GUVERNUL A APROBAT
Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a legii privind procedura adopţiei, în ultima şedinţă de Guvern, la mai mult de doi ani de când parlamentarii PNL au depus o iniţiativă de modificare a vechii legi.
Proiectul parlamentarilor PNL, depus în primăvara anului 2014, a trecut cu dificultate prin procedurile de legiferare. Noua lege a adopţiei a fost respinsă de senatori şi a „beneficiat” de refuzul ministrului PSD al Muncii de la vremea respectivă, Rovana Plumb, care a precizat în scris că nu susţine modificările propuse la legea adopţiei. În principal, liberalii voiau să schimbe legea pentru „asigurarea unei familii pentru aceşti copii, fapt ce contribuie la confortul emoţional şi stabilitatea de care au nevoie în dezvoltarea lor”, precum şi pentru scurtarea birocraţiei şi reducerea cheltuielilor pe care statul le are cu orfanii.
Reducerea birocraţiei
Modificările, propuse de liberali şi legiferate pe parcursul anului 2016, reduc mult birocraţia, eliminând 12 formulare anterior prevăzute în proceduri. Totodată, s-a flexibilizat şi transparentizat procedura de potrivire iniţială dintre copiii adoptabili şi familiile atestate, realizându-se direct la nivel judeţean sau on-line prin intermediul Registrului Naţional pentru Adopţii. De asemenea, noua lege prevede acordarea unui concediu de acomodare de maximum un an de zile şi a unei indemnizaţii lunare de 1.700 de lei pe perioada acestui concediu oricăruia dintre soţii familiei care adoptă un copil de peste doi ani, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit.
O lege pentru orfani, pentru familie
„Partidul Naţional Liberal s-a implicat şi a susţinut aceste modificări legislative, pentru a facilita întâlnirea dintre copiii abandonaţi din sistem (constant, cca. 60.000 în ultimii ani) şi familiile iubitoare doritoare să le ofere grijă şi dragoste părintească. La 30 iunie 2016, în Registrul naţional pentru adopţii, erau înregistraţi 3.250 de copii adoptabili, din care 2.716 erau eligibili pentru adopţie naţională, iar 534 pentru adopţie internaţională. De asemenea, 1.800 de familii erau atestate pentru adopţie naţională şi alte 81 pentru adopţie internaţională. Îi asigur de tot respectul meu şi de sprijin, în continuare, pe toţi cetăţenii judeţului care doresc să adopte copii”, declară Eleonora-Carmen Hărău, deputat PNL de Hunedoara.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.