GRANTURI PENTRU IMM. Întreprinderile mici şi mijlocii înregistrate de cel puţin 2 ani, fără datorii bugetare, pot cere statului începând de astăzi până la 120.000 de lei, ca finanţare nerambursabilă, pentru dezvoltarea propriei afaceri. Banii astfel primiţi nu pot depăşi echivalentul a 90% din valoarea cheltuielilor eligibile (exclusiv TVA) aferente proiectului, scopul autorităţilor fiind să încurajeze antreprenoriatul în principal în rândul tinerilor. Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru primirea banilor pot fi aflate la următoarea adresă de site: http://www.aippimm.ro/articol/programe/programe-nationale-2016/programul-pentru-stimularea-nfiin-rii-i-dezvolt-rii-micro-ntreprinderilor-de-c-tre-ntreprinz-torii-debutan-i-n-afaceri-srld.
PIB. Produsul intern brut a crescut cu 6% în trimestrul doi din 2016 faţă de trimestrul 2 din 2015, potrivit estimărilor semnal publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Aceasta este cea mai mare creştere economică înregistrată în România după criză. În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creştere de 4,2% în 2016, susţinută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creştere să încetinească la 3,7%.
SĂNĂTATE. Operatorii de spitale private au încasat anul trecut din cazarea pacienţilor internaţi în jur de 66 de milioane de euro, la un tarif mediu de 300 de lei pe noaptea de spitalizare şi indicatorul zile/ om petrecute în spitalele private în 2015. Potrivit datelor la Institutul Naţional de Statistică (INS), în spitalele private din ţară au fost internaţi anul trecut 160.000 de pacienţi, adică doar 4% din numărul total de pacienţi internaţi în ţară. În România sunt 187 de spitale private, respectiv o treime din numărul total, însă capacitatea lor este de numai 6.600 de paturi, faţă de 125.000 de locuri în cele 367 de spitale publice.
PE MINUS Complexul Energetic Oltenia (CEO), unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară, a avut în primul semestru al anului pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), de la un profit net de 13,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut, rezultat negativ ce se datorează diferenţelor de curs valutar nefavorabile aferente creditelor în yeni accesate pentru investiţiile de mediu.
Săptămâna economică
Posted in: showroom economic
Articolul a fost vizualizat de 582 ori
– 17 August, 2016
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.