Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 537 ori

GRANTURI PENTRU IMM.   Întreprinderile mici şi mijlo­cii înregistrate de cel puţin 2 ani, fără datorii bugetare, pot cere statului începând de astăzi până la 120.000 de lei, ca finanţare nerambursabilă, pentru dezvoltarea propriei afaceri. Banii astfel primiţi nu pot depăşi echivalentul a 90% din valoarea cheltuielilor eligibile (exclusiv TVA) aferente proiectului, scopul autorităţilor fiind să încurajeze antreprenoriatul în principal în rândul tinerilor. Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru primi­rea banilor pot fi aflate la următoarea adresă de site: http://www.aippimm.ro/articol/programe/programe-nationale-2016/programul-pentru-stimularea-nfiin-rii-i-dezvolt-rii-micro-ntreprinderilor-de-c-tre-ntreprinz-torii-debutan-i-n-afaceri-srld.
PIB.   Produsul intern brut a crescut cu 6% în trimestrul doi din 2016 faţă de trimestrul 2 din 2015, potrivit estimărilor semnal publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Aceasta este cea mai mare creştere economică înregistrată în România după criză. În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creştere de 4,2% în 2016, susţi­nută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creştere să încetinească la 3,7%.
SĂNĂTATE.     Operatorii de spitale private au încasat anul trecut din cazarea pacienţilor internaţi în jur de 66 de milioane de euro, la un tarif mediu de 300 de lei pe noaptea de spitalizare şi indicatorul zile/ om petrecute în spitalele private în 2015. Potrivit datelor la Institutul Naţio­nal de Statistică (INS), în spitalele private din ţară au fost internaţi anul trecut 160.000 de pacienţi, adică doar 4% din numărul total de pacienţi internaţi în ţară. În România sunt 187 de spitale private, respectiv o treime din numărul total, însă capacita­tea lor este de numai 6.600 de paturi, faţă de 125.000 de locu­ri în cele 367 de spitale publice.
PE MINUS     Complexul E­nergetic Oltenia (CEO), unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară, a avut în primul semestru al anului pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 mi­lioane euro), de la un profit net de 13,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut, rezultat negativ ce se datorează diferen­ţelor de curs valutar nefavorabile aferente creditelor în yeni accesate pentru investiţiile de mediu.

About Administrator