Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 791 ori

Acuzate de pruncucidere, au aceeaşi strategie de apărare

Maximilian Gânju, Avantulliber.ro

Tânăra din Lupeni a încercat să scape de răspunderea penală şi de celula de arest după ce o altă tânără care şi-a ucis bebeluşul a reuşit acest lucru. Asistenta din Petroşani a fost eliberată în baza unui raport medical ce arăta că nu ar fi avut discernământ la momentul comiterii crimei.
Papp Simona Andreea şi-a pregătit apărarea în jurul raportului de expertiză medico-legală efectuat de către IML Timişoara, strategia funcţionând în cazul asistentei medicale de 30 de ani, care şi-a aruncat nou-născutul într-un tomberon de gunoi chiar în noaptea de Revelion. Aceasta a fost eliberată din arest în baza unei expertize medico-legale, însă procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi judecătorii au cerut o contraexpertiză la INML, în condiţiile în care au două decizii ale legiştilor care se bat cap în cap.  Strategia lipsei discernământului ar fi fost adoptată şi de Papp, care a cerut prin apărătorul său să fie elibe­rată din arest preventiv, solicitarea fiindu-i respinsă de magistraţii Tribunalului Hunedoara cât şi de cei ai Curţii de Apel Alba Iulia. În cazul acesteia raportul încă nu este finalizat şi concluziile experţilor nu au ajuns la judecători pentru a fi studiate. Simona Andreea Papp (27 de ani) este acuzată de procurori de omor calificat şi a fost trimisă în judecată luna trecută. Tânăra a născut acasă şi şi-a înfăşurat pruncul, o fetiţă, într-o pătură până s-a sufocat. A mers apoi pe malul Jiului de Vest în zona cartierului Bărbăteni, din Lupeni, şi a aruncat trupul fără viaţă în apă. Simona Andreea Papp a încercat să-i convingă pe anchetatori că fetiţa s-a născut moartă, că s-a speriat şi din acest motiv a încercat să scape de cadavru. Expertiza medicilor legişti a contrazis-o, iar aceştia stabilit că fătul era viabil şi s-a născut la termen având o greutate ideală, puţin peste 3,2 kilograme. Tânăra este căsătorită şi mai are doi copii minori, iar dacă va fi găsită vinovată riscă până la 25 de ani de închisoare.
Nici pomana nu mai e ce-a fost. Ajutoarele alimentare zac în depozitele Primăriei Deva

Marcel Bot, Ziarul Hunedoreanului

De câteva săptămâni, edilii Devei fac apel la populaţia nevoiaşă să-şi ridice ajutoarele alimentare oferite de comunitatea europeană. Reprezentanţii Primăriei s-au oferit să ducă pachetele acasă celor neputincioşi, cu condiţia ca ei să solicite acest lucru. În ciuda apelurilor, cel puţin un sfert din ajutoarele alimentare zac în depozitele Primăriei. Dacă cei în drept nu se vor urni să-şi ridice pachetele, pomana se va împărţi la cei care au mai luat.
„Distribuirea produselor alimentare din cadrul programului POAD pentru anul 2015 continuă şi invităm beneficiarii să ridice cât mai urgent (până în 12 septembrie 2016) aceste produse care se distribuie la adresa din Deva, str. Titu Maiorescu, nr. 24 (CANTINA SOCIALĂ) după următorul program: de luni până joi între orele 08.00-15.00 iar vineri între orele 08.00-13.00”, anunţă din nou Primăria Deva. „Totodată, aducem la cunoştinţă celor interesaţi că, potrivit prevederilor legale, pot beneficia de aceste produse şi persoanele ale căror venituri pe membru de familie nu depăşesc 450 lei şi care depun o cerere de solicitare alimente în acest sens, împreună cu următoarele acte doveditoare: actul de identitate al solicitantului şi al tuturor membrilor de familie (copie BI, CI, CN, CIP), dovezi de venit (adeverinţe de salarizare cu venitul net, cupon pensie, cupon şomaj, alte acte doveditoare privind toate veniturile), pentru persoanele majore fără venituri din familie, adeverinţă eliberată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Hunedoara; hotărârea definitivă de încuviinţare a adopţiei, a plasamentului familial al minorului (dacă este cazul). Cererile se depun la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Deva, str. Cuza Voda nr. 36, bl. 112 (fostul hotel al pieţii) sau la depozitul de unde se distribuie aceste ajutoare alimentare str. Titu Maiorescu, nr. 24 (cantina socială), după următorul program: de luni până joi între orele 08.00 – 15.00, iar vineri între orele 08.00 – 13.00”, se mai precizează în comunicatul Primăriei.

