Dezastru în sănătatea dinţilor! Peste 370.000 de hunedoreni au dantura stricată

Articolul a fost vizualizat de 1,004 ori

la stomatolog_1Afecţiunile stomatologice ne îmbolnăvesc aproape pe toţi. Din păcate, deşi trecute în plan secundar când vine vorba de o intervenţie medicală care să stopeze evoluţia lor, puţini sunt cei care ştiu că problemele cu dinţii generează boli de stomac, ale sistemului osos, pot declanşa diabet de tip II, dar şi grave probleme de inimă! Cele mai recente rapoarte ale autorităţilor sanitare au arătat creşteri ale incidenţei cariilor dentare, chiar şi cu 20 la sută, de la un an la altul.

Cu 20 la sută mai multe carii dentare

Până anul trecut, cabinete şcolare stomatologice mai funcţionau doar în Deva, Hunedoara şi Lupeni, iar nouă din 10 dintre elevii consultaţi stomatologic aveau carii dentare. Opt medici dentişti şcolari din judeţ au consultat, în 2014, mai bine de 10.000 de elevi, iar rapoartele acestora arată că incidenţa cariei dentare a crescut cu o cincime, faţă de anul anterior. Asta în condiţiile în care, în 2011, doar o treime dintre şcolarii hunedoreni din clasele primare erau afectaţi de carii dentare. La momentul respectiv, peste 2.000 de copii de la toate şcolile din muncipiul Hunedoara au fost consultaţi de medicii stomatologi din oraş, în cadrul Campaniei „Prietenul meu, stomatologul”.

O treime dintre copiii de 10 ani au carii

Raportul dentiştilor demonstra că o treime dintre copiii din clasele primare din municipiul Hunedoara aveau carii dentare şi aproximativ 10 la sută prezentau diferite anomalii. Din nefericire, jumătate dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani încă nu fuseseră învăţaţi cum se face un periaj corect şi eficient al dinţilor. Pentru acest raport, însă, medicii nu au luat în considerare cazurile dinţilor de lapte cariaţi (aceştia urmau să fie înlocuiţi). De asemenea, faptul că au fost consultaţi doar elevii din ciclul primar este direct legat de fatul că micuţii erau feriţi de carii tocmai din cauza vârstei lor foarte mici: copiii nu au avut când să se îmbolnăvească, în condiţiile în care afecţiunile specifice sto­matologiei se multiplică odată cu trecerea anilor.

Opt cabinete şcolare dentare în patru oraşe

Cecilia Birău

Cecilia Birău

Reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, medicul Cecilia Birău, spune că în judeţul Hunedoara mai funcţionează patru (n.r.: din cinci) cabinete stomatologice, în Deva – două, iar în Lupeni – un singur cabinet stomatologic şcolar. Cecilia Birău adaugă că, din fericire, la sfârşitul anului 2015, un nou cabinet medical şcolar a fost deschis la Petrila. „De asemenea, o mare rea­lizare a anului trecut este aceea că a fost reintrodusă gratuitatea pentru anumite servicii de bază pentru copii, deşi nu orice cabinet medical sto­ma­tologic individual a încheiat un contract, în acest sens, cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. În plus, şi vârstnicii pot beneicia de o compensare a costurilor pentru protezele dentare”, adaugă reprezentanta DSP. Pentru adulţi, din nefericire, statul nu oferă niciun fel de facilităţi în ceea ce priveşte sănătatea dentară.

Hunedorenii, mai bolnavi ca restul lumii

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara confirmă faptul că judeţul nostru a înregistrat o creştere a frecvenţei afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a afecţiunilor gingivale, cariilor dentale şi pierderii dinţilor, cât şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală. La un număr de 10.000-11.000 de consultaţii, incidenţa cariilor a ajuns, de la 70 la sută în 2013, la 90 la sută în 2014 şi a înre­gistrat o uşoară scădere de 5 la sută anul trecut. Mai mult, costu­rile tratamentelor afecţiunilor care sunt depistate tardiv este ridicat. Datele adunate de Colegiul Medicilor Dentişti din Judeţul Hunedoara arată că aproximativ 95% din populatia judeţului prezintă cel puţin o afecţiune din cadrul patologiei orale. În judeţul Hunedoara funcţionează 242 de cabinete medicale individuale de medicină dentară.

Cariile generează diabet, artrită şi boli de inimă

Cea mai frecventă afecţiune, apariţia cariilor, este generată de obiceiurile alimentare greşite (consum exagerat de zaharuri şi băuturi acidulate, care „rad” smalţul dinţilor), dar şi a igienei dentare deficitare. Cine mănâncă dulciuri pe bază de zahăr va avea de suferit, pentru că placa bacteriană care se formează în timp din cauza faptului că nu ne îngrijim dinţii corespunzător ne provoacă, mai întâi, infecţii la nivelul gingiei. Infecţiile netratate pot duce la apariţia bolilor de inimă, a diabetului, ba chiar şi a artritei reumatoide, iar în timpul sarcinii, cariile sunt un adevărat pericol pentru mamă şi bebeluş. Neaşteptat, dar organul cel mai afectat din cauză că nu ne tratăm cariile este chiar inima! Gingiile devenite sensibile sângerează, iar bacteriile care proliferează aici ajung pe artere. Odată intrate în sânge, bacteriile slăbesc inima şi duc la apariţia unor afecţiuni cum sunt endocardita sau miocardita.

Aliaţii sănătăţii: periuţa şi aţa dentară

În plus, mare atenţie, pentru că atât cariile, cât şi şi gingivita afectează nu doar inima, ci şi pancreasul, organul care reglează nivelul glicemiei în sânge. „Atacat” de bacteriile aflate în cariile dinţilor, pancreasul nu mai funcţionează normal şi, în timp, situaţia poate genera diabet de tip II. Paradoxal, diabetul provoacă, la rândul lui, noi afecţiuni gingivale. Mai mult, cariile şi gingiile sângerânde agravează diabetul! Dacă vreţi o igienă a danturii cât mai apropiată de perfecţiune, atunci nu vă limitaţi la folosirea periuţei: apelaţi cu încredere şi la aţa dentară. Pentru că elimină resturile dintre dinţi, aceasta reduce riscul apariţiei parodontozei cu 70%!

About Ada Beraru