Manuale şi gustări gratuite de 96 de milioane de lei

Articolul a fost vizualizat de 908 ori

manuale si mere
Pentru a facilita accesul elevilor la educaţie, Ministe­rul Educației Naționale și Cercetării Științifice anunţă că, anul acesta, va cumpăra manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a. Mi­nisterul de resort a finalizat negocierile cu editurile, iar, din toamnă, elevii vor primi gratuit manuale. Este vorba de 3.600.000 de manuale. „Pentru 3.300.000 de titluri, oferta fermă a editurilor, negociată săptămâna trecută, acoperă solicitările unităţilor de învăţământ. Pentru alte circa 300.000 de titluri, şcoli­le vor alege dintre manualele pentru care există ofertă fermă, iar ministerul le va achiziţiona. Suma totală de achiziţie negociată este de aproximativ 30 de milioane de lei”, anunță ministerul de resort. Contractele urmează să fie semnate săptămâna vii­toare de fiecare inspectorat şcolar judeţean. Elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obli­gatoriu particular acreditat beneficiază de manuale şcolare gratuite, atât pentru învăţământul în limba română, cât şi pentru cel în limbile minorităţilor naţionale.
Un măr, zilnic, pentru 30.000 de elevi hunedoreni
În plus, elevii din învăţământul primar și gimnazial din judeţul Hunedoara vor primi și în anul școlar viitor fructe la școală, ba chiar sunt prevăzute şi vizite la ferme sau staţiuni de cercetare pomicole şi legumicole. Din toamnă, elevii din învăţământul primar şi gimnazial vor continua să primească mere gratuite prin „Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli”. În judeţul Hunedoara, în învăţământul primar sunt incluşi peste 16.000 de elevi, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspec­toratului Şcolar, Claudia Anca, în timp ce în ciclul gimnazial învaţă mai bine de 14.000 de elevi, iar la grădiniţă merg peste 9.000 de copii. Proiectul „Fructe în şcoli” vine în completarea programului „Cornul şi laptele”, introdus de Guvern în anul 2002, de care beneficiază peste 2 milioane de elevi din învăţământul privat şi de stat din toată ţara. Va­loarea totală a programului este de aproximativ 66 de milioane de lei.
Potrivit autorităţilor, în anul şcolar 2016-2017, copiilor le vor fi oferite gratuit mere pe parcursul celor 88 de zile de şcolarizare.
Costul zilnic este de 0,37 lei pentru un elev.
De anul acesta elevii nu vor primi doar fructe, ci profesorii vor trebui să organizeze vizite la ferme şi staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente similare. Autorităţile mai vor să organizeze şi concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume, inclusiv degustări, cu acordarea de premii, dar şi activităţi de grădinărit sau zile tematice dedicate consumului de fructe.

About Ada Beraru