însă, vânzătorii ori şi-au scurtat programul de lucru, ori nu mai vin deloc. Afară nu mai e nimeni şi toată lumea vinde din hală, acolo unde temperaturile sunt ceva mai mari. „Cei de afară nici nu mai vin. Unii au stat şi ieri câteva ore la prânz când vin şi cumpărători mai mulţi şi nu e aşa frig şi apoi pleacă şi ei, că nu se poate aşa”, spune o vânzătoare de la toneta cu mici din piaţă, care se încălzea la grătarul încins.

În Valea Jiului a fost instituit cod portocaliu de ger, iar temperaturile au fost extrem de scăzute. La primele ore ale dimineţii la Petroşani erau minus 20 de grade Celsius, iar până pe seară temperaturile au scăzut şi mai mult. Inspectoratul Teritorial de Muncă recomandă angajatorilor ca pe toată perioada sezonului rece să asigure salariaţilor care lucrează în aer liber cel puţin minimul de măsuri de protecţie pentru menţinerea unei stări de sănătate corespunzătoare şi a preveni în acest fel îmbolnăvirile.

Angajatorii care au salariaţi ce prestează activităţi în aer liber trebuie, conform legii, să le ofere ceaiuri fierbinţi, să acorde pauze de lucru şi să asigure echipamentul individual de protecţie. Patronii care nu por asigura aceste condiţii, pot lua alte măsuri menite să vină în sprijinul angajaţilor. Printre acestea se numără şi reducerea duratei zilei de lucru.

Marţi, 31 ianuarie 2012

Releul de pe strada Livezilor a băgat spaima în deveni

Iulian Stroia, Servus Hunedoara

Îngrijoraţi pentru sănătatea lor, zeci de locuitori ai unui cartier din reşedinţa judeţului au ieşit în stradă. Aproximativ 50 de persoane au organizat, ieri, pe strada Livezilor din Deva, un protest spontan, solicitând demolarea unei antene de telecomunicaţii construită în curtea unei case. Locuitorii susţin că firma care a construit această antenă nu are autorizaţiile necesare şi acuză administraţia publică locală de interese obscure în detrimentul sănătăţii oamenilor. Consiliul Local (CL) Deva a anulat, la începutul săptămânii trecute, autorizaţia de construire a acestei antene, însă se pare că decizia legislativului nu a reuşit să calmeze spiritele locuitorilor.

“Ne-am săturat să fim minţiţi”. Mitingul spontan de ieri şi nervozitatea locuitorilor demonstrează că strada Livezilor din Deva poate deveni oricând o “zonă de conflict”. Locuitorii sunt revoltaţi de faptul că, deşi legislativul local a decis să anuleze autorizaţia de construcţie a antenei de telecomunicaţie în acea zonă, lucrările nu au fost oprite. Astfel, în opinia celor care protestau, firma care deţine această antenă încearcă să se substituie unei hotărâri de consiliu local fără ca cineva să ia o măsură.
“Ne-am săturat să fim minţiţi şi batjocoriţi de către cei care ar trebui să ia o măsură împotriva celor care atentează la sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Nu există nicio autorizaţie de construcţie pentru această antenă de telecomunicaţii şi, cu toate acestea, lucrările continuă fără nicio problemă. Dacă nu se va lua imediat o măsură vom protesta până când cineva ne va băga şi pe noi în seamă”, strigau nemulţumiţi protestatarii.

“Legea va fi respectată”. Pentru ca mesajul lor să fie cât mai convingător, protestatarii au decis să-şi continue demersul în faţa sediului Primăriei Deva. Astfel, în timp ce o parte dintre locuitorii zonei respective şi-au strigat nemulţumirile în faţa municipalităţii, reprezentanţii acestora au avut o întâlnire cu city-managerul oraşului Corina Oprişiu şi consilierul PNL, Alexandru Sturza. În cadrul acesteia, locuitorii şi-au arătat reticenţa faţă de promisiunile făcute de consilerii locali.

“Nu înţelegem de ce o hotărâre de consiliu local nu a fost pusă în aplicare. Ne-aţi spus că nu se va construi această antenă în zonă, iar noi vedem că lucrările continuă. Vrem să luaţi măsuri că de poveşti ne-am săturat”, a spus unul dintre protestatari. Chiar dacă până acum măsurile Primăriei Deva împotriva celor care construiesc antena respectivă nu au fost vizibile, city-managerul Corina Oprişiu le-a dat asigurări celor prezenţi la întâlnire, că legea va fi respectată.

“Există o hotărâre de consiliu local ce va fi pusă în aplicare. Nu putem să luăm decizii peste noapte fără să ţinem cont de lege. Cu siguranţă, dacă cel care construieşte această antenă nu respectă legea, lucrările vor fi sistate”, a spus Oprişiu.

Luni, 30 ianuarie 2012

Puştanii distrug, părinţii plătesc

Cristina Ghenea, Mesagerul Hunedorean

Şapte minori, cu vârste de 13 şi 14 ani, au fost prinşi de poliţişti locali din Deva, în timp ce distrugeau o staţie de autobuz de pe Bulevardul Iuliu Maniu. Două dintre plăcile de protecţie ale staţiei au fost sparte, după ce tinerii le-au lovit cu pumnii şi cu picioarele, şi de aceea, poliţiştii i-au dus pe minori la sediul Poliţiei Locale, unde au fost chemaţi şi părinţii lor. Aceştia au fost amendaţi, pentru că nu au avut grijă ca minorii să nu săvârşească fapte antisociale.

Tags:

About Redacţia REPLICA