Întâlniri, dezbateri, proiecte

Autorităţile locale fac demersuri pentru a reînfiinţa învăţământul superior la distanţă în Deva. „La Primăria municipiului Deva a fost prezent prof. univ. dr. Ioan Radu din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti, care este şi coordonatorul învăţământului la distanţă pe ţară. Acesta a avut o întâlnire cu viceprimarul Cosmin Răzvan Mareş pentru a purta discuţii cu privire la redeschiderea a 4 facultăţi din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice, în munici­piul Deva”, anunţă edilii Devei. Tot săptămâna trecută, conducerea Primăriei a primit vizita unei delegaţii austriece. Din delegaţie a făcut parte Werner Kraftl, cel care timp de 30 de ani a lucrat în cadrul Primăriei din Viena, fiind coordonatorul sistemului de transport public local. „Acesta şi-a manifestat interesul de a colabora cu Primăria municipiului Deva, urmând ca în perioada septembrie-octombrie 2016 să se realizeze un workshop la Deva, la care să participe mai multe persoane din cadrul Primăriei Viena”, anunţă edilii Devei.
Violenţe şi uşi rupte la sediul Poliţiei din Deva
Alice Brandisz, Mesagerul Hunedorean

În noaptea de joi spre vineri, în jurul orei patru dimineaţa, în faţa localului John’s din Deva, a  izbucnit un scandal, în urma căruia o tânără a fost lovită fără milă de un bărbat cu care intrase în conflict. După incident, un echipaj de poliţie s-a deplasat la faţa locului, l-a găsit pe agresor şi l-a dus la sediu, pentru cercetări. În timpul în care bătăuşul se afla la interogatoriu, prietenul acestuia, Raul Locsei, zis şi „Unguru”, un bărbat din Deva cunoscut în lumea interlopă a urbei, i-a venit imediat în ajutor.
Le-a spus poliţiştilor că îi e rău
Potrivit anchetatorilor, ajuns la sediul Poliţiei municipiului Deva, în care se afla bătăuşul, Locsei a încercat să intre la amicul care avea probleme. Pentru că nu i s-a permis acest lucru, bărbatul a devenit irascibil, având un comportament inadecvat. El a fost violent şi a distrus o uşă din interiorul instituţiei, motiv pentru care a fost încătuşat imediat şi luat la întrebări de oamenii legii. Şi amicul său, bătăuşul, a intrat în conflict cu poliţiştii, ajungând chiar să-l înjure şi să-l îmbrâncească pe unul dintre agenţi. Agresorul a fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de lovire şi ultraj. În timp ce cei doi amici se aflau la audieri, la un moment dat, Locsei a acuzat o stare de rău, motivând că suferă de diabet. Imediat a fost solicitată o ambulanţă care l-a transportat la spital. La scurt timp după ce a ajuns acolo, pacientul a dispărut fără urmă. „Procurorii au emis pe numele lui Raul Locsei un mandat de adu­cere, în seara respectivă, pentru audieri. El însă a dispărut, fiind căutat pe la rude, prieteni, la domiciliu. Pentru acesta nu poate fi emis un mandat de urmărire naţională şi internaţională, deoarece nu există unul de arestare“, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Nu este prima oară când Raul Locsei a fost implicat în incidente cu violenţă. Anul trecut, acesta, împreună cu un prieten, i-a snopit în bătaie pe doi bărbaţi, de origine italiană, şi au agresat alte trei persoane, printre care două femei, chiar sub ochii copiilor acestora şi în văzul a zeci de oameni.
Iuliu Winkler: ”Nu avem strategie energetică pentru că interesele sunt atât de divergente, pentru că presiunile sunt atât de mari”
Gazeta de Dimineaţă

