Valea Jiului şi Munţii Apuseni au intrat într-un proiect integrat de dezvoltare coordonat de Ionel Dancă, consilier al premierului Dacian Cioloş. Proiectul este conceput după modelul de administrare a Deltei Dunării. Liberalii au pregătit un pachet de măsuri pentru firmele care activează în Vale şi în Munţii Apuseni.
Informaţiile legate de evoluţia proiectului au fost date de Florin Roman, preşedintele interimar al PNL Hunedoara, la ultima conferinţă de presă. După cum se ştie, Guvernul Cioloş a iniţiat un proiect pilot de abordare integrată a dezvoltării economice pentru unele zone defavorizate, precum Valea Jiului şi Munţii Apuseni. Grupul de lucru constituit la guvern lucrează în colaborare cu autorităţile locale. Florin Roman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, spune că liberalii au pregătit un set de măsuri care vor fi utile şi moţilor din judeţul Hunedoara. Mai mult, proiectul este în lucru şi la organizaţia judeţeană a PNL Hunedoara.
Cadastrarea, prioritatea zero
„Marea problemă pe care am identificat-o la Guvern în urma discuţiilor cu domnul Dancă este cadastrarea, pentru că majoritatea localităţilor din zona Munţilor Apuseni nu au făcut cadastrul. De exemplu, în judeţul Alba sunt doar două comune care au cadastrul făcut. Neavând cadastru, nu avem situaţia juridică a terenurilor şi nu putem vorbi de fonduri europene. Pentru că acolo unde situaţia juridică nu e clară nimeni nu poate depune niciun fel de proiect”, a spus Florin Roman, preşedintele PNL Hunedoara.
Judeţul Hunedoara stă şi mai rău în privinţa cadastrării promovate de Guvernul Ponta, după ce PSD a trântit la vot legea liberală de intabulare gratuită a terenurilor. Iniţial, PSD a promis cadastrarea a câte 20 de comune anual (asta era în 2014), au aprobat trei şi nu au reuşit să finalizeze decât trei sferturi din comuna Ghelari.
Alte facilităţi propuse de PNL
„Am propus acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru investiţiile mai mari de zece milioane de euro. În zona munţilor Apuseni, firmele producătoare de mobilă să aibă drept de preemţiune de până la 20 la sută din masa lemnoasă. În prezent, exportăm buşteni şi mai puţin mobilă. Prin această măsură vom da posibilitatea producătorilor de mobilă să angajeze oameni, să exporte mobilă, nu buşteni. Totodată, am propus secretarului de stat (Dancă) înfiinţarea unui depozit frigorific de mari dimensiuni în zona Apusenilor pentru colectarea fructelor de pădure şi a ciupercilor, abatoare mobile de sacrificare a animalelor. (…) Toate măsurile astea le vom înainta şi în scris, după ce le-am discutat cu domnul secretar de stat Dancă”, a declarat Florin Roman.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.