Furcile caudine sau declaraţia 394

Articolul a fost vizualizat de 635 ori

Potrivit preşedintelui Filialei CECCAR Hunedoara, Maria Mornea, Declarația 394 “Decla­raţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în sco­puri de TVA”, a devenit o adevărată teză de doctorat pentru toți cei care trebuie să o depună, adică pentru toate persoanele înregistrate în scop de TVA.

O perioadă destul de mare nu a adus modificări semnificative acestei declarații, însă, începând cu aplicarea noului cod fiscal și de procedură fiscală, ANAF-ul, prin președintele său, a emis ordinul nr. 3769/2015 prin care la Art. 1. se precizează că ”Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România sunt obligate să declare livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile de bunuri şi servicii rea­lizate pe teritoriul României către/de la orice persoană, aşa cum este definită la art. 266 alin. (1) pct. 24 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.” și la Art. 2. ”În vederea îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 1, se aprobă modelul şi conţinutul formularului (394) “Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în sco­puri de TVA”, cod MFP 14.13.01.02/f, prevăzut în anexa nr. 1.”
Modificările efectuate la actul normativ menționat mai sus sunt în principal cele la art. 8 și 10, care în faza inițială erau astfel: ”Art. 8. Declaraţia menţionată la art. 2 se depune până în data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare, la organul fiscal competent.
Art. 10. Prevederile prezentului ordin se aplică începând cu o­peraţiunile efectuate în trimestrul I 2016 pe teritoriul naţional.”
După mai multe amânări, în luna iulie, prin OPANAF nr. 2264, se modifică din nou prevederile Ordinului 3769/2015, în sensul că la Art.I din OPANAF 2264/2016 modifică art. 10 din Ordinul 3769/2015 astfel: ”Prevederile prezentului ordin se aplică pentru operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional, după cum urmează:
a) pentru perioada 1 iulie 2016 – 30 septembrie 2016, numai pentru operaţiunile desfăşurate cu persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România şi se completează informaţiile din cartuşele A-C din anexa nr. 1;
b) începând cu data de 1 octombrie 2016, declaraţia se va completa integral, pentru toate operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional.”
2. Anexele nr. 1 şi 2 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul ordin.”

Desigur că nici aceste reglementări nu au rămas definitive, pentru că în 5 august ANAF emite un alt Ordin nr. 2328 prin care modifică și art.8 din 3769/2015 în sensul că: ”Declaraţia menţio­nată la art. 2 se depune la organul fiscal competent, până în data de 30 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare. În cazul în care perioada de raportare este luna calendaristică, termenul de depunere a declaraţiei pentru luna ianuarie este până la data de 28, respectiv 29 februarie, după caz.”
În concluzie, la această dată, declarația 394, conform modificărilor aduse, începând cu luna august, se va depune la organul fiscal competent până în data de 30 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare, declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.). În cazul în care perioada de raportare este luna calendaristică, termenul de depunere a decla­raţiei pentru luna ianuarie este până la data de 28, respectiv 29 februarie. Sunt stabilite și măsuri tranzitorii în sensul prevăzut la art.10 din Ordinul 3769/2015 modificat prin OPANAF 2264/2016. În cazul în care după depunerea declarației se constată omisiuni/erori în datele completate se depune o nouă declarație corectă. Nu este obli­gatorie corectarea declarației dacă facturile sunt primite în altă perioadă de raportare față de data emiterii acestora de către furnizori.

Tags:

About Administrator