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler susţine că lipsa strategiei energetice care să ateste că în mixul energetic este nevoie de huilă reprezintă una dintre cauzele pentru care mineritul din Valea Jiului a ajuns în situaţia în care este la un pas de închidere.
”Ce ar rezolva problema Văii Jiului? În primul rând, convingerea că energetica şi mineritul de cărbune trebuie să joace un rol în vii­torul pe termen mai lung al Văii Jiului. Dacă există, aşa trebuie găsită soluţia şi dimensiunea. Nu ştiu care este dimensiunea, eu nu am mai urmărit de ani de zile cifrele concrete, nu ştiu ce se întâmplă la Paroşeni, la Mintia, deci nu pot să vă dau eu aceste răspunsuri. Am tot fost foarte aproape, la un moment dat era un ministru tânăr, şi acum este tot tânăr, şi cel dinainte a fost tot aşa, tânăr şi curajos, am fost plini de speranţă că vom avea, în sfârşit, o strategie energetică despre care vorbeam şi acum douăzeci de ani, când încă eram la cuţite toţi – Hunedoara, Valea Jiului cu Bucureştiul, vorbeam şi acum zece ani când munceam eu la Mi­nisterul Economiei şi cu vorbele am rămas şi până în sfânta zi de astăzi. De ce? Pentru că interesele sunt atât de divergente, pentru că presiunile sunt atât de mari, pentru că este atât de greu să ajungi la un final”, a declarat Iuliu Winkler în emisiunea Pe cuvânt, realizata de Ramona Roşulescu, de la Mondo TV.
Europarlamentarul hunedorean afirmă că a discutat cu responsa­bilii din zonă, unii dintre ei membri ai comisiei tehnice şi care au participat la lucrările de elaborare a strategiei, şi că are speranţa că mixul energetic are nevoie şi de huila din Valea Jiului.
”Dacă se va concretiza această speranţă, dacă în strategie apare prevederea că în mixul energetic al României este nevoie de huilă şi este nevoie, dincolo de munte, de cărbune de lignit, atunci va fi bine. Dacă nu, o mai amânăm o tură şi mai vine un nou Guvern, că din decembrie, oricum vom avea un nou Guvern, asta este clar”, a mai spus Iuliu Winkler.
Hunedoreanul nu înţelege de ce nu se aplică soluţiile pentru sectorul minier din judeţul Hunedoara.
”Soluţiile le ştiu foarte mulţi, eu nu ştiu de ce nu se aplică, pentru că de ştiut se ştie ce ar putea fi făcut”, este de părere Iuliu Winkler.
Mai mult, potrivit lui Winkler, va începe din nou lupta cu Comisia Europeană pentru susţinerea mineritului.
”Acum am început deja pregătirea următoarei discuţii, care va avea loc în 2017, în vederea anului 2018. Comisia trebuie să facă o propunere. Comisia  Europeană făcând o propunere, că avem un document foarte tehnic, vă spun foarte sincer nu aş şti să îl citesc singur, va trebui să apelez la experţi, să vedem ce înseamnă exact propunerea comisiei. O voi citi, o voi verifica dacă ea corespunde intereselor României, şi pentru aceasta avem mecanismele noastre bine înrădăcinate, după care urmează o luptă în Parlamentul European. Data trecută a durat o jumătate de an. Estimez că şi acum, probabil în a doua parte a anului viitor, 2017, în septembrie, ne vom pregăti pentru această luptă, îm­preună cu polonezii, cu ceilalţi colegi şi sper că vom putea să găsim o nouă excepţie. Aceasta  nu rezolvă problema. Menţine doar posibilitatea, în anumite condiţii, de utilizare a unei subvenţii de stat”, a mai precizat Iuliu Winkler.
Potrivit europarlamentarului hunedorean, în Europa, mai sunt, în afară de România şi alte state care pun accentul pe cărbune. Primul exemplu dat de Winkler este acela al Poloniei, ţară în care, în strategia energetică şi în mixul energetic, circa 80% din energie provine din combustibil fosil, solid – cărbune.
Winkler susţine că Polonia, la care s-a aliat şi România, niciodată nu va accepta să înceteze total subvenţionarea industriei cărbunelui şi a industriei energetice conexe, căutând mereu formele de a prelungi subvenţionarea acestui sector. În aceeaşi luptă pentru cărbune sunt incluse şi Spania, Portugalia şi Slovacia.

About Administrator